Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πλησιάζει η στιγμή που θα τρώμε βούτυρο από… διοξείδιο του άνθρακα – Σύντομα σε εστιατόρια και λιανική

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΠλησιάζει η στιγμή που θα τρώμε βούτυρο από... διοξείδιο του άνθρακα - Σύντομα σε εστιατόρια και λιανική
spot_img

Μια βιοτεχνολογική επανάσταση με την υπογραφή του Bill Gates.

Η εταιρεία Savor, που υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο της Microsoft, Bill Gates, πειραματίζεται με τη δημιουργία εναλλακτικών προϊόντων χωρίς γαλακτοκομικά σε παγωτό, τυρί και γάλα, χρησιμοποιώντας μια θερμοχημική διαδικασία που της επιτρέπει να χτίζει μόρια λίπους, δημιουργώντας αλυσίδες διοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου.

- Advertisement -

Χρησιμοποιώντας έναν καινοτόμο συνδυασμό διοξειδίου του άνθρακα, πράσινου υδρογόνου και μεθανίου, η Savor έχει καταφέρει να παράγει ένα βούτυρο που είναι χημικά ταυτόσημο με το φυσικό, αλλά προέρχεται από εντελώς διαφορετική πηγή.

Η εταιρεία, με έδρα το Σαν Χοσέ, κατασκευάζει λίπη μέσω βιολογικών διαδικασιών που μετατρέπουν τα παραπάνω αέρια σε λιπαρά οξέα, παρακάμπτοντας πλήρως τη γεωργική παραγωγή. Αυτό συνεπάγεται μηδενική χρήση γης, ελάχιστες ανάγκες σε νερό και σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το βούτυρο της Savor έχει ήδη κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις σε γευστικές δοκιμές σε Σαν Φρανσίσκο και Νέα Υόρκη, κερδίζοντας εντυπώσεις τόσο για τη γεύση όσο και για τη συνέπειά του. Το προϊόν αναγνωρίζεται επισήμως ως ασφαλές για κατανάλωση στις ΗΠΑ, διαθέτοντας τη σχετική πιστοποίηση GRAS (Generally Recognized as Safe).

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της προσέγγισης της Savor είναι η δυνατότητα να παράγει λίπη με υψηλή συγκέντρωση λιπαρών οξέων μεσαίας και περιττής αλυσίδας – χαρακτηριστικά που θεωρούνται ωφέλιμα για την ανθρώπινη υγεία. Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με πολυεθνικούς ομίλους στον χώρο των τροφίμων και των καλλυντικών, με στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας της σε ευρύτερη κλίμακα.

Η πρόσφατη δημιουργία μιας πιλοτικής μονάδας 25.000 τετραγωνικών μέτρων στο Ιλινόις σηματοδοτεί τη διάθεση της εταιρείας να περάσει από το στάδιο της καινοτομίας στην ευρεία παραγωγή, καλύπτοντας τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες λύσεις στη βιομηχανία των λιπαρών.

Ο ίδιος ο Bill Gates, υποστηρίζοντας τη Savor μέσω blogpost, επεσήμανε τη σημασία της μετάβασης σε εργαστηριακά παραγόμενα λίπη και έλαια, τονίζοντας πως «η διαδικασία αυτή δεν απελευθερώνει καθόλου αέρια του θερμοκηπίου και δεν απαιτεί καλλιεργήσιμη γη, ενώ χρησιμοποιεί ελάχιστο νερό». Η γεύση του προϊόντος, σύμφωνα με τον Gates, δεν διαφέρει από αυτήν του παραδοσιακού βουτύρου, «γιατί χημικά είναι το ίδιο».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα