Δύο πρόσφατες έρευνες δοκιμών τροφίμων στη Γερμανία κατέδειξαν τη μόλυνση από Campylobacter στο κοτόπουλο.
Το καμπυλοβακτηρίδιο (επιστημονικά: Campylobacter) είναι ένα είδος βακτηρίου που προκαλεί λοίμωξη στο γαστρεντερικό σύστημα, γνωστή ως καμπυλοβακτηρίωση. Είναι ένα από τα συχνότερα παθογόνα που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις παγκοσμίως. Mεταδίδεται κυρίως από επαφή με μολυσμένα ζώα ή τις ακαθαρσίες τους (κυρίως πουλερικά), από ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κοτόπουλο ή άλλα κρέατα και μέσω μη παστεριωμένου γάλακτος ή μολυσμένου νερού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τσουχτερά πρόστιμα σε δύο κρεοπωλεία στο Περιστέρι
Στις εργαστηριακές δοκιμές που παρήγγειλε το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι RTL, προϊόντα κοτόπουλου αγοράστηκαν από καταστήματα Kaufland στη Σαξονία-Άνχαλτ, τη Σαξονία, τη Θουριγγία, τη Βαυαρία, τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία-Παλατινάτο, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, την Έσση, την Κάτω Σαξονία και το Βερολίνο. Η Kaufland είναι μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ και υπεραγορών (hypermarkets) που ανήκει στον όμιλο Schwarz, ο οποίος εδρεύει στη Γερμανία και είναι ο ίδιος όμιλος που έχει και τα Lidl.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση κρουασάν λόγω αδήλωτου επικίνδυνου συστατικού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση 8 διαφορετικών ειδών σάλτσας ντομάτας που πωλούνται σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ – Περιέχουν κομμάτια ξύλου!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση μαμούθ 180.000 παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου – 13 αναφορές για παρ’ ολίγο πνιγμό από τον αφρό στο μαξιλάρι
Σύμφωνα με το RTL, ένα ψυγείο στο αυτοκίνητο εξασφάλισε ότι η αλυσίδα ψύξης δεν θα διακοπεί ενώ τα προϊόντα από τους λιανοπωλητές μεταφέρονταν στο εργαστήριο. Το Campylobacter ανιχνεύθηκε σε 15 από τα 30 δείγματα, αλλά δεν κοινοποιήθηκαν πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα των βακτηρίων. Σε 11 από τα 30 δείγματα βρέθηκαν επίσης μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Απαντώντας στο RTL, ο Kaufland είπε: “Κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης περιόδου, αρκετές αρχές έλαβαν συνηθισμένα δείγματα κρέατος κοτόπουλου στα καταστήματά μας. Μέχρι σήμερα, κανένα από αυτά τα δείγματα δεν έχει αντιρρηθεί από τις αρχές. Υπερβαίνουμε τις νομικές απαιτήσεις και η ποιότητα του κρέατος κοτόπουλου ελέγχεται συνεχώς και τακτικά από εξωτερικά εργαστήρια. Αυτό συμπληρώνει τους εκτεταμένους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τους κατασκευαστές. που αναγράφεται στη συσκευασία, είναι υπεύθυνος για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τραμπ και RFK Jr. αποφάσισαν ότι είναι νόμιμο να πωλούνται στην αγορά προϊόντα που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα – Σφοδρές αντιδράσεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 200.000 κονσέρβες φασολάκια της Del Monte
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες βρήκαν τον λόγο για τον οποίο «θερίζει» ο καρκίνος του παχέος εντέρου στους νέους
Ωστόσο, Το 2024, η μάρκα της Lidl έγινε πρωτοσέλιδο μετά από μια πανευρωπαϊκή δοκιμή από το Ίδρυμα Albert Schweitzer: Τα μισά από τα προϊόντα κοτόπουλου που δοκιμάστηκαν εκείνη την εποχή ήταν μολυσμένα με βακτήρια κοπράνων και το ένα τρίτο περιείχαν ακόμη και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. Όπως και ο Kaufland, το discounter ανήκει στον όμιλο Schwarz.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Το βασιλικό μυστικό νεότητας»: Το λιτό, καθημερινό γεύμα της Ελισάβετ με δύο υλικά που την κράτησε υγιή μέχρι τα βαθιά γεράματα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλυντήρια πιάτων: Ποιο πρόγραμμα πλύσης τελικά είναι το οικονομικότερο και το πιο αποτελεσματικό;
Φταίει η προσπάθεια για παροχή φθηνού κρέατος;
Η Environmental Action Germany (DUH) κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις πιέσεις τιμών στην τροφική αλυσίδα και να επικεντρωθεί στην προστασία της υγείας των ανθρώπων και των ζώων.
Η οργάνωση είπε ότι οι προμηθευτές προσπαθούν να παράγουν μαζικά κρέας κοτόπουλου σε χαμηλές τιμές μέσω της χρήσης αντιβιοτικών. Όμως, όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται αυτά τα φάρμακα σε ζώα, τόσο πιο ανθεκτικά παθογόνα εμφανίζονται και εξαπλώνονται μέσω του μολυσμένου κρέατος στις κουζίνες των καταναλωτών.
Ο Sascha Müller-Kraenner, ομοσπονδιακός διευθυντής του DUH, είπε ότι οι λιανοπωλητές ασκούν πίεση στις τιμές στους προμηθευτές που στρέφονται στα αντιβιοτικά, καθώς είναι μια φθηνότερη προσέγγιση από τις πιο φιλικές προς τα ζώα μεθόδους καλλιέργειας.
“Πληρώνουμε το φθηνό κρέας με την υγεία μας και την ακραία ταλαιπωρία των ζώων. Όσοι μοιράζονται την ευθύνη: Μόλις τέσσερα εκπτωτικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ ελέγχουν περισσότερο από το 85% της αγοράς τροφίμων στη Γερμανία. Η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την πίεση των τιμών στην τροφική αλυσίδα και να δώσει σταθερά προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία των ζώων έναντι των κερδοσκοπικών συμφερόντων των σούπερ μάρκετ.”
Το 2023, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων (BVL) και το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) ανέφεραν 48 κρούσματα Campylobacter — έξι με υψηλά στοιχεία και 42 με χαμηλά στοιχεία σύνδεσης μεταξύ τροφής και ασθένειας. Το 2022, περισσότερα από 43.600 κρούσματα Campylobacter καταγράφηκαν στη χώρα.
Και δεύτερος εργαστηριακός έλεγχος
13 προϊόντα κοτόπουλου από εκπτωτικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, φρέσκα πάγκους και κρεοπωλεία δοκιμάστηκαν για Campylobacter μετά από παραγγελία του ραδιοτηλεοπτικού φορέα NDR για το ARD Kompetenzcenter Verbraucher.
Σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο « Die Tricks mit unseren Lebensmitteln » (Τα κόλπα με το φαγητό μας) που προβλήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το NDR αποκάλυψε ότι έξι δείγματα ήταν μολυσμένα. Τέσσερα μολυσμένα δείγματα προέρχονταν από συμβατικές φάρμες ζώων και δύο από βιολογική καλλιέργεια.
Ο Reinhild Benning, του DUH, είπε ότι πολλά σφαγεία πουλερικών έχουν προβλήματα υγιεινής.
“Τα κοτόπουλα χρειάζονται περισσότερο χώρο και χώρο, ώστε να μην έρχονται συνεχώς σε επαφή με τα περιττώματά τους. Η βιομηχανία πουλερικών χρειάζεται επειγόντως βελτιώσεις”, είπε ο Benning.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.