Πωλήσεις στα ύψη αλλά χαμηλές βαθμολογίες για τις φριτέζες αέρα
Η φριτέζα αέρα αναδεικνύεται σε χαρακτηριστικό παράδειγμα της ισχύος του σύγχρονου μάρκετινγκ, καθώς μια συσκευή που κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια γνώρισε εκρηκτική άνοδο πωλήσεων το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω έντονης διαφημιστικής προβολής. Σύμφωνα με εκτενή συγκριτική δοκιμή, που διενήργησε ο Que Choisir, ανεξάρτητος γαλλικός οργανισμός προστασίας καταναλωτών, αξιολογήθηκαν συνολικά 53 μοντέλα φριτεζών αέρα από γνωστές μάρκες όπως οι Philips, Ninja, Moulinex, Braun, Cosori και Silvercrest (Lidl), με τιμές που κυμαίνονται από 29 έως 300 ευρώ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πίτσες Pillsbury της General Mills πίσω από σωρεία τροφικών δηλητηριάσεων – Φόβοι για εκατοντάδες αδήλωτα περιστατικά
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τέλος τα παλαιά πιστοποιητικά ΕΦΕΤ: Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2026 – Πρόστιμα έως 5.000€ για ελλιπή εκπαίδευση προσωπικού
Να σημειωθεί ότι ο Que Choisir, πραγματοποιεί συγκριτικές δοκιμές προϊόντων και υπηρεσιών, τεχνικές αξιολογήσεις, έρευνες αγοράς και νομικές παρεμβάσεις υπέρ των καταναλωτών. Οι δοκιμές του γίνονται σε εργαστηριακές συνθήκες, με τυποποιημένα πρωτόκολλα, χωρίς διαφημιστική ή εμπορική χρηματοδότηση από τις εταιρείες των προϊόντων που αξιολογούνται.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Στην εντατική 38χρονος μετά από «εντυπωσιακό» κοκτέιλ διάσημου σεφ: Ο θανάσιμος κίνδυνος του υγρού αζώτου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο ρόφημα δυναμώνει τα οστά και ποιο τα αποδυναμώνει – Έρευνα σε 10.000 γυναίκες
Παράλληλα με τη ραγδαία εξάπλωση των φριτεζών αέρα, έχουν ενταθεί και οι ανησυχίες γύρω από την ασφάλειά τους, καθώς η αυξημένη ζήτηση και η μαζική παραγωγή οδήγησαν σε σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί παγκοσμίως ανακλήσεις άνω των 3 εκατομμυρίων συσκευών λόγω κινδύνων υπερθέρμανσης, ηλεκτροπληξίας, έκρηξης και πυρκαγιάς, με μοντέλα γνωστών εταιρειών όπως οι Cosori, Tower, PowerXL και Insignia να παρουσιάζουν ελαττωματικές καλωδιώσεις, λιωμένα πλαστικά μέρη ή θρυμματισμένα τζάμια. Τα περιστατικά αυτά ανέδειξαν κενά στους ποιοτικούς ελέγχους και οδήγησαν σε διεθνείς προειδοποιήσεις και νομικές παρεμβάσεις, επιβεβαιώνοντας ότι η ασφάλεια παραμένει κρίσιμο ζητούμενο για τον κλάδο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και σε ελληνικά ράφια μολυσμένο συστατικό αρτοποιίας – Πωλείται σε 12 χώρες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ζωντανές κατσαρίδες και βρωμιά σε μεγάλο αρτοποιείο [φωτο & Video] – Γιατί στην Ελλάδα δεν μαθαίνουμε ποτέ τα ονόματα των παραβατών;
Η δοκιμή του Que Choisir περιλάμβανε μαγείρεμα τηγανητών πατατών, κις, κέικ, μπουτιών κοτόπουλου και άλλων παρασκευών, καθώς και αξιολόγηση παραμέτρων όπως η ευκολία χρήσης, η κατανάλωση ενέργειας, ο θόρυβος, η ασφάλεια και η ποιότητα κατασκευής. Τα αποτελέσματα δείχνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο στην απόδοση όσο και στη σχέση τιμής-αποτελέσματος. Σημειώνεται ότι, παρά τον μεγάλο αριθμό μοντέλων που δοκιμάστηκαν και το εύρος τιμών τους, καμία φριτέζα αέρα δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη βαθμολογία των 16 μονάδων στα 20. Το εύρημα αυτό δείχνει ότι, ακόμη και τα καλύτερα μοντέλα της αγοράς παρουσιάζουν σαφή περιθώρια βελτίωσης, είτε στην απόδοση μαγειρέματος, είτε στην ενεργειακή αποδοτικότητα, είτε στην ευκολία χρήσης και την ποιότητα κατασκευής.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τυριά που είχαν απορριφθεί σε χωματερή πωλούνται στην αγορά! Σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ταχίνι: Κι άλλη μάρκα ανακαλείται λόγω σαλμονέλας μέσα σε μία εβδομάδα – Ανησυχία στην Ευρώπη
Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε η Philips NA342/00 σειράς 3000 χωρητικότητας 7,2 λίτρων, με συνολική βαθμολογία 15,3 στα 20. Το μοντέλο διακρίθηκε για το ομοιόμορφο ψήσιμο, ιδιαίτερα στις τηγανητές πατάτες, την καλή απόδοση στο κοτόπουλο και στα γλυκά, τη χαμηλή στάθμη θορύβου και την πρακτικότητα που προσφέρει το διαφανές παράθυρο με εσωτερικό φωτισμό. Η συσκευή διαθέτει τεχνολογία Rapid Air Plus, ισχύ 2000 W, εύρος θερμοκρασιών από 40 έως 200 βαθμούς Κελσίου και δέκα αυτόματα προγράμματα μέσω οθόνης αφής. Παρότι η κατανάλωση ενέργειας δεν είναι η καλύτερη της κατηγορίας, η συνολική εμπειρία χρήσης κρίθηκε θετική, με μοναδικό μειονέκτημα ότι οι πλήρεις οδηγίες διατίθενται μόνο ηλεκτρονικά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να φάμε την άσπρη φλούδα από τα πορτοκάλια;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών σε καθημερινά δημητριακά στην Ευρώπη – 8 στα 10 περιέχουν TFA!
Στον αντίποδα, τη χαμηλότερη βαθμολογία έλαβε η Silvercrest SHFS 2150 A1 της Lidl, με 6,8 στα 20. Το συγκεκριμένο μοντέλο υστερεί στην απόδοση μαγειρέματος, στη γευστική ποιότητα των δοκιμασμένων συνταγών και στη συνολική ποιότητα κατασκευής, παρά την υψηλή ισχύ των 2150 W και τα δέκα αυτόματα προγράμματα. Η έλλειψη παραθύρου, εσωτερικού φωτισμού και προηγμένων λειτουργιών επηρέασε αρνητικά την αξιολόγηση, ενώ η σχέση τιμής και αποτελέσματος κρίθηκε μη ανταγωνιστική.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τρία επικίνδυνα συστατικά – Εντοπίστηκαν σε έλεγχο των Αρχών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα μαζική τροφική δηλητηρίαση μετά από γεύμα σε εστιατόριο – Θαμώνες με εμετούς και διάρροιες
Η συνολική εικόνα της δοκιμής δείχνει ότι οι ακριβότερες φριτέζες αέρα δεν προσφέρουν πάντα αναλογικά καλύτερη απόδοση, ενώ αρκετά μεσαίας κατηγορίας μοντέλα επιτυγχάνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η επιλογή συσκευής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πραγματικές ανάγκες του χρήστη, τη συχνότητα χρήσης και τον τύπο μαγειρέματος, με τις διαφορές μεταξύ των μοντέλων να είναι ουσιαστικές και όχι μόνο εμπορικές.
Για να διαβάσετε όλα τα αποτελέσματα για τις φριτέζες αέρα πατήστε ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι αποφεύγουν και τι προτιμούν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων όταν τρώνε σε εστιατόρια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Αθώα» πρόσθετα και γλυκαντικά προκαλούν βλάβες σε νεφρά και συκώτι – Νέα δεδομένα επιστημόνων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ομαδική αγωγή κατά PepsiCo για προτιμησιακή τιμολόγηση υπέρ συγκεκριμένου σούπερ μάρκετ – Και η αλυσίδα «στο σκαμνί»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορώ να φτιάξω την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα μου στο airfryer;