Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: στροφή στη μεσογειακή διατροφή αλλά περιορισμένη άσκηση κατά τη διάρκεια του lockdown

ΑρχικήΟικιακάΈρευνα: στροφή στη μεσογειακή διατροφή αλλά περιορισμένη άσκηση κατά τη διάρκεια του lockdown
spot_img

cibum team

   Σημαντική προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή αλλά περιορισμένη φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων εξάπλωσης του SARS-CoV-2 έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας σε ένα δείγμα 418 ατόμων (68,9% γυναίκες και 31,1% άνδρες). Ωστόσο, η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή δεν φαίνεται να σχετίζεται με την Covid-19.

   Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που διενεργήθηκε ηλεκτρονικά, μέσω ερωτηματολογίου, στο χρονικό διάστημα από 1 έως 27/04/2021, η πλειονότητα των συμμετεχόντων (43,5%) διατήρησε σταθερό το σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Μόνο 34,7% ανέφερε 30-60 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ενώ μόλις 6,5% των συμμετεχόντων ανέφεραν έντονη σωματική δραστηριότητα για περισσότερο από 90 λεπτά την εβδομάδα.

   Παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στην προσκόλληση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής μεταξύ συμμετεχόντων με ελλιποβαρές, φυσιολογικό ή υπέρβαρο BMI (Δείκτης Μάζας Σώματος), ενώ δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ως προς τη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας ανάλογα με το ιστορικό λοίμωξης από SARS-CoV-2.

   Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με στόχο την εκτίμηση της προσκόλλησης στον μεσογειακό πρότυπο διατροφής και στην αξιολόγηση του επιπέδου φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του SARSCoV-2 και τα αποτελέσματά της παρουσιάζονται, αύριο, στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος.

   Τη μελέτη υλοποίησαν οι Α. Βιρβίλη και Δ. Ράπτης από την Πνευμονολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ι. Παπαθανασίου από το Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ. Παπαγιάννης από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας- Ανοσοποίησης Ενηλίκων, Τμήματος Νοσηλευτικής, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ε. Φραδέλος και Λ. Κοντοπούλου από το Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζ. Δανιήλ και Κ. Ι. Γουργουλιάνης από την Πνευμονολογική Κλινική ΠΠΓΝΛ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Φ. Μάλλη από την Πνευμονολογική Κλινική, ΠΠΓΝΛ και Εργαστήριο Διαταραχών Αναπνευστικού Συστήματος, Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πηγή:ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα