Οι αφλατοξίνες είναι αόρατες αλλά επικίνδυνες τοξίνες, και τα φιστίκια είναι ένα από τα πιο ευάλωτα τρόφιμα σε αυτές
Το RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) είναι το σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν εντοπίζεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, οι χώρες-μέλη στέλνουν ειδοποιήσεις για να προλάβουν την κατανάλωση επικίνδυνων προϊόντων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απίστευτο περιστατικό σε μεγάλο σούπερ μάρκετ: Ξεφτίλισαν πελάτη επειδή νόμιζαν ότι δεν πλήρωσε! – Η συγνώμη της αλυσίδας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι κρύβεται πίσω από τη δημοφιλή ενεργειακά ποτά που καταναλώνουν παιδιά και έφηβοι; Ανησυχητικά ευρήματα του Ökotest
Με μία επείγουσα ειδοποίηση το ενημερώνει για ένα σοβαρό θέμα ασφάλειας τροφίμων — συγκεκριμένα υψηλά επίπεδα αφλατοξινών σε φιστίκια με κέλυφος από την Τουρκία, που πέρασαν μέσω της Ολλανδίας και εντοπίστηκαν από τις αρχές στη Γερμανία.
Οι αφλατοξίνες είναι τοξίνες που παράγονται από συγκεκριμένα είδη μυκήτων (όπως Aspergillus flavus και Aspergillus parasiticus). Αυτοί οι μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά, καλαμπόκι, αποξηραμένα φρούτα και, πιο συγκεκριμένα, στα φιστίκια. Οι αφλατοξίνες είναι ισχυρά ηπατοτοξικές και καρκινογόνες. Μπορεί να προκαλέσουν οξεία δηλητηρίαση αν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα σε σύντομο διάστημα. Μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο ήπαρ, ειδικά σε μακροχρόνια έκθεση, συνδέονται με καρκίνο του ήπατος και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για παιδιά, επηρεάζοντας την ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται δημοφιλή κράκερς που πωλούνται και στην Ελλάδα – Επείγουσα ειδοποίηση RASFF
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Το βασιλικό μυστικό νεότητας»: Το λιτό, καθημερινό γεύμα της Ελισάβετ με δύο υλικά που την κράτησε υγιή μέχρι τα βαθιά γεράματα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες
Οι αφλατοξίνες παράγονται κυρίως όταν:
- Τα φιστίκια καλλιεργούνται ή αποθηκεύονται σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα.
- Δεν υπάρχει σωστός αερισμός ή έλεγχος υγρασίας στις αποθήκες.
- Υπάρχει φθορά στον καρπό, π.χ. λόγω εντόμων ή μηχανικής βλάβης.
Οι συνθήκες αυτές βοηθούν στην ανάπτυξη των μυκήτων που εκκρίνουν αφλατοξίνες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl – Kaufland: Μολυσμένο με καμπυλοβακτηρίδιο ένα στα δύο κοτόπουλα των σούπερ μάρκετ – Εργαστηριακός έλεγχος
Σύμφωνα με την ανάκληση, οι μετρήσεις έδειξαν σημαντική υπέρβαση στα ανώτατα όρια των ουσιών που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα:
Συνολικές αφλατοξίνες: 33,7 μg/kg (με όριο: 10,0 μg/kg)
Aflatoxin B1: 31,2 μg/kg (όριο: 8,0 μg/kg)
Υπάρχουν αρκετές καταγεγραμμένες περιπτώσεις αφλατοξινών σε φιστίκια από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Οι αναφορές στο σύστημα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) δείχνουν ότι τα τουρκικά φιστίκια είναι μια από τις πιο συχνές πηγές προβλημάτων με αφλατοξίνες στην Ε.Ε.