Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
24.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κατάρτιση των αγροτών οδηγεί σε βελτίωση της παραγωγής και αύξηση των εξαγωγών

ΑρχικήΝέαΗ κατάρτιση των αγροτών οδηγεί σε βελτίωση της παραγωγής και αύξηση των εξαγωγών
spot_img

cibum team

   Η ενίσχυση της έρευνας και η κατάρτιση των αγροτών αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής μας, τόνισε από τη Λάρισα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, επισκεπτόμενος το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών και την  Αβερώφειο Γεωργική Σχολή στη Λάρισα.

Ο κ. Λιβανός συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, τον επικεφαλής του Ινστιτούτου κ. Δημήτρη Βλαχοστέργιο και την Διευθύντρια της Αβερωφείου κυρία Ευαγγελία Σιώκη, ξεναγήθηκε στους χώρους της Σχολής του Ινστιτούτου και συνομίλησε με τους ερευνητές και το προσωπικό. 

Όπως είπε ο κ. Λιβανός το Ινστιτούτο διαχρονικά και χωρίς να δημιουργεί θόρυβο δίνει λύσεις και στηρίζει την αγροτική παραγωγή ανοίγοντας με τη δουλειά του νέους ορίζοντες στους αγρότες μας.

Όπως τόνισε  ο  ΥΠΑΑΑΤ «οι απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ απαιτούν εκ των πραγμάτων ουσιαστική επένδυση τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα και κυρίως είσοδο νέων στην αγροτική παραγωγή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στο έργο που συντελείται τόσο στη Σχολή όσο και στο Ινστιτούτο. Ευχαρίστησε τον κ. Λιβανό γιατί, όπως είπε, μόλις το επέτρεψαν τα υγειονομικά μέτρα ξεκίνησε τις επαφές του με την ελληνική περιφέρεια από την καρδιά της χώρας και της αγροτικής παραγωγής, τη Θεσσαλία. Σημείωσε, όμως ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε συνεχής συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, ιδιαίτερα εκείνων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, στα οποία η κυβέρνηση δίνει άμεσα λύσεις.

Χαρακτήρισε το έργο που γίνεται στο Ινστιτούτο χρήσιμο για τους αγρότες και την ζωική και φυτική παραγωγή τους, καθώς οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι το επισκέπτονται όχι μόνο για να λύσουν προβλήματα αλλά και για να βελτιώσουν την παραγωγή τους.  Επισήμανε ότι το Ινστιτούτο σε αυτήν την κατεύθυνση είχε μεγάλες επιτυχίες που ως αποτέλεσμα είχαν την ενίσχυση των εξαγωγών μας. «Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό γιατί θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της έρευνας που γίνεται εδώ».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην «Αβερώφειο Σχολή», ο κ. Λιβανός είπε ότι η αίσθηση που αποκόμισε  περιδιαβαίνοντας το χώρο της είναι ότι έχει ιστορία αλλά και ουσιαστικό και μεγάλο μέλλον.

Και πρόσθεσε:  «Θέλω να πω ότι για μας είναι σαφής προτεραιότητα και οι επαγγελματικές μας σχολές και οι σχολές που έχουμε στο πλαίσιο δραστηριότητας του ΕΛΓΟ. Είναι στόχος μας να τις αναβαθμίσουμε. Έχουμε διαμορφώσει μια επιτροπή  η οποία διαμορφώνει ένα συνεκτικό πλαίσιο για την παιδεία, το οποίο ξεκινάει από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία για ενημέρωση των παιδιών, κυρίως στα αστικά κέντρα, και φτάνει μέχρι τις Γεωπονικές Σχολές. Επίκεντρό της είναι οι Σχολές του ΕΛΓΟ, οι σχολές του ΥΠΑΑΤ, τις οποίες θέλουμε να αναβαθμίσουνε και να ενισχύσουμε για να μπορούμε ακριβώς να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει η ελληνική αγροτική παραγωγή, ότι τα ποσοστά μας σε επίπεδο κατάρτισης είναι κάτω από το 6% , όταν ο μέσος όρος στη Ευρώπη αγγίζει το 50% και χώρες πρότυπα για την αγροτική παραγωγή , όπως η Ολλανδία, ξεπερνάνε το 85%.

Άρα είναι  στο επίκεντρο της πολιτικής μας – όπως είπε και ο Περιφερειάρχης πριν- να ενισχύσουμε, εκτός από την έρευνα, και την κατάρτιση των νέων αγροτών, για  τους οποίους όπως ξέρετε έχουμε υπερδιπλασιάσει το πρόγραμμα το οποίο βρήκαμε πάει στα  510 εκατ. Ακριβώς για να συμβολίσει και επί της ουσίας  την πρόθεση του Υπουργείου, την πρόθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύσει με νέους ανθρώπους την παραγωγή.

Άποψή μας, άποψη της κυβέρνησης είναι ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τους νέους, θα έρθει από την αγροτιά, θα έρθει από την ελληνική περιφέρεια. Στόχος μας είναι μέσα από τις διαδικασίες να ξανακάνουμε πραγματικά υπερήφανους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αγρότες και αγρότισσες και να ταυτίσουμε τα εξαιρετικά, τα υπέροχα ελληνικά προϊόντα με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα στον 21ο αιώνα. Όλα αυτά ξεκινούν από την έρευνα, από την παιδεία και για αυτό βρισκόμαστε εδώ- πριν από οτιδήποτε άλλο – στο κέντρο της παραγωγικής Ελλάδα, για να σηματοδοτήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία.

Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλο το διοικητικό προσωπικό και του Ερευνητικού Κέντρου και της «Αβερωφείου»  και βεβαίως τους ερευνητές, τους επιστήμονες που δουλεύουν εδώ και να τους διαβεβαιώσω ότι εκείνοι ξέρουν καλύτερα τη δουλειά από μας. Εμείς είμαστε εδώ,  για να δουλέψουμε μαζί για να λύσουμε προβλήματα του παρελθόντος και να διαγράψουμε μαζί ένα μέλλον από το οποίο  όλοι θα κερδίσουμε».

Δείτε επίσης:

Που οφείλεται η μεγάλη μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων. 

Επικίνδυνες για τον εγκέφαλο, βρεφικές τροφές στις ΗΠΑ. Υψηλά επίπεδα αρσενικού. 

Επιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter

Τα προϊόντα υδροπονικών καλλιέργειων λύση στις τροφικές δηλητηριάσεις 

Ε.Ε. : Δημιουργία σήματος για την καλή διαβίωση των ζώων στις φάρμες εκτροφής 

Μόσχα: απαγορεύεται η είσοδος σε εστιατόρια και μπαρ στους ανεμβολίαστους 

Επιστήμονες τροφίμων: Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου 

Έρευνα: η Νικοτιναμίδη προκαλεί ανοσία στις καλλιέργειες δημητριακών από μυκητιασικές ασθένειες 

EFSA: Νέα τρόφιμα – NOVEL FOOD – όροι και διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης 

Βανιλίνη από ανακύκλωση συσκευασιών PET, με την βοήθεια E. coli 

Alert: Σειρά κρουσμάτων σαλμονέλωσης από πεπόνια σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα