Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς βράζουν οι επιστήμονες τροφίμων τα αυγά τους για περισσότερη απόλαυση και υψηλότερη θρεπτική αξία

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΠώς βράζουν οι επιστήμονες τροφίμων τα αυγά τους για περισσότερη απόλαυση και υψηλότερη θρεπτική αξία
spot_img

Το “περιοδικό μαγείρεμα” των αυγών είναι το νέο κόλπο για ένα τέλειο αυγό, ομοιόμορφα βρασμένο που διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Μια νέα μέθοδος για το βέλτιστο μαγείρεμα τόσο του κρόκου όσο και του ασπραδιού ενός αυγού κότας δημοσιεύτηκε στο Communications Engineering. Η προσέγγιση, την οποία οι επιστήμονες αποκαλούν “περιοδικό μαγείρεμα”, αποδίδει ένα ομοιόμορφα μαγειρεμένο αυγό με υψηλότερη θρεπτική περιεκτικότητα από τα αυγά που μαγειρεύονται με συμβατικές μεθόδους βρασμού ή με τη μέθοδο sous vide.

- Advertisement -

Ο κρόκος και το ασπράδι στα αυγά, μαγειρεύονται σε δύο διαφορετικές θερμοκρασίες: το ασπράδι μαγειρεύεται στους 85 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο κρόκος στους 65 βαθμούς Κελσίου. Οι συμβατικές μέθοδοι μαγειρέματος των αυγών με βράσιμο στους 100 βαθμούς Κελσίου έχουν ως αποτέλεσμα ο κρόκος να είναι πλήρως σκληρός, ενώ το μαγείρεμα σε θερμοκρασίες μεταξύ 60 και 70 βαθμών Κελσίου σε υδατόλουτρο για μία ώρα (μέθοδος γνωστή ως sous vide) αφήνει το ασπράδι να μην έχει μαγειρευτεί καλά. Πολλοί σεφ προσπάθησαν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα μαγειρεύοντας τον κρόκο και το λεύκωμα χωριστά στις κατάλληλες αντίστοιχες θερμοκρασίες, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από πολύ μεγάλα και περίπλοκα βήματα.

Ο Pellegrino Musto και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν μια μέθοδο για το σταθερό μαγείρεμα των αυγών προσομοιώνοντας πρώτα τη διαδικασία σε λογισμικό υπολογιστικής ρευστοδυναμικής. Οι προσομοιώσεις πρότειναν μια μέθοδο που συνίσταται στην εναλλαγή ενός αυγού μεταξύ μιας κατσαρόλας με βραστό νερό που διατηρείται στους 100 βαθμούς Κελσίου και ενός μπολ που διατηρείται στους 30 βαθμούς Κελσίου, μεταφέροντας το αυγό από το ένα στο άλλο κάθε δύο λεπτά για συνολική διάρκεια 32 λεπτών.

Στη συνέχεια οι συγγραφείς δοκίμασαν αυτή τη διαδικασία στην πραγματική ζωή για την παραγωγή δειγμάτων τροφίμων προς ανάλυση, ονομάζοντάς την «περιοδικό μαγείρεμα». Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν επίσης σκληρά βρασμένα, μαλακά βρασμένα και sous vide αυγά – τα τελικά μαγειρεμένα αυγά δοκιμάστηκαν για την υφή και τις αισθητηριακές τους ιδιότητες, όπως και για τις χημικές τους ιδιότητες. Οι ερευνητές όντως, διαπίστωσαν ότι είναι δυνατό να μαγειρέψουμε το λεύκωμα και τον κρόκο σε δύο θερμοκρασίες χωρίς διαχωρισμό, χρησιμοποιώντας περιοδικές συνθήκες θερμοκρασίας.

Τα “περιοδικά μαγειρεμένα” αυγά είχαν έναν μαλακό κρόκο παρόμοιο με αυτόν ενός αυγού sous vide, ενώ η σύσταση του ασπραδιού ήταν κάπου ανάμεσα σε αυτή του sous vide και του μελάτου αυγού. Οι θερμοκρασίες στο ασπράδι του περιοδικά μαγειρεμένου αυγού κυμαίνονταν μεταξύ 35 και 100 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ενώ ο κρόκος παρέμεινε σε σταθερή θερμοκρασία 67 βαθμών Κελσίου. Η χημική ανάλυση έδειξε ότι οι περιοδικά μαγειρεμένοι κρόκοι αυγών περιείχαν επίσης περισσότερες πολυφαινόλες – μικροθρεπτικά συστατικά που έχουν διερευνηθεί για τα οφέλη τους στην υγεία.

Συνπερασματικά, αυτή η μέθοδος μαγειρέματος, οδηγεί σε βελτιωμένη υφή και θρεπτικό περιεχόμενο σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές μαγειρέματος αυγών, αυξάνοντας έτσι την ήδη καθιερωμένη αντίληψη σύμφωνα με την οποία η θερμοκρασία και ο χρόνος έχουν κρίσιμο ρόλο στις προκύπτουσες ιδιότητες των μερών του αυγού. 

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.nature.com/articles/s44172-024-00334-w

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα