Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
13.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς να αποθηκεύσετε το αλεύρι, τη ζάχαρη και άλλα συστατικά ψησίματος ώστε να διαρκέσουν

ΑρχικήΝέαΠώς να αποθηκεύσετε το αλεύρι, τη ζάχαρη και άλλα συστατικά ψησίματος ώστε να διαρκέσουν
spot_img

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διάρκεια ζωής των κοινών συστατικών ψησίματος

Παρόλο που τα συστατικά ψησίματος συχνά συνοδεύονται από ημερομηνίες λήξεως, αυτές συνήθως έχουν μικρότερη σημασία από ό,τι νομίζετε, ειδικά εάν αποθηκεύετε τα συστατικά σωστά σε δροσερό, ξηρό μέρος σε αεροστεγές δοχείο. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διάρκεια ζωής των κοινών συστατικών ψησίματος.

Πόσο διαρκεί το αλεύρι; 

Το λευκό, ραφιναρισμένο αλεύρι όπως το αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή το αλεύρι για κέικ διαρκεί συνήθως για ένα έως δύο χρόνια. Μόλις ανοιχτεί, φυλάξτε το σε ένα αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος — μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής, αλλά το ντουλάπι λειτουργεί άψογα εάν ο χώρος βρίσκεται ψηλά. Το ραφιναρισμένο αλεύρι είναι απίθανο να χαλάσει, αλλά πετάξτε το εάν μυρίζει ή έχει σημάδια μούχλας ή ζωυφίων.

Τα αλεύρια ολικής αλέσεως έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής αφού περιέχουν φύτρο και πίτουρο τα οποία οξειδώνονται. Αυτά θα διατηρηθούν για τρεις μήνες έως ένα χρόνο, ενώ τα αλεύρια ξηρών καρπών και τα αλεύρια χωρίς γλουτένη θα διαρκέσουν συνήθως τρεις έως έξι μήνες. Μόλις τα ανοίξετε, αποθηκεύστε τα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη σε αεροστεγή δοχεία.

Πόσο διαρκεί η ζάχαρη; 

Η ζάχαρη – κοκκοποιημένη, καστανή ή σε σκόνη – διαρκεί επ ‘αόριστον, καθώς δεν υποστηρίζει τη μικροβιακή ανάπτυξη, αλλά η καλύτερη ημερομηνία χρήσης της είναι περίπου δύο χρόνια. Η ζάχαρη επίσης απορροφά τις οσμές και την υγρασία εύκολα, επομένως το ψυγείο δεν είναι το ιδανικό μέρος αποθήκευσης. Αποθηκεύστε σε δροσερό, ξηρό μέρος όπως το ντουλάπι σε αεροστεγές δοχείο για να αποφύγετε τους σβώλους.

Πόσο διαρκούν το κακάο σε σκόνη και τα κομματάκια σοκολάτας; 

Η σκόνη κακάο περιέχει φλαβανόλη, η οποία είναι ένα φυσικό συντηρητικό, επομένως διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μόλις ανοιχτεί, περίπου τρία χρόνια. Αν και συχνά επισημαίνεται με ημερομηνία λήξης, δεν χρειάζεται απαραίτητα να πετάξετε ληγμένη σκόνη κακάο εάν φτιάχνετε ένα επιδόρπιο σοκολάτας . Όπως και με άλλα προϊόντα ψησίματος, θα θέλετε να αποθηκεύσετε τη σκόνη κακάο σε δροσερό, ξηρό μέρος σε αεροστεγές δοχείο.

Τα κομματάκια σοκολάτας μπορούν να διαρκέσουν για περίπου δύο έως τέσσερα χρόνια, όταν αποθηκεύονται σε δροσερό, ξηρό μέρος σε αεροστεγές δοχείο. Μην τα αποθηκεύετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη γιατί υπόκεινται σε κάτι που λέγεται «άνθιση» από ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας.

Πόσο διαρκεί το καλαμποκάλευρο; 

Το καλαμποκάλευρο όπως και η ζάχαρη, διαρκεί επ’ αόριστον εάν φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό και ξηρό μέρος. 

Λήγει η μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ; 

Το μπέικιν πάουντερ και η μαγειρική σόδα θα διαρκέσουν για περίπου δύο χρόνια σε δροσερό, ξηρό μέρος όπως το ντουλάπι. Δεδομένου ότι αυτά είναι ενεργά συστατικά, θα πρέπει να έχετε κατά νου την ημερομηνία λήξεώς τους. Ένα καλό κόλπο για να ελέγξετε αν η μαγειρική σόδα είναι ακόμα ενεργή είναι προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό και ξύδι. Αν αρχίσει να βγάζει φούσκες, είναι κατάλληλη για χρήση. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο για το μπέικιν πάουντερ με ζεστό νερό, χωρίς ξίδι. Και πάλι, αν αφρίζει, είναι καλό. 

Λήγει η μαγιά; 

Επειδή η μαγιά είναι ένα ζωντανός οργανισμός πράγμα, τελικά «πεθαίνει», είτε αγοράζετε φρέσκια, ενεργή είτε στιγμιαία.  

Η ξηρή ενεργή μαγιά έχει διάρκεια ζωής περίπου ένα έτος, ενώ η στιγμιαία μαγιά θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Η φρέσκια μαγιά διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες στο ψυγείο και δεν πρέπει να καταψυχθεί. Για να δείτε αν η μαγιά είναι ακόμα ενεργή, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ένα φάκελο μαγιά σε 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό. Περιμένετε 10 λεπτά. Αν βγάζει φυσαλίδες, μπορείτε αν τη χρησιμοποιήσετε. 

Λήγει η βανίλια; 

Το εκχύλισμα βανίλιας και άλλα εκχυλίσματα με βάση το αλκοόλ θα διατηρηθούν για περίπου ένα χρόνο ανοιχτά και δύο χρόνια κλειστά. Αποθηκεύστε σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από θερμότητα και φως. Εάν δεν είστε σίγουροι αν είναι ακόμα κατάλληλη για χρήση, μυρίστε την! – Αν δεν έχει έντονη μυρωδιά, μάλλον ήρθε η ώρα να αγοράσετε νέες συσκευασίες. 

Καλό ψήσιμο!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η ποικιλία πεπονιού που έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 τροφικές δηλητηριάσεις

Από τους τέσσερις τύπους πεπονιών που έχουν συνδεθεί με τροφιμογενείς επιδημίες, τα πεπόνια cantaloupes ήταν τα πιο συχνά εμπλεκόμενα (67%) ως όχημα μετάδοσης.

Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνες μέσω της αναπνοής;

Επιστήμονες ανέδειξαν ότι η αναπνοή συμπληρώνει τη διατροφή μας με βασικά θρεπτικά συστατικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη σκόνη σοκολάτα

Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού από σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνης που πωλείται στη χώρα μας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο