Ορισμένα στοματικά βακτήρια συσχετίστηκαν με την ανάπτυξη υπέρτασης, γνωστής και ως υψηλής αρτηριακής πίεσης , σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Journal of the American Heart Association , περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται συνήθως από δύο μετρήσεις: συστολική αρτηριακή πίεση (ο ανώτερος αριθμός που μετρά την πίεση όταν η καρδιά χτυπά) 130 mm Hg ή υψηλότερη και διαστολική αρτηριακή πίεση (ο χαμηλότερος αριθμός που δείχνει την πίεση μεταξύ των καρδιακών παλμών) 80 mm Hg ή πιο ψηλά.
Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αρτηριακή πίεση τείνει να είναι υψηλότερη σε άτομα με υπάρχουσα περιοδοντική νόσο σε σύγκριση με αυτά που δεν την έχουν, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει προοπτικά τη σχέση μεταξύ στοματικών βακτηρίων και υπέρτασης.
«Δεδομένου ότι η περιοδοντική νόσος και η υπέρταση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, εάν μπορούσε να εδραιωθεί μια σχέση μεταξύ των στοματικών βακτηρίων και του κινδύνου υπέρτασης, μπορεί να υπάρξει μια ευκαιρία να ενισχυθεί η πρόληψη της υπέρτασης μέσω αυξημένης, στοχευμένης στοματικής φροντίδας», δήλωσε ο Michael J. LaMonte. Ph.D., MPH, ένας από τους ανώτερους συγγραφείς της μελέτης, ερευνητής καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Buffalo – State University of New York.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα για 1.215 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (μέση ηλικία 63 ετών κατά την εγγραφή στη μελέτη, μεταξύ 1997 και 2001) στη μελέτη Buffalo Osteoporosis and Periodontal Disease στο Buffalo της Νέας Υόρκης. Κατά την εγγραφή στη μελέτη, οι ερευνητές κατέγραψαν την αρτηριακή πίεση και συνέλεξαν στοματική πλάκα κάτω από τη γραμμή των ούλων, «όπου ορισμένα βακτήρια διατηρούν υγιή τα ούλα και τις δομές των δοντιών και άλλα προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντική νόσο», είπε ο LaMonte. Σημείωσαν επίσης τη χρήση φαρμάκων και τα ιατρικά ιστορικά και τον τρόπο ζωής για να αξιολογήσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ στοματικών βακτηρίων και υπέρτασης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Η ανάλυση διαπίστωσε:
- 10 βακτήρια συσχετίστηκαν με 10% έως 16% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. και
- πέντε άλλα είδη βακτηρίων συσχετίστηκαν με 9% έως 18% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.
Αυτά τα αποτελέσματα ήταν συνεπή ακόμη και μετά την εξέταση δημογραφικών, κλινικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής (όπως η μεγαλύτερη ηλικία, η θεραπεία για υψηλή χοληστερόλη, η διατροφική πρόσληψη και το κάπνισμα) που επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς ο επιπολασμός της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι υψηλότερος στις ηλικιωμένες γυναίκες παρά στους ηλικιωμένους άνδρες, σύμφωνα με τον LaMonte.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία , σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και πολλοί δεν γνωρίζουν ότι την έχουν. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Συν-συγγραφείς της μελέτης: Joshua H. Gordon, MD, Ph.D.; Patricia Diaz-Moreno, DDS, Ph.D. Christopher A. Andrews, Ph.D. Daichi Shimbo, MD; Kathleen M. Hovey, MS; Michael J. Buck, Ph.D. και Jean Wactawski-Wende, Ph.D.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος, το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, τα οποία είναι τμήματα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH). το Ιατρικό Σώμα Εφέδρου Στρατού των ΗΠΑ· το πρόγραμμα Women’s Health Initiative (Συντονιστικό Κέντρο, Fred Hutchinson Cancer Research Center)· και το University at Buffalo Clinical Translational Science Institute.
Πηγή: EurekAlert