cibum team
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε αντιμέτωπο με προειδοποιήσεις για έλλειψη τροφίμων, που έφτασαν ακόμη και την προοπτική ακύρωσης (!) των Χριστουγέννων, αφού η CF Industries, η οποία προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του CO2, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων, σταμάτησε να λειτουργεί δύο εργοστάσια λιπασμάτων, λόγω των τιμών του φυσικού αερίου.
Το αέριο CO2 παίζει έναν κρίσιμο και αναντικατάστατο ρόλο στη διαδικασία παραγωγής τροφίμων και ποτών (από τα ζώα πριν από τη σφαγή, τη διατήρηση φρέσκων σαλατών σε σακούλες και τα αφρώδη ποτά) και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να σταματήσουν, εάν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκή προσφορά, προειδοποίησε η Βρετανική Ένωση Μεταποιητών Κρέατος (BMPA), η οποία είπε ότι η κρίση αποκάλυψε το ζήτημα της επισιτιστικής ανασφάλειας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ένωσης Nick Allen, δήλωσε: «Αυτή η κρίση αναδεικνύει το γεγονός ότι η βρετανική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων βρίσκεται στο έλεος ενός μικρού αριθμού μεγάλων παραγωγών λιπασμάτων (τέσσερις ή πέντε εταιρείες), που εξαπλώνονται σε όλη τη βόρεια Ευρώπη. Βασιζόμαστε σε ένα υποπροϊόν από τη διαδικασία παραγωγής τους για να διατηρήσουμε την τροφική αλυσίδα της Βρετανίας σε λειτουργία».
«Το CO2 είναι απαραίτητο για ένα ευρύ φάσμα τροφίμων και ιατρικών χρήσεων», δήλωσε ο Richard Walker, Διευθύνων Σύμβουλος της Iceland Foods, μέσω ενός tweet.
«Ωστόσο, το 60% της προσφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχεται από δύο μόνο τοποθεσίες, που ανήκουν σε μία ξένη εταιρεία, οι οποίες αποφάσισαν να κλείσουν για λόγους κερδοφορίας. Σίγουρα τα θέματα εθνικής ασφάλειας πρέπει να ελέγχονται από το κράτος;».
Η κρίση αποφεύχθηκε τελικά, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, αφού η βρετανική κυβέρνηση εξασφάλισε συμφωνία με την CF Industries για να ανοίξει ξανά ένα από τα εργοστάσια λιπασμάτων της. Η BMPA σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες σημαντικές εργασίες «για να συζητήσουμε πώς αυτές οι αγορές μπορούν να αναδιαμορφωθούν ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος από τις αλυσίδες εφοδιασμού μας».
Άλλοι χρησιμοποίησαν την κρίση για να ζητήσουν μετάβαση σε πολύ μεγαλύτερη τοπική παραγωγή τροφίμων. O Patrick Holden, Διευθύνων Σύμβουλος της Sustainable Food Trust., κάλεσε την κυβέρνηση, τις εταιρείες τροφίμων και τους λιανοπωλητές να επιβραβεύσουν τους αγρότες που παράγουν τοπικά τρόφιμα φιλικά προς τη φύση και το κλίμα.
“Οι τελευταίες αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου και οι ελλείψεις τροφίμων που βλέπουμε αποκάλυψαν τις κρίσεις ενεργειακής και επισιτιστικής ανασφάλειας, και τις σοβαρές απειλές για την οικονομία της χώρας μας”
«Οι ηγέτες της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων πρέπει να ξεπεράσουν τις βραχυπρόθεσμες λύσεις και να επιταχύνουν τις κινήσεις προς πιο συστημική αλλαγή. Θα χρειαστεί να κινηθούμε πιο γρήγορα σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εάν θέλουμε μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια. Και αν ασχολούμαστε σοβαρά με την επισιτιστική ασφάλεια, τότε θα χρειαστούμε μια Εθνική Στρατηγική Τροφίμων και Γεωργίας που θα είναι εναρμονισμένη με τη φύση και το κλίμα, αλλάζοντας σε πολύ μεγαλύτερη τοπική παραγωγή τροφίμων. Αυτό θα σημάνει την ανοικοδόμηση της τοπικής γεωργικής υποδομής και τροφίμων από τις τοπικές αγορές, την αποθήκευση και τα σφαγεία – τα οποία έχουμε χάσει εντελώς από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Πηγή: foodnavigator.com
Ακτίνες Χ: χρήση για την ζύγιση προϊόντων με απίστευτες δυνατότητες
Food fraud: οδηγίες συμμόρφωσης από το FSSC22000
Χρώμα τροφίμων: Πόσο σημαντικό είναι;
Μείωση των τροφιμογενών ασθενειών λόγω της πανδημίας
Salmonella Coeln: 30 κρούσματα στη Σουηδία
Εστίαση: Έκαναν μέτρια κριτική στο Google και ο ιδιοκτήτης τους… την είπε για την ερωτική τους ζωή!
Δωρεάν εφαρμογή λογισμικού για την αξιολόγηση χημικών κινδύνων. QSAR TOOLBOX
Οι καλύτερες βελγικές σοκολάτες είναι… ελληνικές!
Weetabix: Η «μάχη» του μπισκότου στο Twitter
Η βρετανική κυβέρνηση σώζει τη βιομηχανία κρέατος που κινδυνεύει λόγω έλλειψης CO2