Σε αυτήν την περιοχή ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και η δημόσια υγεία αφήνεται στην τύχη της!
Οι ειδικοί στα τρόφιμα κρούουν συνέχεια τον κώδωνα του κινδύνου για προϊόντα που περιέχουν υψηλά επίπεδα επιβλαβών χημικών ουσιών όπως τα νιτρώδη. Οι αρχές της χώρας τους, ωστόσο, συνεχίζουν να κωφεύουν και το Κουρδιστάν έχει αποτελέσει τη χωματερή που εισάγει τα γεωργικά προϊόντα που απορρίπτουν άλλες χώρες λόγω υπερβολικής χρήσης παράνομων λιπασμάτων, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Το λαθρεμπόριο και η διαφθορά στην περιοχή δρουν ανεξέλεγκτα. “Στα σύνορα, η επιθεώρηση των γεωργικών προϊόντων γίνεται με γυμνά μάτια, ενώ απουσιάζει η χημική επιθεώρηση, η επιθεώρηση φυτοφαρμάκων και η επιθεώρηση βαρέων μετάλλων”, δηλώνει ο διατροφολόγος Lashkar Hamid στο διαδικτυακό περιοδικό VOA.
Μεγάλη ποσότητα αγροτικών προϊόντων εισάγεται από τα συνοριακά περάσματα της περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ (KRG).
- Δείτε επίσης: Ανακαλούνται μπάρες πρωτεΐνης – Περιέχουν αδήλωτα αλλεργιογόνα
- Δείτε επίσης: Χιλιάδες συσκευασίες Vegan λουκάνικων με κομμάτια μετάλλου – Τι καταγγέλει η Ένωση Καταναλωτών για τη στάση της εταιρείας
Ο Αλί Χάμα Σαλίχ, μέλος του κοινοβουλίου της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG), είπε στη VOA ότι τα περισσότερα από τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα δεν περνούν από το τελωνείο και ο ποιοτικός έλεγχος θα αφαιρεθεί. “Η μεταφορά γίνεται με κλειστά οχήματα και δεν ελέγχεται. Τα κόμματα και οι αξιωματούχοι κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως “, είπε.
Σύμφωνα με επιστολή του Τμήματος Γεωργίας της Garmian, το Υπουργείο Γεωργίας έχει ενημερωθεί για την παρουσία υψηλών επιπέδων νιτρωδών αλάτων σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα από τον Φεβρουάριο του 2019, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.
Η VOA επικοινώνησε με την Hiwa Ali, εκπρόσωπο του Υπουργείου Γεωργίας, αλλά δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία της.
- Δείτε ακόμη: Βροχή αγωγών για το νωπό γάλα με τη σαλμονέλα – Γιατί δεν «ιδρώνει το αυτί» του παρασκευαστή
- Δείτε επίσης: Κεμπάπ – δηλητήριο με τουλάχιστον 50 ασθενείς – πελάτες: Καταδικάστηκαν οι Τούρκοι ιδιοκτήτες του εστιατορίου
«Αυτό που συμβαίνει στα σύνορα για την εισαγωγή αγαθών και αγροτικών προϊόντων είναι μια καταστροφή και όλα τα αρμόδια κόμματα στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν το γνωρίζουν, αλλά σιωπούν», δήλωσε στην VOA ένας αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
“Οι περισσότερες αποστολές που μεταφέρουν γεωργικά προϊόντα δεν ελέγχονται, αλλά διακινούνται λαθραία από τις αρχές. Για παράδειγμα, κάθε αποστολή πατάτας που εισάγεται λαθραία στην περιοχή χρεώνεται 4.600 δολάρια από τον ιδιοκτήτη”, είπε.
“Οι περισσότερες από τις γεωργικές καλλιέργειες περιέχουν περισσότερα από τα τυπικά νιτρικά άλατα, ακόμη και εκείνες οι καλλιέργειες που παράγονται στην περιοχή του Κουρδιστάν και ποτίζονται με απόβλητα και βρώμικο νερό, τα βαρέα μέταλλα είναι αναμεμειγμένα και επιβλαβή για την υγεία”, είπε ο Hamid.
Οι ειδικοί στα τρόφιμα τονίζουν την κακή ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, ενώ ειδικοί στον καρκίνο επισημαίνουν την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή του Κουρδιστάν.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.