Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

ΑρχικήΝέαΘανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  
spot_img

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Η νομικά ασφαλής ανίχνευση και σαφής ταυτοποίηση βακτηρίων που σχετίζονται με τις τροφιμογενείς ασθένειες, είναι μια πρόκληση για το μικροβιολογικό εργαστήριο.

- Advertisement -

Η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Υγείας Βάδης – Βυρτεμβέργης (CVUA Stuttgart) ασχολείται και με «νέα» μικρόβια που δεν αποτελούν μέρος του πεδίου εφαρμογής της εξέτασης ρουτίνας. Ένα τέτοιο είδος είναι ο Bacillus cytotoxicus ο οποίος προκάλεσε θανατηφόρο περιστατικό σε ένα γαλλικό οίκο ευγηρίας το 1998, ένα μέχρι τότε άγνωστο θερμοανεκτικό, δηλαδή μη ευαίσθητο στη θερμότητα, είδος που περιγράφηκε πρόσφατα ως εκπρόσωπος της ομάδας Bacillus cereus.

Το Bacillus cytotoxicus έχει ειδικές ιδιότητες και ικανότητες και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στη μικροβιολογία των τροφίμων. Όπως πολλοί βάκιλλοι , το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου, παράγοντας ανθεκτικά σπόρια. 

Υποθετικός Bacillus cereus σε αίμα προβάτου μετά από επώαση για περίπου 24 ώρες στους 30 °C ή 55°C .

Το B. cytotoxicus αναπτύσσεται σε υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και σε σύγκριση με άλλα μέλη της στενής του οικογένειας. Τα προϊόντα απομόνωσης καλλιεργούνται στο εργαστήριο σε στερεά μέσα καλλιέργειας στους 50 °C για 24 ώρες, και όχι στους 30 °C ή 37 °C, όπως πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της ομάδας B. cereus (Εικ. 1). Οι αναφερόμενες θερμοκρασίες είναι πιθανές, για παράδειγμα, εάν το φαγητό διατηρείται λανθασμένα ζεστό.

Η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων αυτών των βακτηρίων, σε συνδυασμό με την κυτταροτοξίνη Κ-1 (ως προϊόν του γονιδίου cytK-1) που παράγεται από απομονώσεις του Β. cytotoxicus , μπορεί να οδηγήσει σε τροφιμογενείς ασθένειες. Στο CVUA Stuttgart πραγματοποιήθηκε μελέτη σχετικά με την εμφάνιση του B. cytotoxicus το 2013 , στην οποία οι ειπιστήμονες μπόρεσαν να λάβουν απομονώσεις, ιδιαίτερα από προϊόντα πατάτας . Άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν επικεντρωθεί, για παράδειγμα, σε έντομα τροφίμων ή σε προμήθειες καντίνας για στρατιωτικό προσωπικό.

Η ομάδα B. cereus περιλαμβάνει πλέον σχεδόν 20 διαφορετικά είδη βακτηρίων που αναπτύσσονται αερόβια και σχηματίζουν σπόρους. Μερικοί εκπρόσωποι έχουν ιδιότητες που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Food Control ως άρθρο ανοιχτής πρόσβασης (Rau et al., 2025).

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα