Μια νέα έκθεση υποδεικνύει ότι το μαγείρεμα στο σπίτι έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά την ευεξία.
Μπορεί το μαγείρεμα στο σπίτι να βελτιώσει την ευεξία σας; Αυτό ήταν το ερώτημα που εξετάστηκε σε μια πρόσφατη έκθεση Nature Strategy Report που εκπονήθηκε από την Nature Research Intelligence και η οποία εξέτασε περισσότερα από 23.000 έγγραφα σχετικά με το μαγείρεμα και την ευημερία.
Η έκθεση ανατέθηκε από την Ajinomoto, μια παγκόσμια εταιρεία με έδρα την Ιαπωνία που επικεντρώνεται στα προϊόντα διατροφής, τα αμινοξέα και τη βιοτεχνολογία. Η απάντηση, σύμφωνα με την έκθεση, είναι πολύπλοκη.
Συνολικά το σπιτικό μαγείρεμα φαίνεται να είναι ωφέλιμο για τη σωματική μας υγεία. «Πολυάριθμες μελέτες, από ηλικιωμένους στην Ταϊβάν και παιδιά στην Ιαπωνία μέχρι επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι η μεγαλύτερη συχνότητα μαγειρέματος και προετοιμασίας φαγητού στο σπίτι συνδέεται με συχνότερη πρόσληψη υγιεινών τροφίμων και οφέλη για την υγεία», γράφουν οι συγγραφείς.
Ωστόσο, σημειώνουν ότι η πανδημία COVID-19 έδειξε ότι οι δεσμοί μεταξύ οικιακού μαγειρέματος και υγείας δεν είναι δεδομένοι.
Διαπιστώσεις σχετικά με την πανδημία
Η πανδημία ανάγκασε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μαγειρεύουν και να τρώνε στο σπίτι. Αλλά «διάφορες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι επίσης έτρωγαν περισσότερο πρόχειρο φαγητό και σνακ στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ό,τι πριν από αυτήν», αναφέρει η έκθεση. Επιπλέον, ο περισσότερος χρόνος καθιστικής ζωής και οι μειωμένες επιλογές τροφίμων συνέβαλαν στο να πάρουν πολλοί άνθρωποι βάρος.
Η επισιτιστική ασφάλεια πιθανότατα έπαιξε επίσης ρόλο εδώ, προτείνουν οι συγγραφείς. Ο αυξανόμενος αριθμός των νοικοκυριών με επισιτιστική ανασφάλεια, που δεν είχαν κατάλληλη πρόσβαση σε τρόφιμα, ήταν σημαντικά πιο πιθανό από τα νοικοκυριά με επισιτιστική ασφάλεια να δηλώσουν ότι κατανάλωναν λιγότερα φρέσκα τρόφιμα, σύμφωνα με μια αναφερόμενη μελέτη.
Η επίδραση του COVID-19 στη γεύση ήταν επίσης αποκαλυπτική. Σε μια μικρή μελέτη, «το 76% των ασθενών ανέφερε ότι η συνολική ποιότητα ζωής τους, που κυμαίνεται από τη σωματική υγεία, την επαγγελματική ζωή και την οικονομική ασφάλεια, μέχρι τις συνεργασίες, τις φιλίες, τον ελεύθερο χρόνο και τη συναισθηματική σταθερότητα, επιδεινώθηκε μετά την απώλεια της αίσθησης της γεύσης λόγω του COVID-19», σημειώνουν οι συγγραφείς.
Η γεύση μεταδίδει κάποιες πληροφορίες σχετικά με την πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών, σημειώνουν οι συγγραφείς. Έτσι, αν κάποιος τρώει μια λιγότερο πυκνή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή λόγω απώλειας της γεύσης, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στα θετικά αποτελέσματα ορισμένων θρεπτικών συστατικών στις διαταραχές που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.
Επίλυση προβλημάτων
Πώς μπορούμε λοιπόν να ενισχύσουμε τον ρόλο της οικιακής μαγειρικής στην ευημερία; Οι συντάκτες της έκθεσης προσφέρουν ορισμένες ενδείξεις. Η ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας είναι σαφώς ένας τρόπος. Ένας άλλος που προτείνεται από τη βιβλιογραφία είναι η μοντελοποίηση και η διδασκαλία της υγιεινής οικιακής μαγειρικής σε παιδιά και νέους ενήλικες.
Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που αναφέρθηκε προτείνεται ότι «μια οικονομικά αποδοτική προληπτική στρατηγική για την παχυσαρκία είναι η αύξηση των ατομικών δεξιοτήτων οικιακής μαγειρικής από νεαρή ηλικία, με την προτίμηση υγιεινών μεθόδων μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο και το βράσιμο και τη επισήμανση των ιδιοτήτων κατά της παχυσαρκίας ορισμένων συστατικών πλούσιων σε φυτοχημικά (π.χ. σόγια και φυτικές ίνες)».
Εναλλακτικά, ίσως η γεύση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει τις διατροφικές επιλογές, προτείνουν οι συγγραφείς. Για παράδειγμα, μελέτες που αναφέρονται στην έκθεση εξέτασαν πώς τα καρυκεύματα umami (γλουταμινικό μονονάτριο), προϊόντα που παράγονται από την Ajinomoto, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τη γευστικότητα και την αντίληψη της αλμύρας σε όλα τα είδη, από το κρέας μέχρι το ψωμί.
Τέλος, ένα webinar για την ευεξία μέσω της μαγειρικής.