Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συσκευασμένο ψωμί: Αν δείτε ένα από αυτά τα 5 συστατικά μην το αγοράσετε!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΣυσκευασμένο ψωμί: Αν δείτε ένα από αυτά τα 5 συστατικά μην το αγοράσετε!
spot_img

Για να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές

Το ψωμί αποτελεί βασικό στοιχείο στη διατροφή μας, αλλά όλα τα ψωμιά δεν είναι ίδια! Πολλά ψωμιά που διατίθενται στην αγορά έχουν επιβλαβή συστατικά που μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η αναγνώριση των συστατικών που πρέπει να αποφεύγετε όταν αγοράζετε ένα πακέτο ψωμί είναι σημαντική για να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές.

Δείτε λοιπόν ποια είναι τα πέντε συστατικά που εμφανίζονται συνήθως στο συσκευασμένο ψωμί και πρέπει να αποφύγετε:

Φοινικέλαιο: Αυτό είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού. Λαμβάνεται από τον καρπό του ελαιοφοίνικα και προστίθεται συχνά για την ικανότητά του να βελτιώνει την υφή και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, το φοινικέλαιο έχει συσχετιστεί με αρκετά προβλήματα υγείας. Περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, η παραγωγή φοινικέλαιου έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών και της απώλειας οικοτόπων για τα απειλούμενα είδη.

Πηκτικά: Τα παχυντικά στο ψωμί βελτιώνουν την υφή του και διατηρούν την υγρασία. Μερικά κοινά παραδείγματα τέτοιων περιλαμβάνουν το κόμμι ξανθάνης και το κόμμι γκουάρ. Αυτά τα συστατικά μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα και αέρια. Η επιλογή ψωμιού χωρίς πηκτικά διασφαλίζει ότι καταναλώνετε προϊόντα με πιο απλά, πιο φυσικά συστατικά που είναι πιο εύκολο να επεξεργαστεί ο οργανισμός σας.

Συντηρητικά: Αυτά περιλαμβάνουν ουσίες όπως το προπιονικό ασβέστιο και το βρωμικό κάλιο. Τείνουν να προσθέτουν μεγάλη διάρκεια ζωής στο ψωμί και να εμποδίζουν την αλλοίωσή του. Αν και αυτές οι χημικές ουσίες παρέχουν στο ψωμί μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και παρατεταμένη φρεσκάδα, μπορεί να είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Για παράδειγμα, το προπιονικό ασβέστιο έχει συσχετιστεί με ημικρανίες και αλλαγές συμπεριφοράς στα παιδιά και το βρωμικό κάλιο έχει συνδεθεί με τον καρκίνο σε πειραματόζωα και έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες για τους πιθανούς κινδύνους του. Είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους επιλέγοντας ψωμιά χωρίς συντηρητικά ή ψήνοντας τα δικά σας στο σπίτι.

Τεχνητά χρώματα: Τα τεχνητά χρώματα σε πολλά ψημένα ψωμιά προσθέτουν ζωηρό χρώμα για να τα κάνουν πιο ελκυστικά. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις συνθετικές βαφές έχουν συνδεθεί με υπερκινητικότητα στα παιδιά, και αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Έρευνες αναφέρουν ότι αυτά τα τεχνητά χρώματα μπορεί να συνδέονται ακόμη και με καρκινογενέσεις.

Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη : Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS) είναι ένα γλυκαντικό που εκχυλίζεται από καλαμπόκι. Χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού. Είναι φθηνότερο στην παρασκευή του από τη ζάχαρη και παρέχει επιπλέον βελτιώσεις στη γεύση και την υφή, αλλά έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και τις μεταβολικές καταστάσεις που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση. Η συχνότερη κατανάλωση HFCS οδηγεί τελικά σε αυξημένα αποθέματα λίπους στο ήπαρ και συχνά σε κατάσταση αντίστασης στην ινσουλίνη στον οργανισμό. Για μια πιο υγιεινή επιλογή, επιλέξτε προϊόντα ψωμιού που δεν περιέχουν HFCS ή πρόσθετα σάκχαρα.


Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Ελλάδα στις πιο συχνά αναφερόμενες χώρες στην ΕΕ ως πιθανή προέλευση μόλυνσης από τροφιμογενή παθογόνα – Έκθεση

Αισθητή αύξηση κρουσμάτων σε λιστερίωση, καμπυλοβακτηρίωση, σαλμονέλωση και E. coli σε όλη την Ευρώπη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο