Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρεφική διατροφή: Η ποικιλία των τροφίμων μειώνει τον κίνδυνο τροφικών αλλεργιών – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΒρεφική διατροφή: Η ποικιλία των τροφίμων μειώνει τον κίνδυνο τροφικών αλλεργιών - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Νέα επιστημονική μελέτη υποδεικνύει τον προστατευτικό ρόλο της διατροφικής ποικιλίας στα πρώτα στάδια της ζωής.

Η εισαγωγή μιας ποικίλης διατροφής σε ηλικία 9 μηνών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικών αλλεργιών στα βρέφη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatric Allergy and Immunology.

- Advertisement -

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εισαγωγή 13-14 διαφορετικών τροφών σε αυτή την ηλικία συσχετίστηκε με 45% χαμηλότερο κίνδυνο τροφικής αλλεργίας, σε σύγκριση με τη χαμηλότερη ποικιλία τροφών.

Η μελέτη, που βασίστηκε σε δεδομένα από 2.060 βρέφη και τις οικογένειές τους στη Βόρεια Σουηδία (NorthPop Birth Cohort Study), ανέδειξε επίσης ότι η πιο ποικιλόμορφη διατροφή στα βρέφη συσχετίστηκε με 61% χαμηλότερο κίνδυνο τροφικής αλλεργίας έως την ηλικία των 18 μηνών. Αυτό το εύρημα ήταν ιδιαίτερα εμφανές σε βρέφη που δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό τροφικών αλλεργιών ή έκζεμα.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η εισαγωγή ποικίλων τροφών σε νεαρότερη ηλικία, δηλαδή στους 6 μήνες, δεν έδειξε την ίδια προστατευτική δράση έναντι των τροφικών αλλεργιών, κάτι που υποδηλώνει ότι η χρονική στιγμή της εισαγωγής ποικιλίας τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο.

Τα ευρήματα της μελέτης

Οι γονείς των βρεφών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους στην ηλικία των 9 μηνών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ποικιλία της διατροφής μέσω της κατανάλωσης 14 διαφορετικών τροφίμων, μεταξύ των οποίων έξι κύριες αλλεργιογόνες τροφές (σιτάρι, αυγό, ψάρι, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί και φιστίκια, σόγια).

Στην ηλικία των 18 μηνών, 100 παιδιά διαγνώστηκαν με τροφική αλλεργία, με τις συχνότερες να αφορούν:

  • Αλλεργία στο αγελαδινό γάλα (69 περιπτώσεις)
  • Αλλεργία στο αυγό (35 περιπτώσεις)
  • Αλλεργία σε πολλαπλές τροφές (30 περιπτώσεις)

Η συχνή και επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ποικίλες τροφές θεωρείται κρίσιμη για την ανοσολογική εκπαίδευση του οργανισμού. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η τακτική κατανάλωση φυτικών τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά και όσπρια, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στη μείωση του κινδύνου τροφικών αλλεργιών.

Αυτή η υπόθεση ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς διατροφικές συστάσεις, που ενθαρρύνουν την έκθεση των βρεφών σε ποικίλα τρόφιμα ώστε να ενισχυθεί η ανοχή του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών αργότερα στη ζωή.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα