Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Tι ισχύει για τα ονόματα εναλλακτικού γάλακτος, γιαουρτιού και κρέατος

ΑρχικήΝέαΕΕ: Tι ισχύει για τα ονόματα εναλλακτικού γάλακτος, γιαουρτιού και κρέατος
spot_img

Με λίγα λόγια…

Στην Ευρώπη το φυτικό γάλα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «γάλα». Τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους ρητά (αλλά μπορούν να χρησιμοποιούν σχετικούς όρους, όπως “στυλ τσένταρ”) και τα υποκατάστατα κρέατος μπορούν να χρησιμοποιούν όρους όπως “μπιφτέκι” και “λουκάνικα”.

Ωστόσο, αυτοί οι κανονισμοί δεν εφαρμόζονται πλήρως, ενώ λαμβάνει χώρα μία συνεχής διαμάχη. Το 2020, υπήρξε μια απόφαση σχετικά με το εάν τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν σχετικούς όρους υφής όπως «κρεμώδες». Αργότερα απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 2020 καταψηφίστηκε επίσης στην ΕΕ, μια αλλαγή στη νομοθεσία που θα προστάτευε όρους που μοιάζουν με το κρέας, με προτάσεις τα «μπιφτέκια λαχανικών» να ονομάζονται «δίσκοι λαχανικών» και τα λουκάνικα «σωλήνες λαχανικών».

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν κάνει κινήσεις για να αλλάξουν τους δικούς τους νόμους. Πέρυσι, η Γαλλία ψήφισε για την απαγόρευση όρων κρέατος όπως «μπέικον» ή «κοτόπουλο» στις ετικέτες φυτικής προέλευσης. Αργότερα ήρε αυτήν την απαγόρευση αφού οι ΜΚΟ άσκησαν πιέσεις στο ανώτατο δικαστήριο. Μένει να δούμε αν αυτή η απαγόρευση θα επιστρέψει ξανά.

Η Ιταλία βρίσκεται υπό πίεση αυτή τη στιγμή να αλλάξει τους νόμους της με παρόμοιο τρόπο.

Από την άλλη Ελβετικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η σήμανση Vegan δίπλα στον όρο “κρέας” στα φυτικά προϊόντα την καθιστά μη παραπλανητική.

Υπενθυμίζεται ότι (εκτός ΕΕ), η Τουρκία έχει απαγορεύσει την παραγωγή και την πώληση «τυρού χωρίς γαλακτοκομικά».

Στις ΗΠΑ, ροφήματα φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιούν τον όρο “γάλα”, θα μπορούν να συνεχίσουν να τον χρησιμοποιούν ανεξαρτήτως αν αυτά είναι προϊόντα αρμέγματος ή όχι. Για παράδειγμα το ρόφημα από βρώμη θα εξακολουθήσει να φέρει το όρο “γάλα” παρά το γεγονός πως προκύπτει φυτικά. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα