Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου
Τα αλλαντικά είναι ένα δημοφιλές σνακ για τους λάτρεις του κρέατος παγκοσμίως. Για πολλούς, μάλιστα, η κατανάλωση αλλαντικών σε μικρό ή μεγάλο βαθμό γίνεται σε καθημερινή βάση. Σε αυτές τις τροφές, όπως είναι γνωστό, εμπεριέχεται μεγάλη ποσότητα αλατιού. Πόσο μεγάλη, όμως, είναι αυτή η ποσότητα;
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Action οn Salt για το Ηνωμένο Βασίλειο, το 1\4 όλων των αλλαντικών που πωλούνται στις αγορές περιέχει περισσότερο αλάτι από τον Ατλαντικό Ωκεανό! Σύμφωνα, επίσης, με τα νέα δεδομένα, τα 2\3 των αλλαντικών που πωλούνται σε μεγάλα καταστήματα λιανικής είναι αρκετά υψηλά σε αλάτι, ενώ ταυτόχρονα το 1\3 (35%) των αλλαντικών δεν ανταποκρίνονται στους στόχους ποσότητας αλατιού για το 2024.
Η Action on Salt (βασισμένη σε έρευνα του πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο) προχώρησε στην ανάλυση προϊόντων, όπως σαλάμι, προσούτο, γαλοπούλα, κοτόπουλο κ.α. διαπιστώνοντας κατά μέσο όρο ποσότητα αλατιού 2.1g/100g και καταλήγοντας στο ότι το 65% των αλλαντικών περιέχουν υψηλές ποσότητες σε αλάτι, ενώ μόνο 4 προϊόντα έχουν χαμηλή ποσότητα. Η περιεκτικότητα σε αλάτι κυμαίνεται από 0,26 – 6,0 g/100g σε όλα τα προϊόντα τα οποία αναλύθηκαν. Αλλά η διαφορά στην περιεκτικότητα, ποικίλλει σε καθέναν από τους διαφορετικούς τύπους παγωμένου κρέατος σε φέτες. Για παράδειγμα, στα προϊόντα πουλερικών υπάρχει διαφορά 2,24 g αλατιού μεταξύ του λιγότερο αλμυρού, δηλαδή το Aldi’s Flame Grilled Chicken Slices (0,26 g/100 g) και του πιο αλμυρού προϊόντος Adlington Cooked Sliced Free Range British Turkey (2,5 g/100g) – το οποίο είναι αλμυρό σαν το θαλασσινό νερό.
Η προτεινόμενη ποσότητα αλατιού ανά μερίδα είναι, κατά μέσο όρο 6 γραμμάρια. Εξαιτίας της ασυνέπειας των εταιρειών στις μερίδες, οι οποίες κυμαίνονται από 1 φέτα ως και μισό πακέτο, ορισμένοι κατασκευαστές προσφέρουν έως και 1,73 γραμμάρια αλάτι ανά μερίδα για ζαμπόν και 2,3g ανά μερίδα αλλαντικού. Για παράδειγμα, το M&S British Wiltshire Roast Ham περιέχει 1,73 γραμμάρια αλατιού ανά μερίδα (3 φέτες) – σχεδόν το 1\3 (29%) του μέγιστου αλατιού για έναν ενήλικα και περισσότερο από το μισό (58%) του μέγιστου ποσού ενός παιδιού (4-6 ετών) βάσει των συνιστώμενων ποσοτήτων. Εάν καταναλωθεί ως μέρος ενός μόνο σάντουιτς, τότε αυτό θα συνεισέφερε σχεδόν το μισό (45%) του ημερήσιου ορίου αλατιού ενός ενήλικα.
«Γιατί αυτά τα καθημερινής κατανάλωσης αλλαντικά, τα οποία καταναλώνονται συχνά από τα παιδιά, είναι τόσο πλούσια σε αλάτι, όταν σαφώς δεν απαιτείται για τη γεύση ή την ασφάλεια των τροφίμων;» δήλωσε η Sonia Pombo, μάνατζερ εκστρατειών για την Action of Salt. Συνέχισε, επίσης, λέγοντας πως όλες οι εταιρείες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα όσων τηρούν τις συνιστώμενες περιεκτικότητες σε αλάτι.
Η έρευνα κατονομάζει και τους χειρότερους παραβάτες της πολιτικής για την επιθυμητή ποσότητα αλατιού στα τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται, κυρίως, για αλλαντικά όπως προσούτο και τσορίθο. Για παράδειγμα, το ιταλικό Prosciutto Crudo της Sainsbury έχει 5,51g αλατιού ανά 100g. Για να γίνει πιο κατανοητή η σύγκριση με το θαλασσινό νερό, το νερό του Ατλαντικού ωκεανού περιέχει 2,5g αλατιού ανά 100g.
Η Action for Salt κάνει λόγο για επιβολή υποχρεωτικών και ολοκληρωμένων στόχων για τη μείωση αλατιού, με κυρώσεις σε όσους παρασκευαστές τροφίμων δεν συμμορφώνονται σε αυτούς. «Οι
εθελοντικοί στόχοι μείωσης του αλατιού αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής για τη δημόσια υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και πολλά χρόνια. Μετά την αρχική επιτυχία, η οποία ενέπνευσε περισσότερες από 50 χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, η πρόοδος έχει μείνει στάσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πολλές άλλες χώρες έχουν προχωρήσει παραπέρα και έχουν εισαγάγει εντεταλμένους στόχους.» αναφέρει ο Mhairi Brown, Διευθυντής Πολιτικής & Δημοσίων Υποθέσεων της Action on Salt. «Εάν η βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί πλέον να συμμορφωθεί με τα εθελοντικά μέτρα, τότε τώρα είναι η ώρα για υποχρεωτικούς, ολοκληρωμένους στόχους μείωσης του αλατιού για να διασφαλιστεί η επιτυχία και να δημιουργηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού».
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία που προκαλεί επιπλέον πίεση στις αρτηρίες και την καρδιά. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, σκοτώνει περίπου 75.000 Βρετανούς κάθε χρόνο.
Ο Graham MacGregor, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και Πρόεδρος της Action on Salt, δήλωσε: «Η μείωση του αλατιού είναι το πιο οικονομικό μέτρο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις και αναπηρίες που αλλάζουν τη ζωή που σχετίζονται με αυτό – όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν πλήρως. Είναι ντροπή το γεγονός ότι οι εταιρείες τροφίμων συνεχίζουν να γεμίζουν το φαγητό μας με τόσο πολύ αλάτι όταν υπάρχει η επιλογή να αναδιατυπώσουμε, κάτι που η έρευνά μας δείχνει ότι μπορεί εύκολα να γίνει. Η κυβέρνηση πρέπει να αναγκάσει τη βιομηχανία να συμμορφωθεί, για να διασφαλίσει ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι δεν θα πεθάνουν άσκοπα».
Πηγές: actiononsalt.org.uk, uk.style.yahoo.com, dailymail.co.uk