Τα κατασχεθέντα προϊόντα έχουν εκτιμώμενη αξία άνω των 10 χιλιάδων ευρώ.
Η Πορτογαλική Αρχή Οικονομίας και Ασφάλειας Τροφίμων (ASAE) άνοιξε πέντε ποινικές υποθέσεις και 58 υποθέσεις διοικητικών παραβάσεων που σχετίζονται με τρόφιμα και κατέσχεσε 1,1 τόνους τροφίμων, δηλαδή κρέας, μπακαλιάρο, ελαιόλαδο και οπωροκηπευτικά.
Η δραστηριότητα τεσσάρων οικονομικών φορέων ανεστάλη επίσης λόγω της έλλειψης κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και τεχνικών-λειτουργικών συνθηκών.
Σε ανακοίνωσή της, η ASAE διευκρινίζει ότι οι πέντε ποινικές υποθέσεις αφορούσαν τρόφιμα, απάτη με εμπορεύματα και παράνομη σφαγή. Μεταξύ των 58 διαδικασιών παράβασης, οι κυριότερες παραβάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την έλλειψη υγιεινής, παρατυπίες στις αρχές παραγωγής και χειρισμού τροφίμων (γνωστές ως HACCP) και παρατυπίες στην επισήμανση των τροφίμων.
Εκτός από την κατάσχεση τροφίμων, η ASAE αναφέρει ότι συνολικά τα κατασχεθέντα προϊόντα έχουν εκτιμώμενη αξία άνω των 10 χιλιάδων ευρώ.
Η πανελλαδική επιχείρηση ελέγχου είχε ως στόχο να «εγγυηθεί την ασφάλεια των τροφίμων και να διαφυλάξει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα τρόφιμα που αποτελούν μέρος των εορτασμών αυτής της εορταστικής περιόδου».
Ειδικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε τρόφιμα που είναι πιο δημοφιλή τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Επιθεωρήθηκαν 430 οικονομικοί φορείς.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.