Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι λέει η EFSA το ανώτερο ανεκτό όριο πρόσληψης φυλλικού/φολικού οξέος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι λέει η EFSA το ανώτερο ανεκτό όριο πρόσληψης φυλλικού/φολικού οξέος
spot_img

Προπαρασκευαστικές εργασίες για την επικαιροποίηση των ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης φολικού οξέος/φυλλικού οξέος.

Ο στόχος μελέτης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, ήταν να συλλεχθούν και να αξιολογηθούν επιστημονικά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εξαχθεί ένα ανώτερο επίπεδο πρόσληψης για φολικό οξύ/φολικό οξύ.

- Advertisement -

Πέντε συστηματικές ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας διεξήχθησαν για να εντοπιστούν στοιχεία σχετικά με:

  • αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ «υψηλού» φυλλικού οξέος (πρόσληψη/βιοδείκτες) σε ανθρώπους με χαμηλή κατάσταση Β12
  • ανάπτυξης νευροπάθειας
  • γνωστικής εξασθένησης ή άνοιας
  • ορθοκολικών αδενωμάτων και ορθοκολικού καρκίνου (CRC) και
  •  καρκίνου του προστάτη.

Δεδομένης της έλλειψης δεδομένων, δεν πραγματοποιήθηκε καμία ολοκληρωμένη ανάλυση αβεβαιότητας και ενσωμάτωση στοιχείων για τις επιπτώσεις της «υψηλής» πρόσληψης φυλλικού οξέος στη νευροπάθεια, τη γνωστική λειτουργία/άνοια.

Εκτενείς αναλύσεις αβεβαιότητας και ενσωμάτωση στοιχείων για επιβλαβή επίδραση σε υψηλή πρόσληψη/κατάσταση φυλλικού οξέος πραγματοποιήθηκαν για παρεμβάσεις φολικού οξέος και ανάπτυξη ορθοκολικών αδενωμάτων, για P/S φυλλικό από μελέτες παρατήρησης σε σχέση με τη συχνότητα εμφάνισης CRC και για ολική πρόσληψη φυλλικού οξέος από μελέτες παρατήρησης σε σχέση με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Οι παρεμβάσεις με φολικό οξύ ήταν λίγες (n = 4) και αποκάλυψαν τόσο ευεργετικές όσο και επιβλαβείς επιδράσεις στην υποτροπή του αδενώματος.

Για το CRC, οι μετα-αναλύσεις στο P/S φυλλικό οξύ δεν έδειξαν συσχέτιση, αλλά οι εκτιμήσεις κινδύνου στις ομάδες με την υψηλότερη έκθεση σε φυλλικό οξύ συγκρίθηκαν με επίπεδα που υποδεικνύουν ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, επομένως, το ερευνητικό ερώτημα δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί επαρκώς. Για τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, πολύ λίγες μελέτες με ανάμεικτα αποτελέσματα απέτρεψαν οποιοδήποτε σαφές συμπέρασμα σχετικά με τη συνολική πρόσληψη φυλλικού οξέος και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα