ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπισκότα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ: Δύο ειδοποιήσεις από το ευρωπαϊκό RASFF για το ίδιο προϊόν...

Μπισκότα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ: Δύο ειδοποιήσεις από το ευρωπαϊκό RASFF για το ίδιο προϊόν με ουσία που συνδέεται με καρκινογένεση (φωτογραφία)

7 λεπτά ανάγνωσης

Ανάκληση παρτίδων μπισκότων Petit Beurre μετά τον εντοπισμό συγκεντρώσεων ακρυλαμιδίου έως 696 μg/kg, με τις αρχές να προειδοποιούν, ότι το προϊόν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών

Με δύο κοινοποιήσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (RASFF), η Πολωνία ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών, για την παρουσία υψηλών επιπέδων ακρυλαμιδίου (C₃H₅NO) σε μπισκότα Petit Beurre που αποσύρθηκαν από την αγορά. Οι εργαστηριακές αναλύσεις κατέγραψαν συγκεντρώσεις που έφθασαν τα 696 μg/kg, σημαντικά υψηλότερες από το ευρωπαϊκό επίπεδο αναφοράς των 350 μg/kg για τα μπισκότα. Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται κατά το ψήσιμο αμυλούχων τροφίμων και έχει ταξινομηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ως ουσία πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με την αξιολόγηση κινδύνου του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Πολωνίας, τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κατασχέθηκαν 17.000 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού λίγο πριν διατεθούν στην αγορά

Η Πολωνική Κρατική Υγειονομική Επιθεώρηση εξέδωσε δημόσια προειδοποίηση στις 11 Ιουνίου 2026 μετά τον εντοπισμό υψηλών συγκεντρώσεων ακρυλαμιδίου σε συγκεκριμένες παρτίδες μπισκότων Petit Beurre της μάρκας Apetilki. Η ανακοίνωση βασίστηκε σε εργαστηριακούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο των επίσημων προγραμμάτων παρακολούθησης της αγοράς και συνοδεύτηκε από σύσταση προς τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στην ανάκληση. Η ανάκληση αφορά τα μπισκότα Petit Beurre Apetilki με αριθμούς παρτίδας 10.05.2027.B και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 10 Μαΐου 2027, καθώς και 20.05.2027.A με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 20 Μαΐου 2027. Παραγωγός είναι η εταιρεία Eurobrand Sp. z o.o., με έδρα τη Βαρσοβία.

- Advertisement -

Το περιστατικό καταγράφηκε στο RASFF μέσω δύο ξεχωριστών κοινοποιήσεων που παραπέμπουν στην ίδια δημόσια προειδοποίηση των πολωνικών αρχών. Η πρώτη κοινοποίηση, με ημερομηνία 17 Ιουνίου 2026, αφορούσε μπισκότα Petit Beurre και βασίστηκε σε δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2026 στο πλαίσιο προγράμματος παρακολούθησης. Η εργαστηριακή ανάλυση κατέγραψε συγκέντρωση ακρυλαμιδίου 696 ± 160 μg/kg. Η δεύτερη κοινοποίηση, με ημερομηνία 19 Ιουνίου 2026, βασίστηκε σε επίσημο έλεγχο της αγοράς και κατέγραψε συγκέντρωση 508 ± 117 μg/kg. Τα αποτελέσματα υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό επίπεδο αναφοράς των 350 μg/kg που εφαρμόζεται για τα μπισκότα στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Μετά την ενημέρωση για τα ευρήματα, η Eurobrand προχώρησε στην απόσυρση των συγκεκριμένων παρτίδων από την αγορά και στην εφαρμογή διορθωτικών ενεργειών στην παραγωγική διαδικασία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των πολωνικών αρχών, οι παρεμβάσεις αυτές οδήγησαν σε μείωση της περιεκτικότητας σε ακρυλαμίδιο στις νεότερες παρτίδες, οι οποίες συμμορφώνονται με τις σχετικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Advertisement -

Το ακρυλαμίδιο αποτελεί χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά κατά τη θερμική επεξεργασία τροφίμων πλούσιων σε άμυλο. Δημιουργείται όταν αναγωγικά σάκχαρα αντιδρούν με το αμινοξύ ασπαραγίνη σε θερμοκρασίες που συνήθως υπερβαίνουν τους 120°C. Η αντίδραση αυτή είναι γνωστή ως αντίδραση Maillard και ευθύνεται για το καστανό χρώμα, το άρωμα και τη χαρακτηριστική γεύση πολλών αρτοσκευασμάτων, μπισκότων, προϊόντων πατάτας και δημητριακών.

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο έχει κατατάξει το ακρυλαμίδιο στην κατηγορία των ουσιών που είναι πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει επισημάνει ότι η διατροφική έκθεση στο ακρυλαμίδιο αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας λόγω των γονιδιοτοξικών και καρκινογόνων ιδιοτήτων που έχουν παρατηρηθεί σε πειραματικές μελέτες. Η έκθεση των καταναλωτών δεν προέρχεται από μία μόνο πηγή αλλά από το σύνολο των τροφίμων που καταναλώνονται καθημερινά. Σημαντικές πηγές ακρυλαμιδίου αποτελούν τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα, τα πατατάκια, οι τηγανητές πατάτες, το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού και ο καφές. Τα παιδιά θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα, καθώς η πρόσληψη ανά κιλό σωματικού βάρους είναι υψηλότερη σε σχέση με τους ενήλικες.

Για τη βιομηχανία τροφίμων, ο έλεγχος του ακρυλαμιδίου αποτελεί κρίσιμο ζήτημα ασφάλειας προϊόντων. Στην παραγωγή μπισκότων οι συγκεντρώσεις της ουσίας επηρεάζονται από την περιεκτικότητα των πρώτων υλών σε ελεύθερη ασπαραγίνη και σάκχαρα, από τη σύσταση του αλευριού, από την υγρασία της ζύμης, από το pH, από τη θερμοκρασία και τη διάρκεια ψησίματος, καθώς και από την τελική υγρασία του προϊόντος. Μικρές μεταβολές στις παραμέτρους παραγωγής μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διαφορές στις τελικές συγκεντρώσεις.

Η μείωση του σχηματισμού ακρυλαμιδίου βασίζεται στην επιλογή πρώτων υλών με χαμηλότερα επίπεδα πρόδρομων ενώσεων, στη βελτιστοποίηση των συνταγών, στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρων, στη χρήση του ενζύμου ασπαραγινάση, στη διαχείριση των θερμοκρασιών ψησίματος και στην προσαρμογή του χρόνου θερμικής επεξεργασίας. Η τακτική εργαστηριακή παρακολούθηση αποτελεί βασικό εργαλείο επαλήθευσης της αποτελεσματικότητας των μέτρων αυτών.

Οι φωτογραφίες των μπισκότων που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές

Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Αυγά: Ο τρόπος μαγειρέματος που μπορεί να επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Νέα μελέτη ανατρέπει την αντίληψη ότι τα αυγά αποτελούν καλή πηγή σιδήρου και εξετάζει τον ρόλο του μαγειρέματος.

Σύνδεση μεταξύ χαρακτηριστικών αυτισμού και διατροφής της μητέρας στην εγκυμοσύνη διαπιστώνει μελέτη ελληνικών Πανεπιστημίων

Νέα ελληνική έρευνα εξετάζει πώς η μεσογειακή διατροφή στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με χαρακτηριστικά του αυτισμού στην προεφηβική ηλικία.

Στο μικροσκόπιο οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ: Νέο σύστημα αξιολόγησης της εποπτείας για την ασφάλεια τροφίμων (ΚΥΑ 56443/2026)

Η ΚΥΑ 56443/2026 θεσπίζει νέο σύστημα αξιολόγησης του ΕΦΕΤ με δείκτες απόδοσης, στόχους και ετήσια αξιολόγηση των ελέγχων ασφάλειας τροφίμων.