Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2025
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτά είναι τα κοινά τρόφιμα που δεν πάει το μυαλό μας ότι μπορούν να μας … δηλητηριάσουν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑυτά είναι τα κοινά τρόφιμα που δεν πάει το μυαλό μας ότι μπορούν να μας ... δηλητηριάσουν
spot_img

Οι απροσδόκητες πηγές μόλυνσης που μας υπενθυμίζουν ότι κανένα τρόφιμο δεν είναι προστατευμένο από τους κινδύνους ακατάλληλου χειρισμού, παραγωγής ή αποθήκευσης.

Όταν σκεφτόμαστε τροφική δηλητηρίαση, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει σε κακοψημένο κοτόπουλο, χαλασμένα γαλακτοκομικά ή άπλυτα λαχανικά. Ωστόσο, μερικά από τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών προέρχονται από τρόφιμα που θεωρούμε ασφαλή – όπως το παγωτό, τα δημητριακά και το φυστικοβούτυρο. Αυτές οι απροσδόκητες πηγές μόλυνσης μας υπενθυμίζουν ότι κανένα τρόφιμο δεν είναι προστατευμένο από τους κινδύνους ακατάλληλου χειρισμού, παραγωγής ή αποθήκευσης.

- Advertisement -

Παγωτό: Όταν η γλυκιά απόλαυση σου βγαίνει ξινή

Το 2015, ένα μεγάλο ξέσπασμα της Listeria monocytogenes στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέθηκε με το παγωτό της εταιρείας Blue Bell Creameries. Η μόλυνση προκάλεσε σοβαρές ασθένειες, με τουλάχιστον 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε τέσσερις πολιτείες, εκ των οποίων τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το ξέσπασμα προήλθε από τον εξοπλισμό παραγωγής που είχε επιμολυνθεί με το βακτήριο Listeria monocytogenes, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις, ιδιαίτερα σε εγκύους, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δημητριακά: Η «στραβή» μέρα από το πρωινό φαίνεται…

Τα δημητριακά είναι μια άλλη τροφή που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα συνέδεαν ποτέ με τροφική δηλητηρίαση. Ωστόσο, το 2018, τα δημητριακά Kellogg’s Honey Smacks ανακλήθηκαν λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα (Salmonella Mbandaka). Η ανάκληση ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018, αφού τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνέδεσαν τα δημητριακά με 135 κρούσματα σαλμονέλωσης σε 36 πολιτείες. Η Kellogg’s απέσυρε όλες τις συσκευασίες Honey Smacks, αλλά το CDC προειδοποίησε τους καταναλωτές να μην τρώνε ή αγοράζουν το προϊόν, ακόμα κι αν το έβρισκαν στα ράφια καταστημάτων μήνες μετά την ανάκληση.

Η μόλυνση εντοπίστηκε σε ένα μόνο συστατικό: το ωμό σιτάρι που χρησιμοποιείται στη διαδικασία παραγωγής. Η σαλμονέλα μπορεί να επιβιώσει σε ξηρά περιβάλλοντα για παρατεταμένες περιόδους και μόλις εισέλθει σε μια μονάδα παραγωγής, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα.

Φυστικοβούτυρο: Η σκοτεινή πλευρά της υπερτροφής

Το φυστικοβούτυρο είναι ένα βασικό προϊόν του νοικοκυριού, το οποίο αγαπήθηκε για την ευελιξία και τη μεγάλη διάρκεια ζωής του. Ωστόσο, το Φεβρουάριο του 2007, το φυστικοβούτυρο Peter Pan και το Great Value (παραγόμενο από την ConAgra Foods) ανακλήθηκαν λόγω μόλυνσης από το στέλεχος Salmonella Tennessee που προκάλεσε πάνω από 600 κρούσματα σε 47 πολιτείες.

Ένα χρόνο αργότερα το 2008, ένα ακόμα σοβαρότερο ξέσπασμα σαλμονέλας (στέλεχος Salmonella Typhimurium) συνδέθηκε με προϊόντα φυστικιού από την Peanut Corporation of America (PCA). Αυτό το ξέσπασμα οδήγησε σε πάνω από 700 κρούσματα και τουλάχιστον 9 θανάτους σε 46 πολιτείες. Η PCA κατηγορήθηκε ότι γνώριζε για τη μόλυνση αλλά εξακολουθούσε να διανέμει τα προϊόντα της, οδηγώντας τελικά σε ποινικές διώξεις στελεχών της. Το σκάνδαλο της PCA θεωρείται μία από τις χειρότερες περιπτώσεις διατροφικής μόλυνσης στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς επηρέασε εκατοντάδες προϊόντα που περιείχαν φυστικοβούτυρο.

Αυτό που έκανε αυτό το ξέσπασμα ιδιαίτερα ανησυχητικό ήταν η ευρεία χρήση του φυστικοβούτυρου ως συστατικού σε άλλα τρόφιμα, από κράκερ μέχρι ζαχαρωτά. Αυτό σήμαινε ότι η μόλυνση δεν επηρέασε μόνο τα βάζα με φυστικοβούτυρο αλλά και αμέτρητα άλλα προϊόντα, περιπλέκοντας τις προσπάθειες ανάκλησης και θέτοντας εκατομμύρια καταναλωτές σε κίνδυνο. Το περιστατικό οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο επεξεργασίας και ρύθμισης του φυστικοβούτυρου και άλλων προϊόντων ξηρών καρπών, με μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη της μόλυνσης σε κάθε στάδιο της παραγωγής.

Αλεύρι: Τόσο απλό, τόσο επικίνδυνο

Το αλεύρι είναι απαραίτητο για την κουζίνα, που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από ψωμί μέχρι μπισκότα. Όμως τα τελευταία χρόνια, έχει συνδεθεί με πολλά κρούσματα E. coli και Salmonella. Ο λόγος; Το αλεύρι είναι ένα ακατέργαστο γεωργικό προϊόν, που σημαίνει ότι δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία για να σκοτώσει τα βακτήρια πριν φτάσει στους καταναλωτές. Αυτό το καθιστά πιθανό φορέα παθογόνων που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κρούσματα σημειώθηκε το 2016, όταν το μολυσμένο αλεύρι οδήγησε σε δεκάδες ασθένειες σε όλες τις ΗΠΑ . Το ξέσπασμα εντοπίστηκε σε ένα μόνο μύλο, όπου τα βακτήρια πιθανότατα προήλθαν από μολυσμένο σιτάρι. Αυτό που έκανε αυτή την υπόθεση ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το αλεύρι. Πολλοί καταναλωτές δεν συνειδητοποιούσαν ότι η ωμή ζύμη ή το κουρκούτι μπορεί να είναι επικίνδυνα, οδηγώντας σε μολύνσεις από την κατανάλωση άψητων προϊόντων ή ακόμη και από το χειρισμό μολυσμένου αλεύρου.

Προ-κομμένα φρούτα: Εύκολα ναι, ασφαλή όχι!

Τα προκομμένα φρούτα είναι μια βολική επιλογή για πολυάσχολους καταναλωτές, αλλά έχουν επίσης συνδεθεί με πολλές τροφικές εστίες ασθενειών. Το 2018, ένα εκτεταμένο ξέσπασμα σαλμονέλας που συνδέεται με προκομμένο πεπόνι αρρώστησε δεκάδες ανθρώπους σε πολλές πολιτείες . Η μόλυνση εντοπίστηκε σε μία μονάδα επεξεργασίας, όπου ο ακατάλληλος χειρισμός και η αποθήκευση επέτρεψαν στα βακτήρια να εξαπλωθούν.

Τα προκομμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη μόλυνση, επειδή η διαδικασία κοπής εκθέτει τη σάρκα του φρούτου, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Επιπλέον, η υγρασία από τα φρούτα μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων εάν το προϊόν δεν αποθηκεύεται στην κατάλληλη θερμοκρασία. Αυτό το ξέσπασμα ήταν ένα παράδειγμα των κινδύνων που συνδέονται με τα βολικά τρόφιμα και τη σημασία του σωστού χειρισμού και αποθήκευσης.

Βιομηχανία τροφίμων: Πάντα σε απαγρύπνηση

Το κοινό νήμα σε αυτές τις ασυνήθιστες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης είναι η σημασία της παραμονής σε επαγρύπνηση σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Από την παραγωγή μέχρι την επεξεργασία υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες για μόλυνση. Ακολουθούν μερικά βασικά μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από αυτά τα περιστατικά:

  • Κανένα τρόφιμο δεν είναι «άτρωτο» – Ακόμη και τα τρόφιμα που θεωρούμε ασφαλή, όπως το παγωτό και τα δημητριακά, μπορούν να γίνουν πηγές τροφιμογενών ασθενειών εάν δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις.
  • Ο ρόλος της επεξεργασίας – Πολλά κρούσματα εντοπίζονται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, όπου η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα εάν δεν τηρηθούν τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας.
  • Η σημασία των δοκιμών – Οι αυστηρές δοκιμές των συστατικών και των τελικών προϊόντων είναι απαραίτητες για την πρόληψη μόλυνσης και τη σύλληψη ζητημάτων πριν φτάσουν στους καταναλωτές.
  • Ευαισθητοποίηση του Καταναλωτή – Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι ορισμένα τρόφιμα, όπως το ωμό αλεύρι ή τα προκομμένα φρούτα, μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους. Η εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με τις πρακτικές ασφαλούς χειρισμού και προετοιμασίας είναι ζωτικής σημασίας.
  • Ρυθμιστική εποπτεία – Απαιτούνται αυστηρότεροι κανονισμοί για να διασφαλιστεί ότι οι παραγωγοί τροφίμων δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και τηρούν τις βέλτιστες πρακτικές.

Πώς θα προστατευτούν οι καταναλωτές

Ενώ οι κατασκευαστές τροφίμων και οι ρυθμιστικές αρχές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, οι καταναλωτές έχουν τον ρόλο τους. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης από ασυνήθιστες πηγές:

  • Μαγειρέψτε ωμά συστατικά – Αποφύγετε την κατανάλωση ωμής ζύμης ή κουρκούτι και μαγειρέψτε τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με ωμό αλεύρι καλά για να σκοτώσετε τυχόν βακτήρια.
  • Πλύσιμο Προϊόντος – Ακόμη και τα προκομμένα φρούτα πρέπει να πλένονται πριν από το φαγητό για να αφαιρέσετε τυχόν επιφανειακούς ρύπους.
  • Έλεγχος για ανακλήσεις – Μείνετε ενημερωμένοι για ανακλήσεις τροφίμων και αποφύγετε την κατανάλωση προϊόντων που έχουν συνδεθεί με επιδημίες.
  • Ακολουθήστε την καλή υγιεινή – Πλένετε σχολαστικά τα χέρια και τις επιφάνειες της κουζίνας, ειδικά μετά το χειρισμό των πρώτων υλών.
  • Αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμα – Διατηρήστε τα ευπαθή τρόφιμα στο ψυγείο και ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνα καλλυντικά: Κι άλλες γνωστές εταιρείες μετά τη L’Oreal ανακαλούν προϊόντα

Οι γνωστές εταιρείες που ανακαλούν προϊόντα με καρκινογόνο βενζόλιο μετά την L’Oreal - Τα ευρύματα αναλύσεων του FDA

Η ΕΕ επιβάλει αντίποινα στις ΗΠΑ με δασμούς σε φυστικοβούτυρο, κρέας, ξηρούς καρπούς και άλλα προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά με αντίμετρα στους αδικαιολόγητους δασμούς των ΗΠΑ στον χάλυβα και το αλουμίνιο

Παγκόσμιος ο συναγερμός για το επικίνδυνο τυρί – Πωλείται σε 3 από τις 10 χώρες του πλανήτη… και στη χώρα μας

Πρόκειται ίσως για μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμό χωρών ειδοποίηση για επικίνδυνα τρόφιμα, που γίνεται από το Ευρωπαϊκό RASFF - Κίνδυνος μόνιμης βλάβης ή θανάτου
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα