Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη της άσκησης σε κατάθλιψη, στρες και καρδιακή λειτουργία

ΑρχικήΟικιακάΥγεία και άσκησηΝέα μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη της άσκησης σε κατάθλιψη, στρες και καρδιακή λειτουργία
spot_img

Η σωματική άσκηση επεμβαίνει στη ρύθμιση του στρες, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

   Η σωματική δραστηριότητα μειώνει την εγκεφαλική λειτουργία που σχετίζεται με το άγχος μειώνοντας κατα ένα τρόπο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αποκάλυψε μελέτη 10 ετών που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) και δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology. Στη μελέτη άτομα με παθήσεις που σχετίζονται με το στρες, όπως η κατάθλιψη, βίωσαν τα περισσότερα καρδιαγγειακά οφέλη από τη σωματική δραστηριότητα.

    Οι ερευνητές, αξιολόγησαν ιατρικά αρχεία και άλλες πληροφορίες 50.359 συμμετεχόντων, ενώ ένα υποσύνολο 774 συμμετεχόντων υποβλήθηκε επίσης σε τεστ απεικόνισης εγκεφάλου και μετρήσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το στρες. Σε μια μέση παρακολούθηση 10 ετών, το 12,9% των συμμετεχόντων ανέπτυξε καρδιαγγειακή νόσο. Οι συμμετέχοντες που πληρούσαν τις συστάσεις σωματικής άσκησης είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που δεν πληρούσαν αυτές τις συστάσεις. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας έτειναν επίσης να έχουν χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες.

    Συγκεκριμένα, οι μειώσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το άγχος προήλθαν από κέρδη στη λειτουργία στον προμετωπιαίο φλοιό, ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην εκτελεστική λειτουργία (δηλαδή, λήψη αποφάσεων, έλεγχος παρορμήσεων) και είναι γνωστό ότι περιορίζει τα κέντρα στρες του εγκεφάλου.

   “Η σωματική δραστηριότητα ήταν περίπου δύο φορές πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη. Οι επιπτώσεις στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το στρες μπορεί να εξηγήσουν αυτή τη νέα παρατήρηση”, λέει ο Ahmed Tawakol, MD, ερευνητής και καρδιολόγος στο Ερευνητικό Κέντρο Καρδιαγγειακής Απεικόνισης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης,, ο οποίος είναι ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

   Προηγούμενη μελέτη για τα οφέλη της άσκησης, έδειξε πως η σωματική δραστηριότητα το βράδυ, κυρίως σε άτομα με παχυσαρκία είχε πολύ μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ομοίως με την κλίμακα της παρούσας μελέτης, για τα αποτελέσματα αυτά είχαν ερευνηθεί 30.000 σε διάρκεια 8 ετών.

Αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς να τονίσουν τη σημασία της άσκησης για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, την ανακούφιση του στρες και την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου. Θα πρέπει επίσης να ωθήσουν τους παρόχους να τονίσουν τον μεγάλο αντίκτυπο της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ ατόμων με προϋπάρχουσα κατάθλιψη.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο