Για να τα απολαύσουμε ακριβώς όπως τα έφτιαξε ο τυροκόμος
Το τυρί αποτελεί ένα μοναδικό γαστρονομικό φαινόμενο και η τέχνη της τυροκομείας δημιουργεί πραγματικά θαύματα. Χιλιάδες είδη τυριού ανά τον κόσμο υπόσχονται να χαρίσουν στους γευστικούς μας κάλυκες διαφορετικές και ιδιαίτερες συγκινήσεις και γι αυτό κι εμείς οφείλουμε να απολαύσουμε το μοναδικό γαλακτοκομικό προϊόν, χωρίς να αλλοιώσουμε κάτι, λόγω λάθος χειρισμού!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε στη διατροφή σας και μπορεί να καταστρέψει τον μεταβολισμό – *Του Νίκου Ζορζοβίλη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σωρεία παραβάσεων σε γνωστή βιομηχανία αρτοσκευασμάτων – Τι έκανε τις Αρχές να χαρακτηρίσουν τα προϊόντα νοθευμένα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση προς τους γονείς: Τα παιδικά τατουάζ περιέχουν καρκινογόνες ουσίες και επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς
Δηλαδή:
1. Δεν σερβίρουμε το τυρί απευθείας από το ψυγείo
Όλα τα είδη τυριών, καλό θα ήταν, να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου. Πρώτον γιατί μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα τις γεύσεις που βρίσκονται κοντά στη θερμοκρασία του σώματός μας. Δεύτερον, όταν τα τυριά μαλακώνουν, τα λιποδιαλυτά γευστικά τους συστατικά έχουν ευκολότερη πρόσβαση στους γευστικούς μας κάλυκες. Και τρίτον, τα αρώματα γίνονται πιο εκρηκτικά σε πιο υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει πως μπορούμε να μυρίσουμε και να γευτούμε καλύτερα το τυρί. Με άλλα λόγια, όσο πιο κρύο το τυρί μας, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να διακρίνουμε το γευστικό του εύρος και να απολαύσουμε την υφή που δημιούργησε τόσο επίμονα ο παραγωγός του.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τα τυριά μας, σκεπασμένα, για 30΄ εκτός ψυγείου, όταν πρόκειται για φρέσκα τυριά, ενώ για όλα τα άλλα θα χρειαστούμε μια ώρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια τρόφιμα κρύβονται πίσω από την αύξηση του καρκίνου στις ηλικίες κάτω των 50 ετών;
2. Δεν βάζουμε ποτ στο ψυγείο τυρί χωρίς περιτύλιγμα
Αφού λοιπόν έχουμε απολαύσει το τυρί μας, σε θερμοκρασία δωματίου και θέλουμε να το βάλουμε πάλι στο ψυγείο, το τυλίγουμε προσεκτικά χωρίς να αφήνουμε κανένα σημείο του εκτεθειμένο. Ένα τυρί χωρίς σωστό περιτύλιγμα, είναι πολύ πιθανό να ξεραθεί, να γίνει σκληρό σαν πέτρα, μια φλούδα χωρίς γεύση. Επίσης είναι πολύ πιθανό να πάρει μυρωδιές από άλλα τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο.
3. Δεν τυλίγουμε το τυρί με πλαστική μεμβράνη
Ναι ίσως να γινόμαστε πολύ αυστηροί. Όμως το τυρί είναι ζωντανό, ένα τρόφιμο που αναπνέει και χωρίς το απαραίτητο οξυγόνο θα πάθει «ασφυξία». Γι αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το τυλίξουμε με κάποιο πορώδες υλικό, όπως χαρτί περιτυλίγματος, χαρτί για τυρί ή σε πλαστική μεμβράνη που αναπνέει, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τυριά. Ένας άλλος τρόπος είναι να το τυλίξουμε ξανά μέσα στο χαρτί που μας το έβαλαν όταν το αγοράσαμε κι έπειτα να το τυλίξουμε χαλαρά με πλαστική μεμβράνη, έτσι θα μπορεί να αναπνέει και θα διατηρήσει την υγρασία του.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Eξαρθρώθηκε κύκλωμα που έκανε ψευδείς καταγγελίες τροφικής δηλητηρίασης διεκδικώντας αποζημιώσεις από ξενοδοχεία
4. Δεν βάζουμε ποτέ φρέσκια μοτσαρέλα σε ψυγείο
Αν έχετε πρόσβαση σε φρέσκια μοτσαρέλα που δεν έχει μπει ποτέ στο ψυγείο και σκοπεύετε να την φάτε μέσα σε μια μέρα, τότε ναι…μην την βάλετε στη συντήρηση. Αν βάλετε κι εσείς μια φρέσκια μοτσαρέλα στη συντήρηση του ψυγείου, θα διαπιστώσετε πως μέσα σε τρεις ώρες, θα είναι αρκετά πιο σκληρή και λιγότερο ζουμερή από μια που θα αφήνατε στον πάγκο της κουζίνας σας, για ανάλογο χρονικό διάστημα.
5. Δεν καταψύχουμε το φρέσκο τυρί
Για την ακρίβεια ποτέ δεν καταψύχουμε φρέσκα, με υψηλά επίπεδα υγρασίας, τυριά. Για παράδειγμα αν καταψύξουμε φρέσκια μοτσαρέλα, θα χάσει την υφή της, θα γίνει σαν ένα ξερό λάστιχο. Αυτό συμβαίνει γιατί η υγρασία μετατρέπεται σε μικρούς κρυστάλλους οι οποίοι καταστρέφουν την δομή των πρωτεϊνών του τυριού. Ωστόσο σκληρά τυριά σαν την παρμεζάνα, μπορούν να καταψυχθούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Πριν όμως μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να τα έχουμε τυλίξει πρώτα με χαρτί, έπειτα σε μεμβράνη και στο τέλος σε ένα στρώμα από αλουμινόχαρτο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γκρελίνη: Η ορμόνη της πείνας και πώς θα την καταστείλετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λαχανάκια Βρυξελλών: Μπορούμε να τα καταναλώσουμε ωμά;
6. Δεν παραμορφώνουμε τα κομμάτια
Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πως θα πρέπει να κόβουμε τα τυριά μας. Για αρχή, δεν θα πρέπει να τα κόβουμε σε κυβάκια ή να τα έχουμε κόψει ώρες πριν – γιατί έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη εκτεθειμένη επιφάνεια από όπου θα δραπετεύει η υγρασία.
Καθώς το τυρί ωριμάζει, συμβαίνουν τρελές αλλαγές. Αυτές οι γευστικές αλλαγές έχουν να κάνουν με το περιβάλλον (περιοχή, υγρασία, πλυσίματα, περιτύλιγμα φύλων ή κεριού, φυσικές ζύμες ή βακτήρια κ.α.), τις πρώτες ύλες (προσθήκη στάχτης ή μούχλας) που παρήγαγαν το τυρί. Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα για το τυρί, είναι πως όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν κάτι το οποίο δεν έχει την ίδια γεύση στο εσωτερικό και στις άκρες του. Το κέντρο, σε ένα κεφάλι τυριού, έχει μια πιο συμπυκνωμένη ή κάπως διαφοροποιημένη γεύση, ενώ οι άκρες του είναι πιο ήπιες.
Έτσι όταν κόβουμε τη γωνία, αντί να κόβουμε το κομμάτι μας κατά μήκος, χάνουμε το γευστικό εύρος που ξεκινάει από το κέντρο του κεφαλιού έως την άκρη του.
7. Δεν «κακοποιούμε» το μπρι
Δεν αφαιρούμε ποτέ μα ποτέ τη φλούδα από το μπρι. Το συγκεκριμένο τυρί, οφείλει την βουτυράτη, κρεμώδη υφή του εσωτερικού του, σε αυτή τη φλούδα. Τυριά σαν το μπρι, έχουν μια ζωντανή φλούδα, η οποία διασπά τα λίπη και τις πρωτεϊνες του τυριού, δημιουργώντας αυτή την άκρως κρεμώδη υφή. Επίσης, πολλές φορές, η φλούδα είναι απλά πεντανόστιμη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πετούν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ επικίνδυνα σνακ γκρίζας αγοράς, γεμάτα τοξικές ουσίες – «Έτσι θα τα καταλάβετε»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καπνιστός σολομός: «Ελέγξτε τα ψυγεία σας και απορρίψτε – Κίνδυνος ακόμη και για θάνατο»
8. Δεν αγοράζουμε τριμμένο ή θρυμματισμένο τυρί
Θυμάστε τι αναφέραμε για το κομμένο σε κύβους και κομματάκια τυρί; Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για το έτοιμο τριμμένο ή θρυμματισμένο τυρί. Αν ποτέ αφήσουμε τριμμένη παρμεζάνα στο ψυγείο θα διαπιστώσουμε πως έχει μετατραπεί σε μια κερένια, άγευστη μάζα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του τυριού παραμένει εκτεθειμένη στον αέρα, τόσο πιο γρήγορα θα χάσει σε γεύση και υφή. Ούτως ή άλλως δεν εξοικονομούμε και τόσο πολύ χρόνο. Καλό θα ήταν να επενδύσουμε σε ένα καλό τρίφτη και ένα καλό κομμάτι ατόφιο τυρί.
9. Δεν ανακατεύουμε τα τυριά
Αν σερβίρουμε μια ποικιλία τυριών, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να διαθέτουμε διαφορετικό μαχαίρι για κάθε είδος τυριού. Καλό είναι να μην ανακατεύουμε τις γεύσεις κόβοντας με το ίδιο μαχαίρι όλα τα τυριά μας.
10. Δεν αφήνουμε το τυρί να πάει χαμένο
Αυτός ο κανόνας, έχει να κάνει με απλή κοινή λογική. Αν μας έχουν μείνει κομμάτια τυριών, μετά από πάρτι, πικνίκ ή οτιδήποτε άλλο, τα αξιοποιούμε και αυτά είτε φτιάχνοντας για παράδειγμα μια κις τυριών, είτε τρίβοντάς τα σε ζυμάρια κ.α.