Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
23.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα τουρκικά φιστίκια με ηπατοτοξικές και καρκινογόνες ουσίες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕυρωπαϊκός συναγερμός για τα τουρκικά φιστίκια με ηπατοτοξικές και καρκινογόνες ουσίες
spot_img

Οι αφλατοξίνες είναι αόρατες αλλά επικίνδυνες τοξίνες, και τα φιστίκια είναι ένα από τα πιο ευάλωτα τρόφιμα σε αυτές

Το RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) είναι το σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν εντοπίζεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, οι χώρες-μέλη στέλνουν ειδοποιήσεις για να προλάβουν την κατανάλωση επικίνδυνων προϊόντων.

- Advertisement -

Με μία επείγουσα ειδοποίηση το ενημερώνει για ένα σοβαρό θέμα ασφάλειας τροφίμων — συγκεκριμένα υψηλά επίπεδα αφλατοξινών σε φιστίκια με κέλυφος από την Τουρκία, που πέρασαν μέσω της Ολλανδίας και εντοπίστηκαν από τις αρχές στη Γερμανία.

Οι αφλατοξίνες είναι τοξίνες που παράγονται από συγκεκριμένα είδη μυκήτων (όπως Aspergillus flavus και Aspergillus parasiticus). Αυτοί οι μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά, καλαμπόκι, αποξηραμένα φρούτα και, πιο συγκεκριμένα, στα φιστίκια. Οι αφλατοξίνες είναι ισχυρά ηπατοτοξικές και καρκινογόνες. Μπορεί να προκαλέσουν οξεία δηλητηρίαση αν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα σε σύντομο διάστημα. Μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο ήπαρ, ειδικά σε μακροχρόνια έκθεση, συνδέονται με καρκίνο του ήπατος και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για παιδιά, επηρεάζοντας την ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό τους.

Οι αφλατοξίνες παράγονται κυρίως όταν:

  • Τα φιστίκια καλλιεργούνται ή αποθηκεύονται σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα.
  • Δεν υπάρχει σωστός αερισμός ή έλεγχος υγρασίας στις αποθήκες.
  • Υπάρχει φθορά στον καρπό, π.χ. λόγω εντόμων ή μηχανικής βλάβης.

Οι συνθήκες αυτές βοηθούν στην ανάπτυξη των μυκήτων που εκκρίνουν αφλατοξίνες.

Σύμφωνα με την ανάκληση, οι μετρήσεις έδειξαν σημαντική υπέρβαση στα ανώτατα όρια των ουσιών που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα:

Συνολικές αφλατοξίνες: 33,7 μg/kg (με όριο: 10,0 μg/kg)

Aflatoxin B1: 31,2 μg/kg (όριο: 8,0 μg/kg)

Υπάρχουν αρκετές καταγεγραμμένες περιπτώσεις αφλατοξινών σε φιστίκια από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Οι αναφορές στο σύστημα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) δείχνουν ότι τα τουρκικά φιστίκια είναι μια από τις πιο συχνές πηγές προβλημάτων με αφλατοξίνες στην Ε.Ε.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα