Η κατανάλωση 10 χιλιοστογράμμων θειωδών ανά μερίδα έχει αναφερθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ, μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση.
Οι σταφίδες πωλούνται μερικές φορές με την πρόσθετη ένδειξη «περιέχουν θειώδη». Το πέρασμα της σταφίδας με θειώδη Ε2220 σε επιτρεπτά για τον ανθρώπινο οργανισμό όρια είναι ο τρόπος συντήρησης αλλά και “καλλωπισμού” που της δίνει ένα έντονα ξανθοκίτρινο χρώμα. Αυτό γίνεται ως επί το πλείστον από τα εργοστάσια επεξεργασίας, καθαρισμού και συσκευασίας της σταφίδας αμέσως μετά τη συλλογή της από τον αμπελώνα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Για πρώτη φορά ανακαλούνται γυναικεία παπούτσια λόγω σοβαρού κινδύνου πτώσεων και τραυματισμού
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων η υψηλή πρόσληψη θειωδών μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Στις 7 Ιανουαρίου 2025, η Apna Wholesale ανακάλεσε τα Paras Premium Golden Raisins των 7 ουγγιών και των 14 ουγγιών, επειδή περιείχαν αδήλωτο διοξείδιο του θείου (θειώδη). Στη συνέχεια, στις 18 Φεβρουαρίου, ο FDA δημοσίευσε την ταξινόμηση ανάκλησης ως Κατηγορίας Ι και προειδοποίησε ότι τα άτομα που έχουν ευαισθησία ή αλλεργία στα θειώδη που τρώνε τις ανακληθείσες σταφίδες μπορεί να εμφανίσουν μια σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή αντίδραση. Στην ταξινόμηση ανάκλησης, η FDA σημείωσε ότι υπήρχαν 56,8 χιλιοστόγραμμα θειωδών αλάτων ανά μερίδα στο προϊόν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέο καμπανάκι κινδύνου για τις γρανίτες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόλεμος στην ΕΕ για τις τροφές με βάση τα έντομα – Τι λέει Έλληνας επιστήμονας της EFSA
Η κατανάλωση 10 χιλιοστογράμμων θειωδών ανά μερίδα έχει αναφερθεί ότι προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις σε ορισμένους ασθματικούς, σύμφωνα με την FDA, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ, μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τσικνοπέμπτη: Πώς θα ψήσεις πιο υγιεινά στα κάρβουνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μητέρα παλεύει για δικαιοσύνη αφού έχασε το μωρό της από προϊόν της Fisher-Price που συνδέεται με 100 θανάτους
Γιατί πρέπει να αναγράφεται η προσθήκη θειωδών στην ετικέτα;
Οι αντιδράσεις στα θειώδη μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο ευαισθησίας του ατόμου. Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στα θειώδη μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως δερματίτιδα, κνίδωση, έξαψη, χαμηλή αρτηριακή πίεση, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Μπορεί να εμφανιστούν απειλητικές για τη ζωή ασθματικές αντιδράσεις και αναφυλαξία. Τα παιδιά με χρόνιο άσθμα και ασθματικοί που εξαρτώνται από στεροειδή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρά συμπτώματα εάν τρώνε τροφές που περιέχουν θειώδη.
Για όσους επιθυμούν να αποφύγουν τα θειώδη, υπάρχουν διαθέσιμες σταφίδες χωρίς συντηρητικά. Αυτές οι σταφίδες συντηρούνται με φυσικές μεθόδους, όπως η χρήση δάφνης και κανέλας, και διατηρούν μια πιο φυσική και γλυκιά γεύση
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.