Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
21.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Tι ισχύει για τα ονόματα εναλλακτικού γάλακτος, γιαουρτιού και κρέατος

ΑρχικήΝέαΕΕ: Tι ισχύει για τα ονόματα εναλλακτικού γάλακτος, γιαουρτιού και κρέατος
spot_img

Με λίγα λόγια…

Στην Ευρώπη το φυτικό γάλα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «γάλα». Τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους ρητά (αλλά μπορούν να χρησιμοποιούν σχετικούς όρους, όπως “στυλ τσένταρ”) και τα υποκατάστατα κρέατος μπορούν να χρησιμοποιούν όρους όπως “μπιφτέκι” και “λουκάνικα”.

- Advertisement -

Ωστόσο, αυτοί οι κανονισμοί δεν εφαρμόζονται πλήρως, ενώ λαμβάνει χώρα μία συνεχής διαμάχη. Το 2020, υπήρξε μια απόφαση σχετικά με το εάν τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν σχετικούς όρους υφής όπως «κρεμώδες». Αργότερα απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 2020 καταψηφίστηκε επίσης στην ΕΕ, μια αλλαγή στη νομοθεσία που θα προστάτευε όρους που μοιάζουν με το κρέας, με προτάσεις τα «μπιφτέκια λαχανικών» να ονομάζονται «δίσκοι λαχανικών» και τα λουκάνικα «σωλήνες λαχανικών».

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν κάνει κινήσεις για να αλλάξουν τους δικούς τους νόμους. Πέρυσι, η Γαλλία ψήφισε για την απαγόρευση όρων κρέατος όπως «μπέικον» ή «κοτόπουλο» στις ετικέτες φυτικής προέλευσης. Αργότερα ήρε αυτήν την απαγόρευση αφού οι ΜΚΟ άσκησαν πιέσεις στο ανώτατο δικαστήριο. Μένει να δούμε αν αυτή η απαγόρευση θα επιστρέψει ξανά.

Η Ιταλία βρίσκεται υπό πίεση αυτή τη στιγμή να αλλάξει τους νόμους της με παρόμοιο τρόπο.

Από την άλλη Ελβετικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η σήμανση Vegan δίπλα στον όρο “κρέας” στα φυτικά προϊόντα την καθιστά μη παραπλανητική.

Υπενθυμίζεται ότι (εκτός ΕΕ), η Τουρκία έχει απαγορεύσει την παραγωγή και την πώληση «τυρού χωρίς γαλακτοκομικά».

Στις ΗΠΑ, ροφήματα φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιούν τον όρο “γάλα”, θα μπορούν να συνεχίσουν να τον χρησιμοποιούν ανεξαρτήτως αν αυτά είναι προϊόντα αρμέγματος ή όχι. Για παράδειγμα το ρόφημα από βρώμη θα εξακολουθήσει να φέρει το όρο “γάλα” παρά το γεγονός πως προκύπτει φυτικά. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα