Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Οι πλαστικές μεμβράνες μαγειρέματος απελευθερώνουν τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά

ΑρχικήPicksNews LineΕπιστήμη: Οι πλαστικές μεμβράνες μαγειρέματος απελευθερώνουν τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά
spot_img

Οι νάιλον σακούλες μαγειρέματος και τα κύπελλα από χαρτόνι με πλαστική επένδυση είναι ευκολίες στις οποίες βασίζονται πολλοί άνθρωποι, αλλά μια νέα μελέτη στο Environmental Science & Technology της ACS υποδηλώνει ότι αποτελούν υποτιμημένη πηγή νανοσωματιδίων. Αναφέρουν ότι το πλαστικό σε αυτά τα προϊόντα απελευθερώνει τρισεκατομμύρια σωματίδια μεγέθους νανομέτρων σε κάθε λίτρο νερού με το οποίο έρχονται σε επαφή. Αυτό ακούγεται πολύ, αλλά η ομάδα σημειώνει ότι αυτά τα επίπεδα είναι κάτω από τα ρυθμιστικά όρια για κατανάλωση.

Τα πλαστικά για τρόφιμα έρχονται σε επαφή με μια ποικιλία τροφών και ποτών που οι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά. Για παράδειγμα, οι νάιλον σακούλες μαγειρέματος βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του φαγητού στο φούρνο και διευκολύνουν το καθάρισμα για τις αργές εστίες. Ομοίως, τα χάρτινα ποτήρια με πλαστική επένδυση έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τα υγρά ζεστά και να αποτρέπουν τη διαρροή τους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα πλαστικά υλικά, συμπεριλαμβανομένων των μπιμπερό από πολυπροπυλένιο και τα φακελάκια τσαγιού από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, μπορούν να μολύνουν με μικροσκοπικά σωματίδια και σωματίδια νανοκλίμακας θερμαινόμενα υγρά, αν και οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την κατάποση αυτών των σωματιδίων είναι ασαφείς. Έτσι, ο Christopher Zangmeister και οι συνεργάτες του ήθελαν να δουν εάν οι πλαστικές μεμβράνες για τρόφιμα μπορούν επίσης να είναι πηγή μικρών πλαστικών σωματιδίων.

Οι ερευνητές έριξαν ζεστό νερό σε νάιλον σακούλες αργής κουζίνας και χάρτινα κύπελλα χαμηλής πυκνότητας με επένδυση πολυαιθυλενίου από διαφορετικούς λιανοπωλητές. Αφού τα κράτησαν στην ζεστή κουζίνα για μία ώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 35 τρισεκατομμύρια πλαστικά νανοσωματίδια ξεπλύθηκαν στο λίτρο νερού σε κάθε σακούλα. Όταν η ομάδα έβαλε ζεστό υγρό σε κύπελλα 12 ουγγιών υγρού για 20 λεπτά, 5,1 τρισεκατομμύρια πλαστικά νανοσωματίδια ανά λίτρο απελευθερώθηκαν. Και τα δύο υλικά απελευθέρωσαν σημαντικά λιγότερα νανοσωματίδια σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Τέλος, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένα άτομο θα έπρεπε να πιει 13 φλιτζάνια ζεστό νερό από ένα φλιτζάνι με πλαστική επένδυση ή μισό λίτρο νερό από τη σακούλα μαγειρέματος για να καταναλώσει το ισοδύναμο ενός νανοπλαστικού σωματιδίου για κάθε επτά κύτταρα στο σώμα ενός ατόμου.

Οι συγγραφείς έλαβαν χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Πηγή: EurekAlert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο