Το βακτήριο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους
Μια δειγματολειψία από την Ολλανδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και Καταναλωτικών Προϊόντων (NVWA) έφερε στο φως τη μόλυνση σε προϊόντα κρέατος της εταιρείας Ladessa, που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Ολλανδίας και του Αγίου Μαρτίνου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανήλικοι στα Δωδεκάνησα προσπάθησαν να δηλητηριάσουν μία μητέρα – Έβαλαν ποντικοφάρμακο σε κέικ
Πρόκειται για διάφορους τύπους Filet Americain που ενδεχομένως περιέχουν το βακτήριο E. coli (STEC) που παράγει τοξίνη Shiga. Αυτό το βακτήριο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό, όπως πρόσφατα και σοβαρά ασθενείς, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μέτρηση τοξικότητας της Coca Coca και της Pepsi Cola – Ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί ζητάμε γλυκό μετά το φαγητό ακόμα και αν έχουμε χορτάσει
Την ανάκληση γνωστοποίσε και το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) που αποτελεί το βασικό εργαλείο διασφάλισης της επαρκούς και έγκαιρης ροής και ανταλλαγής πληροφοριών κυρίως μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για τα προϊόντα:
Φιλέτο Αμερικάνικο με Πιπέρι 125 γρ
Barcode: 8715984004020
Ημερομηνία λήξεως (BBD): 17-02-2025, 18-02-2025
Αριθμός παρτίδας: E277, E297
Φιλέτο American Naturel 125 γρ
Barcode: 8715984004006
Ημερομηνία λήξεως (BBD): 13-02-2025, 17-02-2025, 18-02-2025
Αριθμός παρτίδας: E237, E276, E296
Φιλέτο Americanin με Κρεμμύδι 125 γρ
Barcode: 8715984004068
Ημερομηνία λήξεως (BBD): 13-02-2025, 17-02-2025, 18-02-2025
Αριθμός παρτίδας: E239, E278, E298
Φιλέτο Americain Martino 125 γρ
Barcode: 8715984004105
Ημερομηνία λήξεως (BBD): 17-02-2025, 18-02-2025
Αριθμός παρτίδας: E279, E299
Φιλέτο Americain Naturel XL Advantage 250 γρ
Barcode: 8715984002118
Ημερομηνία λήξεως(BBD): 13-02-2025, 17-02-2025
Αριθμός παρτίδας: E234, E271
Φιλέτο American Naturel 130 γρ
Barcode: 8715984009186
Ημερομηνία λήξεως (BBD): 15-02-2025
Αριθμός παρτίδας: A961
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Γερμανία κέρδισε τον “πόλεμο” του μπαλσάμικου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ζύμωνε με βρώμικο νερό έξω από το εστιατόριο με τους θαμώνες να κάθονται σε διπλανά τραπέζια! Απίστευτο βίντεο
Οι κίνδυνοι από το κολοβακτηρίδιο E. coli
Το κολοβακτηρίδιο, ή αλλιώς E. coli, είναι ένα είδος βακτηρίου που ζει φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο, συμβάλλοντας στη διαδικασία της πέψης. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη του E. coli μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, ειδικά στο ουροποιητικό σύστημα, αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος.
Συγκεκριμένα, το E. coli είναι το κύριο αίτιο ουρολοιμώξεων, ιδιαίτερα στις γυναίκες, λόγω της ανατομικής εγγύτητας του ουροποιητικού με το πεπτικό σύστημα. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από το έντερο στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσουν λοίμωξη. Η λοίμωξη από E. coli συνήθως εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία, πόνο στην κοιλιακή χώρα και σε σοβαρές περιπτώσεις πυρετό και ρίγος.
Το κολοβακτηρίδιο μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές για την υγεία. Επομένως, είναι απαραίτητη η σωστή διάγνωση και θεραπεία από ειδικό γιατρό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που παρουσιάζονται σοβαρά συμπτώματα ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις.
Η καλή υγιεινή, η επαρκής κατανάλωση νερού και η άμεση αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης από κολοβακτηρίδιο και στην αποφυγή επιπλοκών.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.