Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπλόκο στα ελληνικά σύνορα σε σουσάμι με σαλμονέλα και σε μπαχαρικά με καρκινογόνες ουσίες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπλόκο στα ελληνικά σύνορα σε σουσάμι με σαλμονέλα και σε μπαχαρικά με καρκινογόνες ουσίες
spot_img

Η Ελλάδα ειδοποίησε το Ευρωπαϊκό RASFF για δύο επικίνδυνα προϊόντα.

Για σοβαρό κίνδυνο από δύο εισαγόμενα προϊόντα, ενημέρωσαν σήμερα οι ελληνικές Αρχές το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα, RASFF. Κατά τη διάρκεια ελέγχων στα σύνορα οι ελληνικές αρχές βρήκαν τον παθογόνο μικροοργανισμό σαλμονέλα σε αποφλοιωμένο σουσάμι προέλευσης Νιγηρίας με μεσάζοντα την Τουρκία. Το φορτίο με το μολυσμένο σουσάμι που εξάγεται και στην Ελβετία, δεσμεύτηκε.

Επίσης σε συνοριακό έλεγχο διαπιστώθηκε η παρουσία καρκινογόνων μυκοτοξινών (αφλατοξίνη Β1) σε μείγμα μπαχαρικών (paya masala) προέλευσης Πακιστάν. Η ποσότητα αφλατοξίνης Β1 στα μπαχαρικά που δεσμεύτηκαν από τις αρχές, ήταν 8,5 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 5 μg/kg.

Η αφλατοξίνη παράγεται από μυκητιακή δράση κατά την παραγωγή, τη συγκομιδή, την αποθήκευση και την επεξεργασία των τροφίμων. Η διατροφική έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά τοξικά και καρκινογόνα αποτελέσματα σε ανθρώπους και ζώα. Η τοξικότητα της αφλατοξίνης μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, σπασμούς και άλλα σημεία οξείας ηπατικής βλάβης. Η μακροχρόνια έκθεση οδηγεί επίσης σε διάφορες επιπλοκές όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης, κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Το βακτήριο της σαλμονέλας προκαλεί τροφική δηλητηρίαση που ονομάζεται σαλμονέλωση. Τα περισσότερα άτομα με λοίμωξη από σαλμονέλα έχουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν έξι ώρες έως έξι ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν τέσσερις έως επτά ημέρες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση και άλλοι εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες. Τα στελέχη της σαλμονέλας προκαλούν μερικές φορές μόλυνση στα ούρα, το αίμα, τα οστά, τις αρθρώσεις ή το νευρικό σύστημα (νωτιαίο υγρό και εγκέφαλος) και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από σαλμονέλωση, ενώ τα βρέφη, οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι οι πιο πιθανό να αναπτύξουν πιο σοβαρή λοίμωξη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο