Το συστατικό που οι καταναλωτές προειδοποιούνται να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν όταν μαγειρεύουν με αυτά.
Οι φριτέζες αέρος έχουν γίνει δημοφιλείς ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική στο τηγάνισμα, επιτρέποντας το μαγείρεμα με λιγότερο λάδι. Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις θερμίδες, καταφεύγουν στα σπρέι μαγειρέματος, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτά τα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια φθορά στη συσκευή τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταγγελία για δημοφιλές εστιατόριο στην παραλία της Θεσσαλονίκης και πρόστιμο από την Περιφέρεια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκε το βακτήριο στο τυρί που αρρώστησε 12 ανθρώπους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το “ταπεινό” τρόφιμο που ανακουφίζει τον πόνο στην πλάτη και τη μέση – Επιστημονική έρευνα
Αν και τα σπρέι λαδιού φαίνονται πρακτικά, περιέχουν πρόσθετα συστατικά, όπως η λεκιθίνη, που μπορούν να αποδειχθούν επιζήμια για την αντικολλητική επίστρωση της φριτέζας αέρος.
Ο σεφ και ειδικός στις φριτέζες αέρος, Sam Milner, προειδοποιεί ότι τα σπρέι του εμπορίου μπορούν να διαβρώσουν σταδιακά την επίστρωση της συσκευής, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής της και θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητα του φαγητού.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη φθορά της φριτέζας, αλλά επηρεάζει και τα ίδια τα τρόφιμα, καθώς η αποδόμηση της αντικολλητικής επιφάνειας μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση επιβλαβών χημικών ουσιών. Παράλληλα, τα σπρέι μαγειρέματος περιέχουν έλαια με χαμηλό σημείο καπνού, τα οποία διασπώνται γρήγορα υπό υψηλή θερμοκρασία, αφήνοντας κατάλοιπα που αλλοιώνουν τη γεύση και προκαλούν αποχρωματισμό των τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην ξύνεσαι…!» – Νέα μελέτη ανατρέπει την κοινή πεποίθηση για το ξύσιμο της φαγούρας
Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, Martin Bucknavage, εξηγεί ότι αυτά τα υπολείμματα μπορεί να συσσωρευτούν στο καλάθι και τον δίσκο της φριτέζας, οδηγώντας σε μόνιμες βλάβες. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει σπρέι μαγειρέματος σε καυτά σκεύη θα έχουν παρατηρήσει πώς το λάδι σκουραίνει και δημιουργεί κολλώδη υφή – κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στη φριτέζα αέρος, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά της.
Για να αποφευχθεί η φθορά της συσκευής και η υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού, οι ειδικοί προτείνουν την αποφυγή των σπρέι μαγειρέματος του εμπορίου και την αντικατάστασή τους με έλαια υψηλής ποιότητας, όπως αβοκάντο, ηλίανθο, φυστίκι, σουσάμι ή κανόλα, τα οποία αντέχουν καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες.
Η εφαρμογή του λαδιού μπορεί να γίνει με ασφαλείς μεθόδους που δεν βλάπτουν την αντικολλητική επιφάνεια, όπως η χρήση μπουκαλιού ψεκασμού χωρίς αεροζόλ, ενός πινέλου σιλικόνης ή ακόμα και ενός ρολού κουζίνας για ελαφρύ ταμπόνάρισμα του καλαθιού πριν από το μαγείρεμα.
https://www.mirror.co.uk/lifestyle/air-fryers-warning-cooking-sprays-34582967