Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο τρόφιμο σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

ΑρχικήΝέαΠοιο τρόφιμο σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου
spot_img

cibum team


   Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να προάγει μεταλλάξεις που σχετίζονται με βλάβες στο DNA σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι γενετικές μεταλλάξεις ενδεικτικές της βλάβης του DNA συσχετίστηκαν με την υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και την αυξημένη θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  Cancer Discovery, ένα περιοδικό της American Association for Cancer Research.

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και κόκκινου κρέατος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Μάριος Γιαννάκης, MD, PhD, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και γιατρός στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο έχει ανακοινώσει από το 2015  ότι το μεταποιημένο κρέας ήταν καρκινογόνο και ότι το κόκκινο κρέας ήταν πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Πειράματα σε προκλινικά μοντέλα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να προωθήσει το σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων στο παχύ έντερο, αλλά δεν έχει αποδειχθεί άμεσος μοριακός δεσμός με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε ασθενείς, εξήγησε ο Γιαννάκης. «Αυτό που λείπει είναι μια απόδειξη ότι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου από ασθενείς έχουν ένα συγκεκριμένο πρότυπο μεταλλάξεων που μπορούν να αποδοθούν στο κόκκινο κρέας», είπε. «Ο εντοπισμός αυτών των μοριακών αλλαγών στα κύτταρα του παχέος εντέρου που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο όχι μόνο θα υποστηρίξει τον ρόλο του κόκκινου κρέατος στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά θα παρέχει επίσης νέες οδούς για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου»

Για τον εντοπισμό γενετικών αλλαγών που σχετίζονται με την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, ο Γιαννάκης και οι συνάδελφοί του ανίχνευσαν DNA από αντιστοιχισμένους φυσιολογικούς και ορθοκολικούς ιστούς όγκων από 900 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που είχαν συμμετάσχει σε μία από τις τρεις εθνικές μελέτες. Όλοι οι ασθενείς είχαν προηγουμένως παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους, τον τρόπο ζωής τους και άλλους παράγοντες κατά τη διάρκεια αρκετών ετών πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η ανάλυση των δεδομένων προσδιορισμού αλληλουχίας DNA αποκάλυψε την παρουσία αρκετών μεταλλάξεων σε φυσιολογικό και καρκινικό ιστό παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένης μιας καταγραφής ενδεικτικής αλκυλίωσης, μιας μορφής βλάβης του DNA. Η καταγραφή αλκυλίωσης συσχετίστηκε σημαντικά με την πρόσληψη πριν από τη διάγνωση επεξεργασμένου ή μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, αλλά όχι με την πρόσληψη πουλερικών ή ψαριών πριν από τη διάγνωση ή με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν συσχετίστηκε με καμία από τις άλλες μεταλλακτικές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν σε αυτήν τη μελέτη.

«Η μελέτη μας εντόπισε για πρώτη φορά μια αλκυλιωτική μεταλλακτική συμπεριφορά στα κύτταρα του παχέος εντέρου και τη συνέδεσε με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τις μεταλλάξεις του καρκίνου», δήλωσε ο Γιαννάκης. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να προκαλέσει αλκυλιωτική βλάβη που οδηγεί σε καρκινικές μεταλλάξεις στα KRAS και PIK3CA, προωθώντας έτσι την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα δεδομένα μας υποστηρίζουν περαιτέρω την πρόσληψη κόκκινου κρέατος ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου και επίσης παρέχουν ευκαιρίες για πρόληψη, ανίχνευση και θεραπεία αυτής της ασθένειας”.

Ο Γιαννάκης εξήγησε ότι εάν οι γιατροί μπορούσαν να εντοπίσουν άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση για συσσώρευση αλκυλιωτικής βλάβης, θα μπορούσαν να τους προειδοποιήσουν να περιορίσουν την πρόσληψη κόκκινου κρέατος ως μορφή πρόληψης. Επιπλέον, η αλκυλιωτική μεταλλακτική περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης για τον εντοπισμό ασθενών με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου ή για την ανίχνευση καρκίνου σε πρώιμο στάδιο. Λόγω της συσχέτισης με την επιβίωση των ασθενών, η αλκυλίωση μπορεί επίσης να έχει δυναμικό ως προγνωστικό βιοδείκτη. Ωστόσο, απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να διερευνηθούν αυτές οι δυνατότητες, σημείωσε ο Γιαννάκης.

 

 

Παραπομπή: «Ανακάλυψη και χαρακτηριστικά αλκυλιωτικής υπογραφής στον καρκίνο του παχέος εντέρου» από τους Carino Gurjao, Rong Zhong, Koichiro Haruki, Yvonne Y. Li, Liam F Spurr, Henry Lee-Six, Brendan Reardon, Tomotaka Ugai, Xuehong Zhang, Andrew D. Cherniack, Mingyang Song, Eliezer M. Van Allen, Jeffrey A. Meyerhardt, Jonathan A. Nowak, Edward L. Giovannucci, Charles S. Fuchs, Kana Wu, Shuji Ogino and Marios Giannakis, 17 Ιουνίου 2021, Cancer Disc o πολύ .

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το Stand Up To Cancer Colectal Cancer Dream Team Translational Research Grant (συγχορηγούμενο από το AACR), το Project P Fund, το Cancer Research UK Grand Challenge Award, το Nodal Award από το Το Κέντρο Καρκίνου του Dana-Farber Harvard, οι Φίλοι του Ινστιτούτου Καρκίνου του Dana-Farber, το Ταμείο Οικογένειας Bennett και το Ίδρυμα Βιομηχανίας Ψυχαγωγίας μέσω της Εθνικής Συμμαχίας Έρευνας για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου και του Stand Up To Cancer.

Ο Γιαννάκης έλαβε χρηματοδότηση έρευνας από τους Bristol-Myers Squibb, Merck, Servier και Janssen που δεν σχετίζονται με αυτήν τη μελέτη.

 Πηγή: scitechdaily   


Δείτε:

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Επίδομα 534 €. Τι δικαιούνται οι εποχικοί εργαζόμενοι είτε προσληφθούν είτε όχι  

VEGAN: Εγκρίθηκε το πρώτο κοτόπουλο εργαστηρίου 

Επιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter 

H πιστοποίηση ποιότητας προϊόντων της ΕΕ. Ετικέτες ποιότητας. ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, βιολογικά. 

Κατακτά και την γαλλική αγορά η ελληνική Stevia. Η Stevia Hellas επεκτείνει τις εξαγωγές στο εξωτερικό. 

Επιστήμονες τροφίμων: Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου 

Euro … μπάρμπεκιου: Ελληνική συμμετοχή με burger μουσακά! 

Το δικό σου super food μπορεί για μένα να είναι junk food 

FAO: Ο δείκτης τιμών τροφίμων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο δεκαετίας 

IFST: Διαδικτυακό σεμινάριο «αισθήσεις και αντίληψη φαγητού» 

EFSA: «ΟΧΙ» στο διοξείδιο του τιτανίου και στις ζωοτροφές 

Alert: Σειρά κρουσμάτων σαλμονέλωσης από πεπόνια σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα