Τα ευρήματα μελέτης σχετικά με καταγγελίες καταναλωτών και ατυχήματα που σχετίζονται με τη συσκευασία τροφίμων.
Σήμερα, η αντίληψη του κοινού για τις συσκευασίες τροφίμων είναι κατά κύριο λόγο αρνητική, η οποία προκαλείται κυρίως από παράγοντες όπως η χρήση (ορυκτών) πόρων, η παραγωγή αποβλήτων και η (θαλάσσια) ρύπανση.
Κατά συνέπεια, ο (ανα)σχεδιασμός των συσκευασιών επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα (π.χ. ανακυκλωσιμότητα). Ωστόσο, φαίνεται ότι παράλληλα, η εμπειρία και η ικανοποίηση των καταναλωτών συνεχίζουν να μειώνονται, γεγονός που αντικατοπτρίζεται σε πολυάριθμα διαδικτυακά παράπονα για τις συσκευασίες.
Εξάλλου, σχεδόν το 70% των καταναλωτών συμφωνούν ότι επηρεάζονται από τη συσκευασία που χρησιμοποιείται όταν επιλέγουν ένα προϊόν.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στο Packaging Technology and Science διερευνήθηκαν καταγγελίες καταναλωτών σχετικά με το σχεδιασμό συσκευασιών τροφίμων και την εμφάνιση τραυματισμών που σχετίζονται με το άνοιγμα διαφόρων τύπων συσκευασιών.
Στους 245 συμμετέχοντες τέθηκαν ερωτήσεις στάσης σχετικά με 10 διαφορετικές κατηγορίες συσκευασιών, όπως κονσέρβες, γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια και βάζα και σύνθετες συσκευασίες από χαρτί. Ρωτήθηκαν επίσης αν είχαν τραυματιστεί κατά το άνοιγμα αυτών των τύπων συσκευασίας. Η έρευνα έδειξε ότι τα κουτιά που χρειάζονταν εργαλείο για το άνοιγμα ήταν πιο δύσκολο να έχουν θετική αντιμετώπιση από τους συμμετέχοντες. Σε ορισμένες περιπτώσεις το εργαλείο ήταν η πηγή του τραυματισμού.
Οι ερωτηθέντες ανησυχούσαν επίσης περισσότερο για την παραμόρφωση, τη διαρροή και τη σπατάλη προϊόντων που σχετίζονται με αυτούς τους τύπους συσκευασιών. Αυτό περιελάμβανε σύνθετες συσκευασίες χωρίς αποσπώμενη σφραγίδα πάνω από το στόμιο έκχυσης. Ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων θεώρησε ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες μεθόδους ανοίγματος των συσκευασιών.
Τα γυάλινα μπουκάλια και βάζα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση προϊόντων μετά την εκκένωσή τους από το αρχικό τους περιεχόμενο. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους παραγωγούς για να τους βοηθήσουν στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη συσκευασιών με μικρότερη πιθανότητα πρόκλησης ατυχημάτων και τραυματισμών.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι οι κυριότεροι τύποι συσκευασίας που σχετίζονται με τραυματισμούς κατά την προσπάθεια ανοίγματός τους είναι τα τενεκεδένια χαλύβδινα κουτιά (κονσέρβες). Αυτοί οι τύποι συσκευασιών απαιτούσαν τον περισσότερο χρόνο για να ανοιχτούν και συνδέονταν με μεγαλύτερη πιθανότητα να προκληθεί διαρροή του προϊόντος.
Μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές ήθελαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο που πρέπει να χρησιμοποιείται για το άνοιγμα των συσκευασιών. Εκτός από τις αιχμηρές άκρες στις ανοιγόμενες συσκευασίες, τα αιχμηρά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για το άνοιγμά τους συμβάλλουν στους τραυματισμούς.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των διαδικασιών και των μηχανισμών που οδηγούν σε ατυχήματα και τραυματισμούς που σχετίζονται με το άνοιγμα των συσκευασιών τροφίμων.