Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου
Η νομικά ασφαλής ανίχνευση και σαφής ταυτοποίηση βακτηρίων που σχετίζονται με τις τροφιμογενείς ασθένειες, είναι μια πρόκληση για το μικροβιολογικό εργαστήριο.
- Δείτε σήμερα: Κρυστάλλινα ποτήρια: Ο κίνδυνος για την υγεία από τον μόλυβδο στο γιορτινό τραπέζι – Του Ν. Γδοντέλη*
Η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Υγείας Βάδης – Βυρτεμβέργης (CVUA Stuttgart) ασχολείται και με «νέα» μικρόβια που δεν αποτελούν μέρος του πεδίου εφαρμογής της εξέτασης ρουτίνας. Ένα τέτοιο είδος είναι ο Bacillus cytotoxicus ο οποίος προκάλεσε θανατηφόρο περιστατικό σε ένα γαλλικό οίκο ευγηρίας το 1998, ένα μέχρι τότε άγνωστο θερμοανεκτικό, δηλαδή μη ευαίσθητο στη θερμότητα, είδος που περιγράφηκε πρόσφατα ως εκπρόσωπος της ομάδας Bacillus cereus.
Το Bacillus cytotoxicus έχει ειδικές ιδιότητες και ικανότητες και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στη μικροβιολογία των τροφίμων. Όπως πολλοί βάκιλλοι , το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου, παράγοντας ανθεκτικά σπόρια.

Το B. cytotoxicus αναπτύσσεται σε υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και σε σύγκριση με άλλα μέλη της στενής του οικογένειας. Τα προϊόντα απομόνωσης καλλιεργούνται στο εργαστήριο σε στερεά μέσα καλλιέργειας στους 50 °C για 24 ώρες, και όχι στους 30 °C ή 37 °C, όπως πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της ομάδας B. cereus (Εικ. 1). Οι αναφερόμενες θερμοκρασίες είναι πιθανές, για παράδειγμα, εάν το φαγητό διατηρείται λανθασμένα ζεστό.
Η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων αυτών των βακτηρίων, σε συνδυασμό με την κυτταροτοξίνη Κ-1 (ως προϊόν του γονιδίου cytK-1) που παράγεται από απομονώσεις του Β. cytotoxicus , μπορεί να οδηγήσει σε τροφιμογενείς ασθένειες. Στο CVUA Stuttgart πραγματοποιήθηκε μελέτη σχετικά με την εμφάνιση του B. cytotoxicus το 2013 , στην οποία οι ειπιστήμονες μπόρεσαν να λάβουν απομονώσεις, ιδιαίτερα από προϊόντα πατάτας . Άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν επικεντρωθεί, για παράδειγμα, σε έντομα τροφίμων ή σε προμήθειες καντίνας για στρατιωτικό προσωπικό.
- Δείτε ακόμη: Ληγμένο κοτόπουλο, ζυμαρικά χωρίς ετικέτες και ζωντανές κατσαρίδες – Σοκαριστικές καταγραφές ελεγκτών σε εστιατόρια
- Δείτε ακόμη: Καφές και τσάι αποτρέπουν τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου – Νέα μελέτη
Η ομάδα B. cereus περιλαμβάνει πλέον σχεδόν 20 διαφορετικά είδη βακτηρίων που αναπτύσσονται αερόβια και σχηματίζουν σπόρους. Μερικοί εκπρόσωποι έχουν ιδιότητες που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Food Control ως άρθρο ανοιχτής πρόσβασης (Rau et al., 2025).