Ερευνητές αναπτύσσουν ανοικτής πρόσβασης βιβλιοθήκη φασμάτων μάζας χημικών ουσιών για την υποβοήθηση των δοκιμών ασφάλειας τροφίμων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Έρευνας Wageningen (WUR) παρουσίασαν πρόσφατα μια πρωτοποριακή βιβλιοθήκη φασμάτων μάζας υψηλής ανάλυσης, που προσφέρεται δωρεάν στο κοινό και περιέχει πάνω από 1.000 διαφορετικές χημικές ουσίες που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων.
Αυτή η βιβλιοθήκη αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανίχνευση και ταυτοποίηση επιμολυντών στα τρόφιμα, συνεισφέροντας σημαντικά στην προστασία της δημόσιας υγείας.
Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 1.007 χημικές ουσίες, οι οποίες είναι διαβαθμισμένες σε συγκεκριμένες κατηγορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων, όπως:
- Κτηνιατρικά φάρμακα: Χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ασθενειών στα ζώα, αλλά πρέπει να ανιχνεύονται σε τρόφιμα για αποφυγή υπέρβασης των επιτρεπτών ορίων.
- Μολυσματικές ουσίες: Χημικά που δεν προορίζονται για κατανάλωση αλλά μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα κατά την παραγωγική διαδικασία.
- Φυτοφάρμακα: Χημικές ουσίες που εφαρμόζονται σε καλλιέργειες για την προστασία από παράσιτα, αλλά μπορούν να παραμείνουν στα τρόφιμα και να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία.
- Φυσικές τοξίνες: Περιλαμβάνουν ουσίες όπως μυκοτοξίνες και άλλες τοξίνες που παράγονται φυσικά σε ορισμένες συνθήκες και μπορούν να βρεθούν στα τρόφιμα. Περιλαμβάνονται επίσης και οι μεταβολίτες τους, δηλαδή τα παράγωγα προϊόντα αυτών των ουσιών.
Οι χρήστες μπορούν να την αξιοποιήσουν για να πραγματοποιούν στοχευμένες αναλύσεις, δηλαδή να αναζητούν συγκεκριμένες ουσίες σε δείγματα τροφίμων. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον έλεγχο της παρουσίας συγκεκριμένων χημικών ουσιών, όπως οι επιτρεπτές συγκεντρώσεις κτηνιατρικών φαρμάκων.
Η βιβλιοθήκη είναι επίσης χρήσιμη για την μη στοχευμένη ανίχνευση (untargeted screening), όπου δεν αναζητούνται συγκεκριμένες ουσίες, αλλά η ανάλυση αποκαλύπτει την παρουσία και άλλων χημικών ουσιών. Αυτός ο τρόπος μπορεί να εντοπίσει άγνωστους επιμολυντές ή νέες ουσίες που ενδεχομένως δεν ήταν γνωστό ότι υπάρχουν στο δείγμα.
Με τη χρήση αυτής της βιβλιοθήκης, μπορεί να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος των εργαστηριακών αναλύσεων, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ακρίβεια και η ευαισθησία των ελέγχων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων.