Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γρεβενά: Η «μανιταροπρωτεύουσα» της Ελλάδας- Εντοπίστηκαν 12 νέα είδη άγριων μανιταριών από μαθητές

ΑρχικήΝέαΓρεβενά: Η «μανιταροπρωτεύουσα» της Ελλάδας- Εντοπίστηκαν 12 νέα είδη άγριων μανιταριών από μαθητές
spot_img

cibum team

Δώδεκα νέα είδη άγριων μανιταριών καταγράφηκαν στο Πάρκο των Μανιταριών της πόλης των Γρεβενών. Η έρευνα, η καταγραφή και ο εντοπισμός τους έγινε από μαθήτριες και μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του Γιώργου Κωνσταντινίδη, που εκτός από εκπαιδευτικός είναι και ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας.

Η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και της δράσης «Περπατάμε και Αναγνωρίζουμε Μανιτάρια», που οργάνωσε ο δήμος Γρεβενών.

   Τα είδη των μανιταριών που εντοπίστηκαν είναι: Agrocybe pediades, Bolbitius titubans, Coprinellus sp., Coprinopsis sp., Conocybe deliquescens, Conocybe sp., Leucoagaricus sp., Parasola sp., Phellinus pomaceus, Psathyella candolleana, και Volvariella pusilla.

   Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, τα μανιτάρια που φέρουν την κατάληξη «sp» σημαίνει ότι «έχουν τακτοποιηθεί μόνο κατά το γένος, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ποιο είδος αυτού του γένους είναι». Γεγονός που, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι θα χρειαστεί μικροσκοπική εξέταση, που θα γίνει λίγο αργότερα.

   Οι μαθητές ενός άλλου σχολείου, του 5ου Δημοτικού, το οποίο γειτνιάζει με το Πάρκο των Μανιταριών, παρατήρησαν στον κορμό μιας φλαμουριάς που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου τους να μεγαλώνει ένα μανιτάρι. Ενημερώθηκε ο Γ. Κωνσταντινίδης κι έπειτα από καταγραφή που έγινε, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για το μανιτάρι Cerioporus squamosus, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νέων ειδών μανιταριών που εντοπίστηκαν στα 12.

   Το γεγονός ότι βρέθηκαν τόσα πολλά και διαφορετικά αυτοφυή μανιτάρια σε έναν συγκεκριμένο χώρο, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, επιβεβαιώνει ότι «η περιοχή των Γρεβενών με το ιδιαίτερο μικροκλίμα, αποτελεί μία πραγματική μανιταροπρωτεύουσα καθώς απαντώνται εδώ περισσότερα από 2500 είδη άγριων μανιταριών».

   Τα τελευταία χρόνια, ο δήμος Γρεβενών σε συνεργασία με το Σύλλογο μανιταρόφιλων δυτικής Μακεδονίας ανάπτυξαν δράσεις ευαισθητοποίησης με εκδηλώσεις, γιορτές, επιστημονικές ημερίδες και έκδοση πληροφοριακού υλικού γύρω από τα άγρια μανιτάρια των Γρεβενών, συμβάλλοντας στη γνωριμία των πολιτών με τη σπάνια άγρια χλωρίδα των ορεινών Γρεβενών και ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Δείτε επίσης:

Ξενοδοχεία-εστιατόρια: Το νέο ΦΕΚ για τη μείωση σπατάλης τροφίμων και υλικών συσκευασίας  

“Διαφημίσεις με ανθυγιεινά τρόφιμα βομβαρδίζουν τα παιδιά μας”

Eρευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν νέα μέθοδο για να απομακρύνουν τον μόλυβδο από το νερό

Κρέας Σκύλου: Προς απαγόρευση η κατανάλωση του στη Νότια Κορέα 

Η Nespresso στα δικαστήρια: έχασε στη διαμάχη για την κατοχύρωση του σχήματος της κάψουλας 

 Η Nestlé ανακαλεί 13 τόνους κατεψυγμένες πίτσες πεπερόνι DiGiorno  

Οι νέες προοπτικές της βιομηχανίας τροφίμων από τις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες των μπαχαρικών 

Αλλαντίαση (botulism): Η σημασία της εκπαίδευσης των καταναλωτών 

Lidl: Κατάρτιση με μισθό – Καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εργασίας 

Οι Ιταλοί φοβούνται το… ελληνικό ακτινίδιο 

Με νέες συσκευασίες και όνομα τα προϊόντα Uncle Ben’s στην ελληνική αγορά  

Food fraud: οδηγίες συμμόρφωσης από το FSSC22000 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Ελλάδα στις πιο συχνά αναφερόμενες χώρες στην ΕΕ ως πιθανή προέλευση μόλυνσης από τροφιμογενή παθογόνα – Έκθεση

Αισθητή αύξηση κρουσμάτων σε λιστερίωση, καμπυλοβακτηρίωση, σαλμονέλωση και E. coli σε όλη την Ευρώπη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο