Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αρωματικές ουσίες καπνού τροφίμων: ενημερωμένη καθοδήγηση από την EFSA

ΑρχικήΝέαΑρωματικές ουσίες καπνού τροφίμων: ενημερωμένη καθοδήγηση από την EFSA
spot_img

cibum team


Η EFSA δημοσίευσε ενημερωμένες οδηγίες σχετικά με τα επιστημονικά δεδομένα που οι αιτούντες πρέπει να συμπεριλάβουν στους φακέλους τους για την έγκριση μιας νέας αρωματικής ουσίας καπνού, καθώς και για την ανανέωση ή τροποποίηση των υφιστάμενων αδειών.

Τα αρώματα καπνού θα εγκριθούν για 10 χρόνια. Μετά το πέρας των 10 ετών, οι αιτούντες πρέπει να υποβάλουν νέο αίτημα τουλάχιστον 18 μήνες πριν από τη λήξη της τρέχουσας εξουσιοδότησης.

Με βάση τα υποβληθέντα δεδομένα, η EFSA αξιολογεί την ασφάλεια του προϊόντος και καταλήγει στο συμπέρασμα εάν παρουσιάζει ή όχι κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης.

Οι αρωματικές ουσίες καπνού είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία αρωματικών υλών και υπόκεινται στον γενικό κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 για αρωματικές ύλες και ορισμένα συστατικά τροφίμων με αρωματικές ιδιότητες για χρήση σε τρόφιμα. Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις γενικές απαιτήσεις για την ασφαλή χρήση αρτυμάτων, παρέχει ορισμούς για διαφορετικούς τύπους αρτυμάτων και καθορίζει αρωματικές ουσίες για τις οποίες απαιτείται αξιολόγηση και έγκριση.

Τα αρτύματα καπνού ρυθμίζονται ειδικά από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2065/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις αρωματικές ουσίες καπνού που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε ή πάνω σε τρόφιμα. Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κοινοτική διαδικασία για την αξιολόγηση της ασφάλειας και την έγκριση αρωματικών ουσιών καπνού που προορίζονται για χρήση εντός ή πάνω σε τρόφιμα βάσει υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας και προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών, καθώς και για τη διασφάλιση πρακτικών δίκαιου εμπορίου. 

Οι οδηγίες δημοσιεύονται μαζί με μια έκθεση που περιγράφει το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2020.

 Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες ΕΔΩ 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο