Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και στην Ελλάδα το μολυσμένο μπαχαρικό – Περιέχει υψηλά επίπεδα καρκινογόνου φυτοφαρμάκου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαι στην Ελλάδα το μολυσμένο μπαχαρικό – Περιέχει υψηλά επίπεδα καρκινογόνου φυτοφαρμάκου
spot_img

Επικίνδυνο μπαχαρικό πωλείται σε 10 χώρες και στην Ελλάδα

Χθες, μέσω του Ευρωπαϊκού RASFF, η Ελβετία ενημέρωσε 10 χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, ότι πωλούν μπαχαρικό με υψηλή περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων. Η κατηγορία κινδύνου είναι «δυνητικά σοβαρός» πρόκειται για κύμινο,  και τα φυτοφάρμακα είναι αιθυλενοξείδιο σε περιεκτικότηατα 160% πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο (0,26 mg/kg με μέγιστο όριο τα 0,1 mg/kg) και Chlorpyrifos 100% πάνω από το όριο (0,02 mg/kg με όριο τα 0,01 mg/k).

- Advertisement -

Οι χώρες που πωλείται είναι Ελλάδα, Κύπρος, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ισπανία και Ελβετία. Ωστόσο καμία χώρα προς το παρόν δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση ανάκλησης, κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες (λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών) οπότε θα γνωστοποιηθεί και η μάρκα.

Το αιθυλενοξείδιο είναι εύφλεκτο άχρωμο αέριο με γλυκιά οσμή. Είναι ιδιαίτερα δραστικό και χρησιμοποιείται στην παραγωγή άλλων χημικών ουσιών, ως παράγοντας αποστείρωσης, όπως απολύμανση ξηρών τροφίμων και ιατρικών εργαλείων, και ως φυτοφάρμακο για τον υποκαπνισμό τροφίμων με σκοπό τον έλεγχο εντόμων και μικροοργανισμών σε ξηρά τρόφιμα. Η χρήση του ως φυτοφάρμακο βασίζεται στην ικανότητα του να βλάπτει το DNA. Επειδή έχει μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ιδιότητες, έχουν προκληθεί ανησυχίες για την υγεία των καταναλωτών και λόγω των τοξικολογικών ανησυχιών έχει απαγορευτεί η χρήση του ως φυτοφάμρμακο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού, αντίθετα όμως σε χώρες όπως η Ινδία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς εξακολουθεί και έχει εγκεκριμένη χρήση. Τα νομοθετικά μέγιστα όρια υπολειμμάτων (Maximum Residue Limit, MRL) που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση  για το αιθυλενοξείδιο καθορίζονται στον κανονισμό (EU) 2015/868. Για τα περισσότερα τρόφιμα τα όρια είναι στα 0,02 ή 0,05 mg/kg, αλλά στον καφέ, το τσάι και διάφορα μπαχαρικά το νομοθετικό όριο έχει καθοριστεί σε 0,1 mg/kg. 

Το Chlorpyrifos είναι απαγορευμένο σε καλλιέργειες και σε όλη την ΕΕ από το 2020, καθώς έχει «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικό για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Ωστόσο παρά τις απαγορεύσεις έχει εντοπιστεί σε αρκετά τρόφιμα και το Σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), για το οποίο έχει χτυπήσει καμπανάκι αρκετές φορές.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα