Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ηλικιωμένους

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ηλικιωμένους
spot_img

Επιστημονική μελέτη από Πανεπιστήμια και φορείς υγείας στην Αυστραλία.

Στόχος επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο BMJ ήταν να διερευνηθεί εάν η λήψη από ηλικιωμένους βιταμίνης D, μεταβάλλει τη συχνότητα εμφάνισης μειζόνων καρδιαγγειακών συμβάντων.

Στην πειραματική μελέτη συμμετείχαν 21.315 άτομα ηλικίας 60-84 ετών, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στη μία δόθηκε βιταμίνη D 60 000 IU το μήνα και στην άλλη δόθηκε εικονικό φάρμακο. Η έρευνα διήρκεσε πέντε χρόνια. 16.882 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την περίοδο παρέμβασης: εικονικό φάρμακο 8270 (77,6%). βιταμίνη D 8552 (80,2%).

 1336 συμμετέχοντες παρουσίασαν ένα σημαντικό καρδιαγγειακό συμβάν (εικονικό φάρμακο 699 (6,6%)· βιταμίνη D 637 (6,0%). Το ποσοστό των μεγάλων καρδιαγγειακών συμβαμάτων ήταν χαμηλότερο στην ομάδα της βιταμίνης D σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Συνολικά, η διαφορά στην τυποποιημένη αθροιστική επίπτωση της αιτιολογίας στα πέντε χρόνια ήταν −5,8 συμβάντα ανά 1.000 συμμετέχοντες.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης μειζόνων καρδιαγγειακών συμβάντων, αν και η απόλυτη διαφορά κινδύνου ήταν μικρή. Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αξιολόγηση του ρόλου των συμπληρωμάτων βιταμίνης D, ιδιαίτερα σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για να διαβάσετε την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο