cibum team
Οι γενικές κατευθυντήριες οδηγίες και διεθνείς οργανισμοί συνιστούν την κατανάλωση άφθονου ψαριού για την υγεία του πληθυσμού. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία μάλιστα κάνει λόγο για 2-3 μερίδες την εβδομάδα.
Η συστηματική κατανάλωση ψαριού έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Είναι μία τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά καθώς περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενώ τα πιο λιπαρά ψάρια θεωρούνται και καλές πηγές των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και D.
Τα ψάρια περιέχουν σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, κάλιο και σελήνιο ενώ εκείνα που τρώγονται με τα κόκκαλα (σαρδέλα, γαύρος, αθερίνα) δίνουν στον οργανισμό μας και ασβέστιο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα ψάρια αποτελούν μια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη δίνοντας στον οργανισμό τα πολύ ευεργετικά για την υγεία ω3 λιπαρά οξέα.
Προκειμένου να προσλαμβάνουμε τη μέγιστη θρεπτική αξία θα πρέπει να καταναλώνουμε τα ψάρια στην εποχή τους. Ως εποχή του κάθε ψαριού ορίζεται εκείνο το διάστημα που η ανάπτυξη του έχει ολοκληρωθεί.
Άνοιξη: Παλαμίδα, Στήρα, Σφυρίδα,Ροφός Σπάρος, Μένουλα, Συναγρίδα, Πέρκα, Χάνος, Σκορπιός, Χέλι.
Καλοκαίρι: Κουτσομούρα, Τσιπούρα, Παλαμίδα, Μελανούρι, Λυθρίνια, Κολιός, Σαρδέλα, Σάλπα, Συναγρίδα, Πέρκα, Στήρα, Σφυρίδα,Ροφός.
Φθινόπωρο: Τσιπούρα, Παλαμίδα, Συναγρίδα, Πέρκα, Σκορπιός, Στήρα, Ροφός.
Χειμώνας: Μαρίδα, Μπαρμπούνι,Γόπα, Πέρκα, Συναγρίδα, Χάνος, Γωβιός, Λαβράκι, Στήρα, Σφυρίδα,Ροφός.
Πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα ψάρια
• Τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά.
• Αν κρατήσουμε το ψάρι από το κεφάλι, πρέπει η ουρά και το κεφάλι να στέκονται σταθερά και να μην λυγίζουν, να έχουν δηλαδή νεκρική ακαμψία.
• Επίσης όταν πιέσουμε το σώμα του ψαριού πρέπει να επανέλθει και να μην μείνει βαθούλωμα.
• Τα βράγχιά πρέπει να είναι κόκκινα ή ροζ.
• Όσον αφορά τα λέπια, αυτά πρέπει είναι κολλημένα στο σώμα, να μην βγαίνουν εύκολα και να γυαλίζουν.
* Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διατροφολόγος – διαιτολόγος
Δείτε επίσης:
ΕΦΕΤ: Ανάκληση «ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ » λόγω… γλουτένης!
Φαγητό στον χώρο εργασίας. Ο ρόλος του εργοδότη
ΕΦΕΤ: Το νέο Μοντέλο Ενεργειών Συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις τροφίμων
Καύσωνας: Πως να επιβιώσετε χωρίς κλιματισμό. Τα «ύπουλα» συμπτώματα της θερμοπληξίας
Εστίαση: Προτάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στην εστίαση. Μόνο εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους.
ΕΦΕΤ- Νέα ανάκληση: συσκευασμένο φιλέτο κοτόπουλο, λόγω σαλμονέλας
Ποια είναι η ΒΑΠ που κατήγγειλε την Coca Cola 3Ε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Ανιχνευτές μετάλλων στη βιομηχανία τροφίμων part 2: Επικύρωση, Επαλήθευση και Έλεγχος
Vegan: Όσοι ΔΕΝ τρώνε κρέας κινδυνεύουν λιγότερο από τον covid
Δύσοσμες μασχάλες: Ποια τρόφιμα προκαλούν δυσοσμία. Πώς να τις αντιμετωπίσετε.
Aπίστευτο: το Νο1 ποτό σε πωλήσεις στον κόσμο είναι… παγκοσμίως άγνωστο!
Εστίαση: “Λουκέτο” για όρθιους πελάτες, ακόμη και από φωτογραφίες ή Video στα social media
Vegan: ποιο είναι το ιδανικό υποκατάστατο του τυριού
Oξείδιο του αιθυλενίου: Συνεχίζονται οι ανακλήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη
Γιατί αλλάζει όνομα η γαλλική σαμπάνια στη Ρωσία
Νέα υπηρεσία καταγγελιών για την ασφάλεια τροφίμων
Φάκελος Ισταμίνη: η τοξίνη που προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις
Vegan: ποιο είναι το ιδανικό υποκατάστατο του τυριού
Φάκελος Κουμαρίνη: γιατί ανακαλούνται τρόφιμα που περιέχουν κουμαρίνη
ΕΦΕΤ: Αλλαγές στον τρόπο επιβολής προστίμων στις επιχειρήσεις τροφίμων
Έρευνα: επιμέλεια και επιμονή στην καθαριότητα, έφερε ο covid!
Εστίαση: Πότε θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για τον έλεγχο των εμβολιασμένων
Β. Ρούσσος: Η Ειρήνη Παππά έπεσε στα πόδια του για ένα ζεϊμπέκικο!