cibum team
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση των κανόνων για την ασφάλεια των προϊόντων και την καταναλωτική πίστη για τους καταναλωτές, λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών αγορών από τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των lockdown και της αυξανόμενης ψηφιοποίησης της καθημερινής ζωής.
Οι υφιστάμενοι κανόνες που είναι γνωστοί ως Γενική Οδηγία για την Ασφάλεια των Προϊόντων τέθηκαν σε ισχύ το 2001, ενώ οι κανόνες για την καταναλωτική πίστη για την προστασία των καταναλωτών εφαρμόστηκαν το 2008.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΕ δήλωσε ότι το 70% των καταναλωτών πραγματοποίησαν αγορές στο διαδίκτυο πέρυσι, με τα προϊόντα νέας τεχνολογίας να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των αγορών τους.
“Διευκολύνουμε τους καταναλωτές να αποφεύγουν τους κινδύνους και θέτουμε ακόμη ισχυρότερους κανόνες για την ασφάλεια των προϊόντων”, ανέφερε σε δήλωσή του η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα.
“Θα προσθέσει επίσης περισσότερη ευθύνη στους παράγοντες της αγοράς και θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους «κακούς» να κρύβονται πίσω από περίπλοκη νομική ορολογία”, είπε.
Οι προτάσεις επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και απαιτούν από τις διαδικτυακές αγορές να υιοθετήσουν κανόνες ασφάλειας προϊόντων.
Ψηφιακές συσκευές
Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης πληροφορίες που σχετίζονται με τις πιστώσεις να παρουσιάζονται με σαφήνεια και να προσαρμόζονται στις ψηφιακές συσκευές, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές κατανοούν τι κάνουν.
Η οδηγία για την καταναλωτική πίστη θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τους κανόνες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα των χρηστών για να αποφευχθεί το ζήτημα της υπερχρέωσης, ενώ οι χώρες της ΕΕ θα κληθούν να προωθήσουν τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση και να διασφαλίσουν τη διάθεση συμβουλών για χρέη.
“Η κρίση COVID-19 έχει επηρεάσει τους καταναλωτές με πολλούς τρόπους και πολλοί αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες”, δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Didier Reynders.
Οι προτάσεις θα πρέπει να συζητηθούν με τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού τεθούν σε ισχύ.
Δείτε επίσης:
FODMAPs στα τρόφιμα: η νέα προσέγγιση στην διατροφή
Κουζίνα φάντασμα: Η νέα παγκόσμια τάση στις επιχειρήσεις εστίασης
ΕΕ: Οι αναθεωρημένοι κανόνες μετά από μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις
Εξαγωγές τροφίμων: Πως να μην πέσετε θύμα απάτης
Καύσωνας: 7 τρόφιμα που ενυδατώνουν. Ανάμεσά τους και το τζατζίκι!
Μοντέλο προσομοίωσης ανάπτυξης Clostridium botulinum σε τρόφιμα