Σκεφτείτε πόση σοκολάτα και κακάο τρώτε και πίνετε…
Αν και το κακάο και κατ’ επέκταση και η σοκολάτα, έχει μεγάλη διατροφική αξία με σημαντικές ποσότητες αμινοξέων, αντιφλεγμονωδών ενώσεων και πολύτιμων ιχνοστοιχείων, εντούτοις έχει στοχοποιηθεί λόγω της περιεκτικότητάς της σε βαρέα μέταλλα τα οποία απορροφά από το έδαφος.
- Δείτε επίσης: Θυγατρική της Colgate-Palmolive φτιάχνει οδοντόκρεμα με μολυσμένο νερό που προκαλεί λοιμώξεις – Τι έδειξε ο έλεγχος της FDA
Πρόσφατα έκανε τον γύρο του κόσμου η είδηση ότι η εταιρεία που παράγει την πολυτελή σοκολάτα Lindt, παραδέχθηκε ότι οι σοκολάτες της τελικά δεν είναι, και τόσο «εξαιρετικές» στην προσπάθειά της να δώσει τέλος σε μια ομαδική αγωγή. Η αγωγή που ξεκίνησε καταναλωτική οργάνωση, στηρίχθηκε σε ευρήματα ανάλυσης σύμφωνα με τα οποία η Lindt περιείχε αστρονομικά υψηλά επίπεδα μολύβδου στη μαύρη σοκολάτα Excellence 85% κακάο και κάδμιο στη μαύρη σοκολάτα της 70% κακάο. Τον Φεβρουάριο η Κύπρος ανακάλεσε το κακάο σε σκόνη Dragon SUPERFOODS προέλευσης Ολλανδίας, λόγω υψηλής ποσότητας καδμίου και αναλύσεις σε χριστουγεννιάτικα γλυκά με σοκολάτα, που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες έδειξαν αυξημένη παρουσία καδμίου. Και αυτές δεν είναι η μοναδικές περιπτώσεις ανακλήσεων και καταγγελιών λόγω της παρουσίας αυτού του μετάλλου σε σοκολάτα.
Το κάδμιο (Cd) είναι ένας περιβαλλοντικός ρύπος που προκαλεί αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία με πολυάριθμες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, καθώς συσσωρεύεται σε διαφορετικούς ιστούς και όργανα, ιδιαίτερα στο ήπαρ και τα νεφρά, προκαλώντας νεφρική βλάβη, ορισμένες ασθένειες των πνευμόνων και υψηλή αρτηριακή πίεση. Αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση και έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.
Δείτε επίσης: Επιστημονική διαμάχη για τα οφέλη της σοκολάτας – Ποιος αμφισβητεί ποιον…
Τα τρόφιμα είναι η μεγαλύτερη πηγή καδμίου για τους μη καπνιστές. Το κάδμιο συσσωρεύεται κυρίως στους νεφρούς και ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται δέκα με τριάντα χρόνια για να το αφομοιώσει.. ΗΔεδομένου ότι το κάδμιο βρίσκεται σε όλα τα βασικά τρόφιμα, είναι σημαντικό να προσαρμόζεται η πρόσληψη τροφών που έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα. Η ΕΕ το 2021 μείωσε το όριο καδμίου που μπορεί να ανιχνευτεί σε διάφορα προϊόντα διατροφής, με το όριο για τη σοκολάτα να είναι μεταξύ 0,1 και 0,8 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σοκολάτας. Σύμφωνα με την ΕΕ η έκθεση των παιδιών σε κάδμιο μέσω των τροφίμων αγγίζει το διπλάσιο του ασφαλούς ορίου.
- Δείτε επίσης: Η Ελλάδα στις πιο συχνά αναφερόμενες χώρες στην ΕΕ ως πιθανή προέλευση μόλυνσης από τροφιμογενή παθογόνα – Έκθεση
- Δείτε ακόμη: Και νέα ανάκληση γνωστών αντικαταθλιπτικών χαπιών με δυνητικό καρκινογόνο
Η περιεκτικότητα σε κάδμιο στο κακάο και τη σοκολάτα προέρχεται από τους κόκκους κακάο, οι οποίοι απορροφώνται από το έδαφος. Υπάρχουν γεωγραφικές διαφορές μεταξύ της περιεκτικότητας σε κάδμιο, αλλά υπάρχουν και διαφορές στη χρήση του κακάο. Η εκλεκτή σοκολάτα με συγκεκριμένη προέλευση και η οποία διατίθεται στο εμπόριο ως «σοκολάτα υψηλή ποιότητας» ή «σοκολάτα ειδικής προέλευσης», π.χ. με περιεκτικότητα σε κακάο 50-70%, είναι συνήθως με υψηλή περιεκτικότητα σε κάδμιο. Συχνά κυκλοφορούν στο εμπόριο με το, ισχυρισμό ότι ο κόκκος κακάο προέρχεται από μια συγκεκριμένη περιοχή και δεν είναι ανάμεικτο προϊόν.
Η σοκολάτα παράγεται συνήθως από μείγμα κακάο μάζας και βουτύρου κακάο καθώς και ζάχαρης. Στη μαύρη σοκολάτα, η περιεκτικότητα σε κακάο είναι τυπικά 60-70%. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει επίσης γάλα/κρέμα και συνήθως έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο μικρότερη από 30%. Η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε κάδμιο είναι επίσης χαμηλότερη. Εάν αγοράσετε μια ράβδο μαύρης σοκολάτας 100 γραμμαρίων, θα περιέχει συνήθως 0,02 mg καδμίου (20 μικρογραμμάρια). Αυτό αντιστοιχεί περίπου στην ποσότητα καδμίου που μπορεί να ανεχθεί ένας ενήλικας σε καθημερινή βάση.
- Δείτε ακόμη: Στις τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια οφείλεται η “έκρηξη” καρκίνου παχέος εντέρου στους νέους – Μελέτη
Πόση σοκολάτα μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια
Για τα παιδιά η μέγιστη ποσότητα πρόσληψης καδμίου την ημέρα, για να μην τεθεί η υγεία τους σε κίνδυνο, είναι 10,7 μικρογραμμάρια. Αυτά περιέχονται σε 350 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος ή στα 90 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας. Για τους ενήλικες η μέγιστη ημερήσια ποσότητα καδμίου είναι ανά ημέρα 25 μικρογραμμάρια, δηλαδή μπορούν να καταναλώσουν άφοβα 833 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος ή (μόνο) 167 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας. Δεδομένου όμως ότι οι βασικές τροφές όπως το ψωμί και τα λαχανικά συμβάλλουν στο ήμισυ της ανεκτής πρόσληψης καδμίου σε μια μέση δίαιτα, θα λάβετε υπερβολικά πολύ κάδμιο εάν τρώτε 100 γραμμάρια σοκολάτας 70% την ημέρα. Πάντως μελέτη εκτίμησης κινδύνου για το κάδμιο στη σοκολάτα κατέληξε ότι η ασφαλή ποσότητα είναι πολύ λιγότερη: η καθημερινή κατανάλωση μέχρι 28 gr μαύρης σοκολάτας δεν προκαλεί ανησυχία για την υγεία των ενηλίκων, με μικρή μόνο ανησυχία για το κάδμιο στα παιδιά.
Όμως η πιο σημαντική διατροφική συμβουλή, είναι να ακολουθείτε μια ποικίλη διατροφή, ώστε να αποφεύγετε την υψηλή πρόσληψη ενός μεμονωμένου τύπου ανεπιθύμητων ουσιών.