Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το γενετικά τροποποιημένο ρύζι απάντηση στις ελλείψεις τροφίμων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή

ΑρχικήΕπιστήμηΤο γενετικά τροποποιημένο ρύζι απάντηση στις ελλείψεις τροφίμων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή
spot_img

Ερευνητές ανακάλυψαν πως τροποποιώντας γενετικά το ρύζι μπορούν να συμβάλλουν στην κάλυψη των ελλείψεων τροφίμων που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή.

Το ρύζι θεωρείται ένας εκ των σημαντικότερων υδατανθράκων του πλανήτη, θρέφοντας περίπου 3,5 δισεκατομμύρια κατοίκους του.

Ωστόσο, με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, επιστήμονες σημειώνουν ότι ολοένα και περισσότερες καλλιέργειες ρυζιού, σε περιοχές όπως το Βιετνάμ, αναμένεται να καταστραφούν, μη μπορώντας να αντέξουν την αυξημένη αλατότητα.

Παρόλα αυτά, ερευνητές από το Ινστιτούτο Αειφόρου Τροφίμου του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ ενδέχεται να βρήκαν μία λύση σε αυτό. Σύμφωνα με το New Food Magazine, ότι το γενετικά τροποποιημένο ρύζι θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων τροφίμων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η γενετική τροποποίηση του ρυζιού για τη μείωση του αριθμού των στομάτων (μικροσκοπικά ανοίγματα που χρησιμοποιούνται για την απώλεια νερού και ρυθμίζουν την πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα για τη φωτοσύνθεση ) το καθιστά πιο ανθεκτικό στο αλάτι.

Οι επιστήμονες του Σέφιλντ αποκάλυψαν πριν κάποια χρόνια,  ότι η μείωση του αριθμού των στοματίων του ρυζιού τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν έως και 60% λιγότερο νερό, καθιστώντας τα εξαιρετικά εδόκιμα και σε μέρη που υποφέρουν από ξηρασία, άρα και σε περιβάλλοντα που μπορεί να μεταβάλλονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ένα πρόβλημα που προέκυψε από αυτή τους την ανακάλυψη είναι ότι αυτή η μείωση των στοματίων κάνει παράλληλα το ρύζι δύσκολο να αναπτυχθεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Για αυτό επισημαίνουν πως- ανάλογα τη χώρα και τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει αυτήν- θα πρέπει να γίνουν και διαφορετικές τροποποιήσεις στη γενετική του.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο