Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΦΕΤ: Απαγορεύεται η χρήση bamboo στα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΕΦΕΤ: Απαγορεύεται η χρήση bamboo στα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
spot_img

cibum team

Σύμφωνα με οδηγία που δημοσίευσε στις 22 Ιουνίου ο ΕΦΕΤ, απαγορεύεται η χρήση υλικού bamboo στα πλαστικά ΥΑΕΤ που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα καθώς προκύπτει θέμα ασφάλειας.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι από την 1.2.2021 δεν επιτρέπεται η εισαγωγή στην Ελλάδα πλαστικών υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και περιέχουν ουσίες μπαμπού, καθώς δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο εγκεκριμένων ουσιών της ΕΕ. Ορισμένες χώρες της ΕΕ ανέφεραν ότι, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί μη εγκεκριμένες ουσίες μπαμπού σε πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, έχουν εντοπιστεί υψηλά επίπεδα μετανάστευσης χημικών ουσιών, όπως φορμαλδεΰδη και μελαμίνη. Τα αδιάθετα αποθέματα θα πρέπει να αποσύρονται από την υπεύθυνη επιχείρηση (λιανοπωλητής-εισαγωγέας) και να επιστρέφονται στον προμηθευτή τους. Σε αντίθετη περίπτωση οι αρμόδιες αρχές θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να σημειωθεί ότι τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα κατασκευασμένα αποκλειστικά από μπαμπού επιτρέπεται να εισάγονται και να πωλούνται στην Ελλάδα.

Η δημοσίευση του ΕΦΕΤ

Τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα (ΥΑΕΤ) θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 10/2011, το παράρτημα I του οποίου περιλαμβάνει κατάλογο με τις εγκεκριμένες ουσίες για την παραγωγή πλαστικών ΥΑΕΤ, καθώς και τα επιτρεπόμενα όρια μετανάστευσης αυτών. Στο κατάλογο αυτό δεν περιλαμβάνονται ουσίες προερχόμενες από το φυσικό υλικό “μπαμπού” (bamboo) και συνεπώς η ύπαρξη τους στα πλαστικά ΥΑΕΤ ενδέχεται να επισύρει θέματα ασφάλειας κατά την επαφή τους με τρόφιμα.

Κατόπιν συζητήσεων της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή  με τρόφιμα (https://ec.europa.eu/food/system/files/2021-04/cs_fcm_meeting-ind_20200623_en.pdf),  αλλά και σχετικής γνωμοδότησης της EFSA  (https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2019.5902) προέκυψε το εξής συμπέρασμα: όταν μη εγκεκριμένες ουσίες που προέρχονται από μπαμπού, χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα σε πολυμερή  (ουσίες), τα  υλικά που προκύπτουν είναι πλαστικά τα οποία όμως δεν συμμορφώνονται με τον Καν. (ΕΕ) 10/2011. Ως εκ τούτου, δεν επιτρέπεται να διακινούνται στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και συνεπώς ούτε στη χώρα μας.

Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με τα πλαστικά υλικά σε επαφή με τρόφιμα που περιέχουν ως πρόσθετα ουσίες από μπαμπού (bamboo).

  1. Μπορούν τα πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα που περιέχουν Bambooο να διακινούνται στην Ελλάδα;

Από την 1.2.2021 δεν επιτρέπεται η εισαγωγή στην Ελλάδα πλαστικών υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και περιέχουν ουσίες μπαμπού . οι επιχειρήσεις που διαθέτουν απόθεμα των προϊόντων αυτών θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην διατίθενται στην αγορά μετά στις 31 7 2021

  1. Γιατί δεν επιτρέπεται η διακίνηση πλαστικών υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα να περιέρχου μπαμπού στην Ελλάδα;

Οι ουσίες που προέρχονται από μπαμπού πχ ύλες μπαμπού αλεσμένο (άλευρο) μπαμπού, δεν επιτρέπονται για χρήση στην παραγωγή πλαστικών υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα καθώς δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο εγκεκριμένων ουσιών της ΕΕ δυνάμει του παραρτήματος  Ι του κανονισμού ΕΕ 10/2011.

  1. Σε τι είδους πλαστικά υλικά επαφής με τρόφιμα χρησιμοποιούνται ουσίες μπαμπού ως πρόσθετα;

Ένα ευρύ φάσμα πλαστικών υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα έχει αναγνωριστεί σε όλη τη ΕΕ , συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας ότι χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένες ουσίες μπαμπού ως πρόσθετα. Τα προϊόντα που προσδιορίζονται συνήθως είναι: ποτήρια καφέ, παιδικά επιτραπέζια σκεύη (πιάτα μαχαιροπίρουνα,) συσκευασίες γευμάτων, σανίδες κοπής κα

  1. Γιατί οι ουσίες μπαμπού προστίθενται στα πλαστικά υλικά επαφής τροφίμων από τους κατασκευαστές;

Μπαμπού και άλλες φυτικές ουσίες έχουν προστεθεί στα πλαστικά ως υλικό πλήρωσης για τη μείωση ποσότητας πλαστικού στο προϊόν. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα εν λόγω πλαστικά προϊόντα επισημαίνονται και διατίθενται στην αγορά ως «βιοαποικοδομήσιμα/βιοδιασπώμενα», «φιλικά προς το περιβάλλον» «βιολογικά», «φυσικά», ή ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις «100% μπαμπού», γεγονός που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική φύση του προϊόντος. Η εμπορική τους ονομασία ή/και περιγραφή χρησιμοποιείται μερικές φορές για την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης μάρκετινγκ και δεν προσδιορίζεται εύκολα ότι αποτελούνται από πλαστικό.

  1. ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα που περιέχουν ουσίες μπαμπού;

Όλες οι ουσίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πλαστικών υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αφού έχει προηγηθεί εκτίμηση κινδύνου για να προσδιοριστεί η ασφαλής χρήση τους οι περιορισμοί χρήσης και άλλα θέματα σχετικά με την ασφάλειά τους με τα οποία θα πρέπει να συμμορφώνονται οι παραγωγικές επιχειρήσεις. Δεδομένου η χρήση μπαμπού ως πρόσθετο σας πλαστικά δεν έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί από την EFSA, ο ενδεχόμενος κίνδυνος παραμένει άγνωστος. Ωστόσο ορισμένες χώρες της ΕΕ ανέφεραν ότι, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί μη εγκεκριμένες ουσίες μπαμπού σε πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, έχουν εντοπιστεί υψηλά επίπεδα μετανάστευσης χημικών ουσιών. Όπως φορμαλδεΰδη και μελαμίνη.

  1. Μπορούν τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα κατασκευασμένα αποκλειστικά από μπαμπού να εισάγονται και να πωλούνται ως υλικά επαφής με τρόφιμα;

Ναι, τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα κατασκευασμένα αποκλειστικά από μπαμπού επιτρέπεται να εισάγονται και να πωλούνται στην Ελλάδα. Ωστόσο οι εισαγωγείς και έμποροί λιανικής πώλησης αυτού του υλικού (μπαμπού) που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα, πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα συμμορφώνονται με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) 1935/2004

  1. Μπορεί ο καταναλωτής να ξεχωρίσει τα υλικά που είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά από μπαμπού από τα πλαστικά που περιέχουν μπαμπού;

Ο καταναλωτής μπορεί με γυμνό μάτι να ξεχωρίσει ένα υλικό από μπαμπού και ένα πλαστικό υλικό φτιαγμένο από μίξη ινών μπαμπού και μελαμίνης. Στην πρώτη περίπτωση είναι εμφανής η δομή του ξύλου μπαμπού ενώ στη δεύτερη περίπτωση το υλικό έχει την όψη πλαστικού και η δομή του ξύλου μπαμπού είναι εμφανής

  1. Τι γίνεται εάν τα πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και περιέχουν μπαμπού εξακολουθούν να πωλούνται στην Ελλάδα και μετά τις 31.7.2021;

Τα Προϊόντα αυτά δεν πρέπει να κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά μετά τις 31.7.2021. Τα αδιάθετα αποθέματα θα πρέπει να αποσύρονται από την υπεύθυνη επιχείρηση (λιανοπωλητής-εισαγωγέαςς) και να επιστρέφονται στον προμηθευτή τους. Σε αντίθετη περίπτωση οι αρμόδιες αρχές θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

  1. Τι γίνεται αν τα πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και περιέχουν μπαμπού έχουν ήδη αγοραστεί από τους καταναλωτές;

Συνιστάται στους καταναλωτές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα.

Δείτε επίσης:

Μυκοπρωτεΐνη: Η super star του ‘80 που προσπαθεί ακόμα να κάνει μεγάλη καριέρα! 

Σκόπελος: Κατάπιε γυαλί πίνοντας καφέ 

Που οφείλεται η μεγάλη μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων. 

Επικίνδυνες για τον εγκέφαλο, βρεφικές τροφές στις ΗΠΑ. Υψηλά επίπεδα αρσενικού. 

Επιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter

Τα προϊόντα υδροπονικών καλλιέργειων λύση στις τροφικές δηλητηριάσεις 

Ε.Ε. : Δημιουργία σήματος για την καλή διαβίωση των ζώων στις φάρμες εκτροφής 

Μόσχα: απαγορεύεται η είσοδος σε εστιατόρια και μπαρ στους ανεμβολίαστους 

Επιστήμονες τροφίμων: Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου 

Έρευνα: η Νικοτιναμίδη προκαλεί ανοσία στις καλλιέργειες δημητριακών από μυκητιασικές ασθένειες 

EFSA: Νέα τρόφιμα – NOVEL FOOD – όροι και διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης 

Βανιλίνη από ανακύκλωση συσκευασιών PET, με την βοήθεια E. coli 

Alert: Σειρά κρουσμάτων σαλμονέλωσης από πεπόνια σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο