Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το τρόφιμο που σταματά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων – Αποκάλυψη νέας επιστημονικής μελέτης

ΑρχικήυγείαΤο τρόφιμο που σταματά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων - Αποκάλυψη νέας επιστημονικής μελέτης
spot_img

Αυτό που τρώμε επηρεάζει την υγεία μας και μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων μας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ωστόσο οι περισσότεροι τρώνε την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα. Μια νέα μελέτη από το Stanford Medicine θα μπορούσε τελικά να μας πείσει να γεμίσουμε τα πιάτα μας με φασόλια, ξηρούς καρπούς, σταυρανθή λαχανικά, αβοκάντο και άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στο Nature Metabolism , εντόπισε τις άμεσες επιγενετικές επιδράσεις δύο κοινών υποπροϊόντων της πέψης των ινών και διαπίστωσε ότι ορισμένες από τις αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση είχαν αντικαρκινική δράση.

Όταν τρώμε φυτικές ίνες, το μικροβίωμα του εντέρου παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Αυτές οι ενώσεις είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή ενέργειας για εμάς: Από καιρό υπάρχει η υποψία ότι επηρεάζουν έμμεσα τη λειτουργία των γονιδίων. Οι ερευνητές εντόπισαν πώς τα δύο πιο κοινά λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας στο έντερό μας, το προπιονικό και το βουτυρικό, άλλαξαν την έκφραση γονιδίων σε υγιή ανθρώπινα κύτταρα, σε θεραπευμένα και μη θεραπευμένα ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου και σε έντερα ποντικών. Βρήκαν άμεσες επιγενετικές αλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια που ρυθμίζουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση, μαζί με την απόπτωση, ή τις προ-προγραμματισμένες διαδικασίες κυτταρικού θανάτου. Και όλα αυτά είναι σημαντικά για τη διακοπή ή τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης κυτταρικής ανάπτυξης που αποτελεί τη βάση του καρκίνου.

«Βρήκαμε μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών ινών και της τροποποίησης της γονιδιακής λειτουργίας που έχει αντικαρκινικά αποτελέσματα και πιστεύουμε ότι αυτός είναι πιθανός ένας παγκόσμιος μηχανισμός, επειδή τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που προκύπτουν από την πέψη των ινών μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα» είπε ο Michael Snyder , PhD, Stanford W. Ascherman, MD, FACS Professor in Genetics. «Γενικά η διατροφή των ανθρώπων είναι πολύ φτωχή σε φυτικές ίνες και αυτό σημαίνει ότι το μικροβίωμα τους δεν τροφοδοτείται σωστά και δεν μπορεί να παράγει τόσα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας όσο θα έπρεπε».

Δεδομένων των ανησυχητικών ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεότερους ενήλικες, τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν τη συζήτηση και την έρευνα σχετικά με τις πιθανές συνεργιστικές επιδράσεις της διατροφής και της θεραπείας του καρκίνου.

«Με τον εντοπισμό των γονιδιακών στόχων αυτών των σημαντικών μορίων μπορούμε να καταλάβουμε πώς οι ίνες ασκούν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα και τι πάει στραβά κατά τη διάρκεια του καρκίνου», πρόσθεσε ο Σνάιντερ.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.

Έλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ.

Μπορείτε να φάτε άφοβα ωμό σπανάκι;

Ποια ομάδα καταναλωτών πρέπει να προσέχει σχετικά με την κατανάλωση ωμού σπανακιού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο