Δείτε τι θα συμβεί αν καταπιούμε θραύσμα γυαλιού που βρίσκεται σε κάποιο τρόφιμο
Η Σουηδική εταιρεία Coop ανακαλεί συσκευασίες φυστικιών κάσιους με την εμπορική ονομασία X-tra, φυσικά 500 g και ψητά και αλατισμένα 400 g, λόγω του ότι το προϊόν ενδέχεται να περιέχει κομμάτια γυαλιού.
Η εταιρεία δηλώνει ότι ερευνά με τον προμηθευτή τους λόγους της μόλυνσης των ξηρών καρπών από το ξένο σώμα.
Τα ανακληθέντα προϊόντα έχουν ημερομηνίες λήξεως και αριθμούς παρτίδας ως ακολούθως:
- X-tra Κάσιους Φυσικό, 500 γραμμάρια, με ημερομηνία λήξεως 21-04-2025 (αριθμός παρτίδας SC1771176) και 28-04-2025 (αριθμός παρτίδας SC177618).
- X-tra Κάσιους Καβουρδισμένοι & Αλατισμένοι, 400 γραμμάρια,με ημερομηνία λήξεως στις 12-05-2025 (αριθμός παρτίδας SC178931) και 19-05-2025 ( αριθμός παρτίδας SC179080).
Οι πελάτες που αγόρασαν το προϊόν με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συνιστάται να επιστρέψουν το προϊόν ή την απόδειξη στο κατάστημα για να πάρουν τα χρήματα τους πίσω.
- Δείτε επίσης: 13 παραβιάσεις στο ίδιο εστιατόριο – Γιατί η ασφάλεια των τροφίμων είναι τόσο δύσκολη σε κάποιες χώρες;
- Δείτε επίσης: Η σπιτική μάσκα με απλά υλικά που έχετε στην κουζίνα σας, που λειτουργεί σαν μπότοξ
Τι θα συμβεί αν καταπιούμε θραύσμα γυαλιού που βρίσκεται σε κάποιο τρόφιμο
Η κατάποση θραυσμάτων γυαλιού μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό όπως σπάσιμο κάποιου δοντιού, τραυματισμό του στόματος και του λαιμού, ή διάτρηση του εντέρου.
Ξένα αντικείμενα που είναι μικρότερα από 0,3 ίντσες (7 mm) μπορεί να προκαλέσουν τραύμα ή σοβαρό τραυματισμό σε άτομα που ανήκουν σε ειδικές ομάδες κινδύνου, όπως τα βρέφη, χειρουργιμένους ασθενείς και ηλικιωμένους.
Δείτε επίσης: Πίτσα με λάδι κάνναβης σε δημοφιλές εστιατόριο – Τουλάχιστον 85 άτομα εμφάνισαν ανεξήγητα συμπτώματα
Πώς μπαίνει το γυαλί στο τρόφιμο
Ενσωμάτωση γυαλιού μπορεί να συμβεί κάθε φορά που η επεξεργασία περιλαμβάνει τη χρήση γυάλινων δοχείων. Οι συνήθεις μέθοδοι χειρισμού και συσκευασίας, ιδίως μηχανικές μέθοδοι, μπορεί να οδηγήσουν σε θραύση. Τα περισσότερα προϊόντα συσκευασμένα σε γυάλινα δοχεία καταναλώνονται με ελάχιστο χειρισμό από την πλευρά του καταναλωτή.
Έλεγχος της μόλυνσης από γυαλί
Ο κίνδυνος μπορεί να ελεγχθεί με την απομάκρυνση των θραυσμάτων κατά τον καθαρισμό του
δοχείου πριν από την πλήρωση ή με την ανίχνευση των θραυσμάτων με οπτική επιθεώρηση πριν ή μετά
πλήρωσης.
Τα γυάλινα δοχεία μπορούν να καθαρίζονται με νερό ή πεπιεσμένο αέρα και να αναποδογυρίζονται κατά τη διάρκεια ή μετά τον καθαρισμό για να επιτευχθεί η απομάκρυνση του γυαλιού. Αυτό το μέτρο μπορεί να είναι κατάλληλο μόνο για διεργασίες που δεν χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα συστήματα πλήρωσης που περιλαμβάνουν μεταφορείς γεμισμένων δοχείων ή εξοπλισμό κάλυψης, επειδή ο εξοπλισμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε θραύση μετά τον καθαρισμό των γυάλινων δοχείων.
Δείτε επίσης: Πόσιμη μαγιονέζα; Τι είναι πάλι αυτό;
Δείτε επίσης: Ερώτηση αναγνώστη του Cibum: «Γιατί όταν ξεπλένουμε τη μαύρη ζάχαρη γίνεται… άσπρη;»
Η αποτελεσματικότητα της οπτικής επιθεώρησης εξαρτάται από τη φύση του προϊόντος και της διαδικασίας. Για τα διαυγή υγρά για παράδειγμα, η σφράγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οπτική επιθεώρηση όλων των γεμισμένων δοχείων. Στην κερήθρα για τη διαδικασία οπτικής επιθεώρησης το δοχείο φωτίζεται από πίσω.
Εναλλακτικά, ο κίνδυνος ενσωμάτωσης γυαλιού μπορεί να ελεγχθεί με τον περιοδικό έλεγχο των χώρων επεξεργασίας και του εξοπλισμού για τυχόν θραύση γυαλιού.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.