Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Δεν είναι για τα δόντια σου…”: Τρόφιμα πέρα πάσης υποψίας που βλάπτουν τα δόντια

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία"Δεν είναι για τα δόντια σου...": Τρόφιμα πέρα πάσης υποψίας που βλάπτουν τα δόντια
spot_img

Είναι γνωστό πως ζάχαρη γλυκά, καραμέλες βλάπτουν τα δόντια, αλλά δεν είναι βλαβερές μόνο οι τροφές που “έχουν το όνομα”, αλλά και ένα σωρό άλλες τροφές που μπορεί μεν να μην “έχουν το όνομα”, δυστυχώς, όμως, “έχουν τη χάρη” και προκαλούν βλάβες στα δόντια χωρίς να το ξέρουμε. Πριν μάθουμε τα τρόφιμα που προκαλούν σοβαρή βλάβη στα δόντια, θα πρέπει να θυμηθούμε επίσης, πως είτε καστανή, είτε λευκή, είτε μέλι, η ζάχαρη είναι ζάχαρη. Και όσον αφορά στην υγεία των δοντιών, δεν έχει τόση σημασία η ποσότητα που τρώει κανείς όσο η συχνότητα. Ο λόγος είναι ότι η ζάχαρη μετατρέπει το στόμα σε ένα όξινο περιβάλλον για μερικές ώρες μετά την κατανάλωσή της. Εάν λοιπόν κάθε δύο ώρες γίνεται κατανάλωση έστω και λίγης ζάχαρης, ουσιαστικά, τα δόντια θα…«λούζονται» συνεχώς με το οξύ, το οποίο μπορεί να διαλύσει άμεσα το σμάλτο των δοντιών.

Επεξεργασμένα τρόφιμα όπως η σάλτσα για ζυμαρικά και η κέτσαπ περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, όπως και οι χυμοί άσχετα αν φέρουν επάνω τους την ένδειξη “χωρίς προσθήκη ζάχαρης”.

Το μυστικό όταν καταναλώνουμε φαγητά με πολλή ζάχαρη είναι να τα συνδυάζουμε με το γεύμα μας, οπότε και η παραγωγή σάλιου είναι μεγαλύτερη, ώστε να ξεπλένεται η ζάχαρη πιο γρήγορα και να μην κολλάει στα δόντια.

Τουρσιά

Το ξύδι έχει οξύ, το οποίο είναι σημαντικό κατά την παρασκευή τους, αλλά όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει λεκέδες, αλλά μπορεί να φθείρει και το σμάλτο των δοντιών. Αν αναλογιστεί κανείς και τη ζάχαρη που περιλαμβάνουν τα τουρσιά, η οποία προκαλεί τερηδόνα, είναι ένας καλός λόγος για να τα αποφύγετε.

Εσπεριδοειδή

Αν και αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό μιας καλά ισορροπημένης διατροφής όταν καταναλώνονται πολύ από μόνα τους, το κιτρικό οξύ τους μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών, αφήνοντάς τα ευάλωτα στην τερηδόνα. Πολύ όξινα είναι ιδιαίτερα τα λεμόνια, τα λάιμ και το γκρέιπφρουτ. Ένα κόλπο για να μειωθεί η ποσότητα των οξέων που περνούν στα δόντια είναι να χρησιμοποιούμε καλαμάκι.

Κρακεράκια

Πρόκειται για επεξεργασμένους υδατάνθρακες, των οποίων η υπερβολική κατανάλωση, σύμφωνα με πολλές μελέτες, ευθύνεται για φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της κρύβεται πίσω από διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως η περιοδοντίτιδα και η ουλίτιδα.

Αθλητικά Ποτά

Γλυκά, παχύρρευστα αθλητικά ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες καλύτερα να αποφεύγονται αφού εκτός από όξινα, το ίδιο το ποτό μπορεί να κολλήσει στα δόντια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές φορές το νερό είναι η καλύτερη λύση για τόνωση μετά από την προπόνηση.

Σάλτσα ζυμαρικών

Μπορεί οι ντομάτες να κάνουν καλό στην υγεία, δεν παύουν, όμως, να είναι όξινες. Τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, ένα κλασικό και αγαπημένο φαγητό, μπορεί να προκαλέσει διπλή ζημιά στο σμάλτο των δοντιών λόγω της όξινης σάλτσας που το διασπά από τη μία και των υδατανθράκων των ζυμαρικών, οι οποίοι ενισχύουν τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα από την άλλη. Προτιμότερο είναι, λοιπόν, τα ζυμαρικά να συνδυάζονται με τυρί.

Μηλόξυδο

Γνωστό για τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες, αλλά το μηλόξυδο είναι πολύ όξινο και μπορεί να διαβρώσει γρήγορα το σμάλτο των δοντιών. Γι’ αυτό καλό είναι όποιος πίνει μηλόξυδο, να προσθέτει νερό σε αυτό και να το πίνει όλο με τη μία και όχι σιγά σιγά, ενώ στη συνέχεια, να ξεπλύνει καλά το στόμα και τα δόντια του.

Γλειφιτζούρια και καραμέλες

Μεταξύ των γλυκών είναι προτιμότερα εκείνα που διαλύονται με το σάλιο γρήγορα μέσα στο στόμα και όχι ζαχαρωτά, γλειφιτζούρια και καραμέλες που η ζάχαρη κολλάει στα δόντια και αργεί να φύγει. Επιπλέον, τούρτες, μπισκότα και οτιδήποτε σε πίτα προκαλούν τερηδόνα.

Αναψυκτικά

Είτε με είτε χωρίς ζάχαρη περιέχουν οξύ και μπορεί να προκαλέσουν, επίσης, τερηδόνα ή διάβρωση στα δόντια. Σημαντικό είναι να μη βουρτσίζει κανείς τα δόντια του αμέσως μετά την κατανάλωση ενός αναψυκτικού, καθώς το οξύ τα μαλακώνει, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στην τριβή.

Κρασί

Τόσο το λευκό όσο και το κόκκινο κρασί περιέχουν διαβρωτικό οξύ που μαλακώνει το σμάλτο. Το κόκκινο κρασί περιέχει τις τανίνες, οι οποίες μπορούν να στεγνώσουν το στόμα σας και να «χρωματίσουν» τα δόντια. Μία χρήσιμη συμβουλή θα ήταν να βουρτσίζει κανείς τα δόντια του πριν πιει κρασί, βοηθώντας, έτσι, στη μείωση της ποσότητας της πλάκας στην οποία μπορεί να κολλήσει το κρασί. Αλλιώς, καλύτερα να περιμένει να περάσει ένα μισάωρο αφού έχει πιει κρασί προτού τα βουρτσίσει, ώστε να μην περάσει το οξύ από το κρασί κατευθείαν στα δόντια του.

Αποξηραμένα φρούτα

Βερύκοκα, φράουλες, σταφίδες, δαμάσκηνα, όλα αναμφίβολα νοστιμότατα, αλλά η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα μιας και περιέχουν εξαιρετικά συμπυκνωμένη ζάχαρη και η υφή τους είναι τέτοια που τα κάνει να προσκολλήσουν στα δόντια.

Συμπεραίνουμε ότι η ζάχαρη και το οξύ μπορεί να γίνουν οι χειρότεροι εχθροί των δοντιών και να οδηγήσουν σε κακή στοματική υγεία, η οποία είναι ικανή να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής ενός ατόμου ψυχικά, σωματικά, ακόμα και την κοινωνική του ζωή.

Συνεπώς, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τρόφιμα που προκαλούν πλάκα στα δόντια και να προτιμάμε τροφές με βιταμίνες και μέταλλα, τροφές που εξουδετερώνουν τα οξέα, διεγείρουν το σάλιο και επανορθώνουν το σμάλτο των δοντιών.

Ενδεικτικά παραδείγματα φιλικών για το στόμα τροφών είναι οι ξηροί καρποί, τυριά, μη όξινα φρούτα και λαχανικά. Εν κατακλείδι πρέπει όλοι να εκμεταλευτούμε το γεγονός πως η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία γερών ούλων και δοντιών.

Πηγή: dentachoice

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα