Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2025
5.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εάν δεν μπορείτε να αγοράσετε καινούργια φριτέζα αέρα μην χρησιμοποιείτε ποτέ αυτό το υλικό

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕάν δεν μπορείτε να αγοράσετε καινούργια φριτέζα αέρα μην χρησιμοποιείτε ποτέ αυτό το υλικό
spot_img

Το συστατικό που οι καταναλωτές προειδοποιούνται να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν όταν μαγειρεύουν με αυτά.

Οι φριτέζες αέρος έχουν γίνει δημοφιλείς ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική στο τηγάνισμα, επιτρέποντας το μαγείρεμα με λιγότερο λάδι. Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις θερμίδες, καταφεύγουν στα σπρέι μαγειρέματος, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτά τα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια φθορά στη συσκευή τους.

- Advertisement -

Αν και τα σπρέι λαδιού φαίνονται πρακτικά, περιέχουν πρόσθετα συστατικά, όπως η λεκιθίνη, που μπορούν να αποδειχθούν επιζήμια για την αντικολλητική επίστρωση της φριτέζας αέρος.

Ο σεφ και ειδικός στις φριτέζες αέρος, Sam Milner, προειδοποιεί ότι τα σπρέι του εμπορίου μπορούν να διαβρώσουν σταδιακά την επίστρωση της συσκευής, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής της και θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητα του φαγητού.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη φθορά της φριτέζας, αλλά επηρεάζει και τα ίδια τα τρόφιμα, καθώς η αποδόμηση της αντικολλητικής επιφάνειας μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση επιβλαβών χημικών ουσιών. Παράλληλα, τα σπρέι μαγειρέματος περιέχουν έλαια με χαμηλό σημείο καπνού, τα οποία διασπώνται γρήγορα υπό υψηλή θερμοκρασία, αφήνοντας κατάλοιπα που αλλοιώνουν τη γεύση και προκαλούν αποχρωματισμό των τροφίμων.

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, Martin Bucknavage, εξηγεί ότι αυτά τα υπολείμματα μπορεί να συσσωρευτούν στο καλάθι και τον δίσκο της φριτέζας, οδηγώντας σε μόνιμες βλάβες. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει σπρέι μαγειρέματος σε καυτά σκεύη θα έχουν παρατηρήσει πώς το λάδι σκουραίνει και δημιουργεί κολλώδη υφή – κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στη φριτέζα αέρος, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά της.

Για να αποφευχθεί η φθορά της συσκευής και η υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού, οι ειδικοί προτείνουν την αποφυγή των σπρέι μαγειρέματος του εμπορίου και την αντικατάστασή τους με έλαια υψηλής ποιότητας, όπως αβοκάντο, ηλίανθο, φυστίκι, σουσάμι ή κανόλα, τα οποία αντέχουν καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Η εφαρμογή του λαδιού μπορεί να γίνει με ασφαλείς μεθόδους που δεν βλάπτουν την αντικολλητική επιφάνεια, όπως η χρήση μπουκαλιού ψεκασμού χωρίς αεροζόλ, ενός πινέλου σιλικόνης ή ακόμα και ενός ρολού κουζίνας για ελαφρύ ταμπόνάρισμα του καλαθιού πριν από το μαγείρεμα.

https://www.mirror.co.uk/lifestyle/air-fryers-warning-cooking-sprays-34582967

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό

Το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, που προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων

Τρώτε από πλαστικά πιάτα και δοχεία; Νέα μελέτη δείχνει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Υπάρχουν πάνω από 20.000 χημικές ουσίες που μπορούν να απελευθερωθούν από το πλαστικό

Κρούσματα αλλαντίασης από έτοιμα γεύματα

Αξιολόγηση του κινδύνου αλλαντίασης που προκύπτει από την κατανάλωση τροφίμων συσκευασμένων σε κενό ή σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα