Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα ηπατίτιδας από κατεψυγμένα βατόμουρα – Συμπτώματα και κίνδυνοι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔιπλασιάστηκαν τα κρούσματα ηπατίτιδας από κατεψυγμένα βατόμουρα - Συμπτώματα και κίνδυνοι
spot_img

Η μόλυνση των τροφίμων με τον ιό της Ηπατίτιδας Α μπορεί να συμβεί σε όλα τα στάδια χειρισμού τους, από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι έλαβε 24 αναφορές ατόμων που προσβλήθηκαν από ηπατίτιδα Α από κατεψυγμένα βατόμουρα. Πρόκειται για διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από τότε που ανακοινώθηκε η επιδημία.

- Advertisement -

Οι άνθρωποι αρρώστησαν μεταξύ Νοεμβρίου 2024 και Φεβρουαρίου 2025. Οι ασθενείς είναι 13 άνδρες και 11 γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 16 και 77 ετών. Οκτώ από αυτούς εισήχθησαν σε νοσοκομεία.

Συνολικά 19 άτομα είχαν φάει τα κατεψυγμένα βατόμουρα από τον λιανοπωλητή Albert Heijn. Οι υπόλοιποι μπορεί να κόλλησαν την ασθένεια από άλλον ασθενή.

Ο λιανοπωλητής εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τα βατόμουρα που μπορεί να είναι μολυσμένα με ηπατίτιδα Α. Αφορούσε κατεψυγμένα βατόμουρα 1 κιλού με ημερομηνία λήξης έως τις 14 Απριλίου 2026. Τα προσβεβλημένα μούρα προέρχονταν από προμηθευτή στην Πολωνία. Πωλήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2024 έως τις 13 Ιανουαρίου 2025. Η παρτίδα με ημερομηνία 14 Απριλίου 2026 περιελάμβανε 20.260 σακούλες.

Τον Ιανουάριο, ο Albert Heijn είπε ότι κάθε παρτίδα ελέγχεται και η προηγούμενη ανάλυση δεν βρήκε ηπατίτιδα Α. Ο τρόπος με τον οποίο μολύνθηκαν τα μούρα διερευνήθηκε.

Σύμφωνα με το RIVM, σε δύο συσκευασίες βατόμουρα από έναν από τους ασθενείς, εντοπίστηκε ο ιός της ηπατίτιδας Α στο εργαστήριο. Στις 13 Ιανουαρίου, η Ολλανδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και Καταναλωτικών Προϊόντων (NVWA) και ο Albert Heijn κάλεσαν τους ανθρώπους να μην τρώνε τα βατόμουρα.

Μπορεί να χρειαστούν έως και 50 ημέρες για να αρρωστήσουν οι άνθρωποι από τον ιό της ηπατίτιδας Α. Η RIVM είπε ότι αυτή η περίοδος έχει πλέον τελειώσει, επομένως δεν αναμένει να καταγράψει νέες μολύνσεις.

Μούρα ανακλήθηκαν επίσης στο Βέλγιο και αναφέρθηκαν τέσσερις δυνητικά σχετικές ασθένειες.

Σχετικά με την ηπατίτιδα Α

Η μόλυνση των τροφίμων με τον ιό της Ηπατίτιδας Α μπορεί να συμβεί σε όλα τα στάδια χειρισμού τους, από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Ο ιός μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού και τροφίμων, καθώς και μέσω στενής προσωπικής επαφής με μολυσμένα άτομα. Η τήρηση καλών πρακτικών υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού, είναι απαραίτητη για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, ναυτία, πυρετό και πόνους στο στομάχι, σκούρα ούρα, ωχρά κόπρανα και ίκτερο.

Η περίοδος επώασης είναι 15 έως 50 ημέρες, με μέσο όρο 28 ημέρες. Ο ιός μεταδίδεται μέσω της κοπράνων-στοματικής οδού, συνήθως με κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού ή μέσω μολυσμένων χεριών ή αντικειμένων. Οι άνθρωποι είναι μολυσματικοί από δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι μία εβδομάδα μετά την εμφάνιση του ίκτερου ή των σκούρων ούρων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταδώσουν τη μόλυνση πριν μάθουν ότι έχουν μολυνθεί.

Η ασθένεια είναι συνήθως ήπια και διαρκεί μία έως τρεις εβδομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν, αλλά η ηπατίτιδα Α μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία και σοβαρή ασθένεια, ιδιαίτερα σε άτομα με χρόνια ηπατική νόσο. Τα μικρά παιδιά που είναι μολυσμένα έχουν συνήθως λίγα ή καθόλου συμπτώματα, αλλά μπορούν ακόμα να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους. Οι αξιωματούχοι λένε επίσης στους ανθρώπους να μην πηγαίνουν στη δουλειά εάν έχουν συμπτώματα που συνάδουν με λοίμωξη από ηπατίτιδα Α, κυρίως εάν είναι χειριστές τροφίμων, εργαζόμενοι σε παιδική φροντίδα ή υπάλληλοι υγειονομικής περίθαλψης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα