Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψάρια δολοφόνοι στη Μεσόγειο: Οι σεφ μπαίνουν δυναμικά στη μάχη της Ευρώπης κατά των χωροκατακτητικών ειδών

ΑρχικήΝέαΨάρια δολοφόνοι στη Μεσόγειο: Οι σεφ μπαίνουν δυναμικά στη μάχη της Ευρώπης κατά των χωροκατακτητικών ειδών
spot_img

Η ΕΕ μέσω χρημαδοτούμενου έργου βρήκε λύση στο πρόβλημα της παρουσίας ξενικών ειδών στις Ευρωπαϊκές Θάλασσες.

Μία από τις βασικές συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας της Μεσογείου είναι η είσοδος ξενικών ειδών από την Ερυθρά Θάλασσα διαταράσσοντας και επηρεάζοντας ουσιαστικά όλο το οικοσύστημα. Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι το λεοντόψαρο και ο λαγοκέφαλος, όπως επίσης και κάποια είδη αχινών καθώς και ο σαρδελόγαυρος και στη Ιταλία ο μπλε κάβουρας που έχει προκαλέσει ζημιά άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτά τα “χωροκατακτητικά είδη” έχουν διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια βιοποικιλότητα και στη λειτουργία των οικοσυστημάτων παγκοσμίως. 

Πολλές συσκέψεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα τόσο μεμονωμένα στις χλώρες που επηρεάζονται όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και έχουν προταθεί διάφορες λύσεις. Και ποια είναι τελικά η λύση για αυτά τα είδη που καταλαμβάνουν ενδιαιτήματα και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική των παραδοσιακών οικοσυστημάτων; Λοιπόν, φαίνεται ότι η κουζίνα μπορεί να είναι μια λύση. 

Η ΕΕ με το έργο « LIFE Climate Smart Chefs » προσπαθεί να δώσει λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, εστιάζοντας στις πιθανές ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν, μέσω της δέσμευσης σεφ με δημιουργικότητα, γνώση και δεξιότητες για να μαγειρέψουν βιώσιμα, θρεπτικά και νόστιμα φαγητά. Το έργο έλαβε χρηματοδότηση 961.976 ευρώ, με δικαιούχους από την Ιταλία, τη Φινλανδία και την Ιρλανδία, αλλά με τη συμμετοχή σεφ από όλες τις χώρες της ΕΕ27.

Το έργο στοχεύει στην προώθηση της Πολιτικής της ΕΕ για το Κλίμα και της Στρατηγικής Farm to Fork (F2F) με τη συμμετοχή Ευρωπαίων σεφ ως υποστηρικτών για δίαιτες χαμηλών εκπομπών, θρεπτικές και προσιτές δίαιτες που μετριάζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενισχύουν τη δημόσια υγεία και αντιμετωπίζουν τη σπατάλη τροφίμων.

Να σημειωθεί ότι και ο Δρ. Μάνος Κουτράκης, διευθυντής ερευνών του ΕΛΓΟ – ΙΝΑΛΕ μαζι με το καθηγητή του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννη Λεονάρδο, έχουν ήδη παρουσιάσει στους εμπλεκόμενους φορείς, ερευνητές και ψαράδες τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που μπορεί να έχει η αξιοποίηση του μπλε καβουριού, προσφέροντας ένα ιδιαίτερα καλό εισόδημα στους αλιείς. Ο κ. Κουτράκης τα τελευταία χρόνια καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου το μπλε καβούρι να ενταχθεί στη μεσογειακή κουζίνα και την ελληνική διατροφή ώστε να γίνει ευρέως γνωστό στους καταναλωτές.

Ίσως η εισβολή αυτού του είδους μπορεί να μετατραπεί σε πολύτιμο πόρο από τους 160+ σεφ που έχουν εκπαιδευτεί σε βιώσιμες και υγιεινές δίαιτες, μαζί με τους 100+ συμμετέχοντες στην πρώτη έκδοση του Climate Chefs Award . Η ενσωμάτωση αυτών των ειδών σε νέες συνταγές θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική λύση για τη διαχείριση της εισβολής τους. Παράδειγμα καλής πρακτικής είναι η συνταγή που αναπτύχθηκε από τον Cheffe Chiara Pavan, Πρεσβευτή του Συμφώνου για το Κλίμα και Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής LIFE Climate Smart Chefs Advisory Board, για να μαγειρεύουν μπλε καβούρια, τα κύρια χωροκατακτητικά είδη στην κατηγορία των καβουριών . 

Μερικά παραδείγματα αυτών των πρακτικών έχουν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούνται με επιτυχία στην Ιταλία: «Το σερβίρουμε σε μια δροσερή σαλάτα με δεντρολίβανο, κρεμμύδι κομμένο σε κύβους και ξύδι», «Το σερβίρουμε επίσης μαζί με σπαγγέτι με ντοματίνια και μελάνι καλαμαριού » δήλωσε ο σεφ Παβάν.

Παρά λοιπόν τις προκλήσεις που αντιπροσωπεύουν αυτά τα είδη, φαίνεται ότι μπορούν ακόμα να βρεθούν βιώσιμες λύσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο