Οι έλεγχοι θα εξετάσουν την παρουσία οξειδίου του αιθυλενίου, το οποίο είναι ένα επιβλαβές φυτοφάρμακο ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Οι Ινδικές αρχές αποφάσισαν να λάβουν μέτρα κατά δημοφιλών εγχώριων εμπορικών σημάτων μπαχαρικών που απαγορεύτηκαν πρόσφατα από το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια τους, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο επίσημες πηγές.
Η ρυθμιστική αρχή της Ινδίας για την ασφάλεια των τροφίμων θα διενεργήσει ελέγχους ποιότητας στις εταιρίες MDH και Everest Group μετά την απαγόρευση των πωλήσεών τους από τα προαναφερθέντα έθνη επειδή φέρεται να περιείχαν οξείδιο του αιθυλενίου, ένα φυτοφάρμακο που σύμφωνα με αποφάσεις της ΕΕ ταξινομείται ως καρκινογόνο, μεταλλαξιογόνο και τοξικό για την αναπαραγωγή. Επιπλέον δεν έχει εγκριθεί ως βιοκτόνο ούτε ως δραστική ουσία για χρήση σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Τόσο η MDH όσο και η Everest είναι εξαιρετικά δημοφιλείς εταιρίες στην Ινδία. Εξάγουν σε Παγκόσμια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά και οι δύο εταιρίες έχουν συνδέσει τελευταία τα ονόματα τους με ανακλήσεις των προϊόντων τους. Στις 5 Απριλίου, η ρυθμιστική απόφαση του Χονγκ Κονγκ ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων (CFS) του Τμήματος Υγιεινής Τροφίμων και Περιβάλλοντος της χώρας, ενώ λίγες ημέρες μετά, στις 18 Απριλίου, η Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA) ζήτησε την ανάκληση του “Everest Fish Curry Masala” λόγω της παρουσίας του ίδιου φυτοφαρμάκου.
«Το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων στο Χονγκ Κονγκ εξέδωσε κοινοποίηση σχετικά με την ανάκληση του προϊόντος Everest Fish Curry Masala από την Ινδία λόγω της παρουσίας οξειδίου του αιθυλενίου σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια», ανέφερε η υπηρεσία τροφίμων σε ανακοίνωσή της.
Απαντώντας στο WION, η εταιρεία δήλωσε: «Η Everest έχει μια φήμη 50+ ετών και όλα τα προϊόντα μας περνούν από αυστηρούς ελέγχους στο εργοστάσιο πριν από την αποστολή. Ακολουθούμε αυστηρά τα υψηλότερα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και τους κανόνες που καθορίζονται από τις αρμόδιες αρχές και τους θεσμοθετημένους φορείς, όπως το Indian Spice Board, το FSSAI και άλλα. Πριν από την εξαγωγή, κάθε αποστολή περνάει από ποιοτικό έλεγχο από το Συμβούλιο Μπαχαρικών της Ινδίας. Ωστόσο, περιμένουμε επίσημη ανακοίνωση για να κατανοήσουμε το ζήτημα και η ομάδα μας για τον έλεγχο ποιότητας θα εξετάσει το θέμα».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, που η Everest εμπλέκεται σε μια δικαστική διαμάχη, καθώς η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακάλεσε δύο από τα μείγματα μπαχαρικών της Everest, αφού βρέθηκαν θετικά σε σαλμονέλα τον Ιούνιο του 2023.