Νέα ανάκληση λόγω “απόκλισης σε γεύση και σε μυρωδιά” για υγιεινό σνακ που διακινεί η αλυσίδα Lidl, στην Τσεχία.
Στην κατηγορία «επικίνδυνα τρόφιμα» μπήκε για άλλη μία φορά προϊόν της αλυσίδας Lidl στην Τσεχία. Δεν πρόκειται για ανάκληση της ίδιας της αλυσίδας όπως έγινε πχ με τα χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια Αdvent Calendar στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, αλλά για εύρημα μετά από επίσημο έλεγχο της Κρατικής Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων της χώρας σε Lidl στην πόλη Příbram στην κεντρική Βοημία.
Το προϊόν που ανακλήθηκε είναι σταφίδες σουλτανίνα Belbake και ο έλεγχος έδειξε πως η γεύση και η μυρωδιά του προϊόντος ήταν δυσάρεστη, άτυπη, ξένη, πικάντικη και ταγγισμένη. «Τα τρόφιμα δεν θεωρούνται ασφαλή εάν παρουσιάζουν σημάδια αλλοίωσης» αναφέρει στην ανακοίνωση ανάκλησης της σταφίδας από τα lidl, η αρχή ασφάλειας τροφίμων της χώρας.
Προβλήματα αλλοίωσης σε σταφίδες
Η παραγωγή μυκοτοξινών λόγω μυκήτων είναι το κύριο πρόβλημα με την παραγωγή σταφίδας. Μερικά σημάδια αλλοίωσης περιλαμβάνουν ανάπτυξη μούχλας (λευκές ασαφείς κηλίδες), τάγγιση (ξινή ή μούχλα), αποχρωματισμό (καφετί), σκλήρυνση (συρρικνωμένη) ή προσβολή από έντομα (μικροσκοπικές τρύπες). Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια στις σταφίδες σας, πετάξτε τις αμέσως.
- Δείτε ακόμη: Σοκολάτες – καραμέλες: Επείγουσα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για επικίνδυνο συστατικό
- Δείτε επίσης: Ο σωστός τρόπος για να πλένουμε τα μανιτάρια
Αν και οι σταφίδες θεωρούνται υπερτροφή λόγω της πληθώρας θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που περιέχουν, η κατανάλωση τους εάν έχουν χαλάσει διάφορους κινδύνους για την υγεία, όπως τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και διάρροια. Επιπλέον, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε μουχλιασμένες ή χαλασμένες σταφίδες.
- Δείτε ακόμη: Μύδια και αχιβάδες με καρκινογόνες ουσίες – Μόλυνση στο 100% των δειγμάτων έδειξε εργαστηριακός έλεγχος
Και στις 11 Δεκεμβρίου η τσέχικη αρχή ανακάλεσε από σουπερμάρκετ του Γερμανικού κολοσσού λιανικής λουκάνικα λόγω παραπλάνησης. Στα λουκάνικα, ενώ η συσκευασία ανέφερε με – μεγάλα γράμματα – ότι η περιεκτικότητα σε κρέας είναι 94%, βρέθηκε πως περιέχει μόλις 69,8% (+/- 10%). Δηλαδή μειωμένο κατά πάνω από 25%.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.