Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νοθεία τζίντζερ: Ένας δυνατός “πονοκέφαλος” για τη βιομηχανία αλλά και τους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝοθεία τζίντζερ: Ένας δυνατός "πονοκέφαλος" για τη βιομηχανία αλλά και τους καταναλωτές
spot_img

Οι πιο συχνά αναφερόμενοι τρόποι νόθευσης τζίντζερ σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση.

Η βιομηχανία μπαχαρικών είναι μία από τις τρεις κορυφαίες βιομηχανίες που είναι επιρρεπείς σε απάτες τροφίμων, λόγω της μεγάλης ζήτησης, της πολύπλοκης αλυσίδας εφοδιασμού και της υψηλής τιμής τους.  Ένας ακόμα παράγοντας που ενισχύει την πιθανότητα Food fraud είναι ότι για τα μπαχαρικά, ο χρόνος που χρειάζεται από τη συγκομιδή μέχρι την κατανάλωση τους μπορεί να είναι μερικά χρόνια.

Σχεδόν το 95% των εισαγωγών μπαχαρικών της ΕΕ προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος μπαχαρικών της ΕΕ που την προμηθεύει κυρίως τζίντζερ.

Το 2018, ο όγκος εισαγωγών τζίντζερ (σε όλες τις μορφές) ήταν 127.259 τόνοι, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην εισαγωγή μπαχαρικών και βοτάνων από αναπτυσσόμενες χώρες, επιπλέον, η Κίνα αντιπροσώπευε σχεδόν το 45% των προμηθειών τζίντζερ από τις αναπτυσσόμενες χώρες στην ΕΕ. Ωστόσο, παρόλο που το τζίντζερ, ειδικά το αλεσμένο, έχει επισημανθεί ως υψηλού κινδύνου απάτης στα τρόφιμα τα ζητήματα απάτης στα προϊόντα τζίντζερ δεν έχουν διερευνηθεί εκτενώς, με συνέπεια η συνολική κατάσταση σχετικά με την απάτη στο τζίντζερ να παραμένει ασαφής.

Το τζίντζερ, λόγω της μοναδικής γεύσης και των πιθανών πλεονεκτημάτων στον ανθρώπινο οργανισμό χρησιμοποιείται ευρέως ως μπαχαρικό αλλά και ως παραδοσιακό φάρμακο. Η μοναδική γεύση του τζίντζερ το καθιστά κατάλληλο για χρήση σε διάφορα προϊόντα διατροφής όπως λαχανικά, είδη ζαχαροπλαστικής, αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά, τουρσιά και μπισκότα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές μορφές, όπως φρέσκο, αποξηραμένο, αλεσμένο, τουρσί, διατηρημένο και κρυσταλλωμένο.

Μελέτη ερευνητών του Wageningen, και του Πανεπιστμίου του Μπέλφαστ που δημοσιεύτηκε στο nature, ασχολήθηκε με τις περιπτώσεις απάτης στο τζίντζερ στην αλυσίδα εφοδιασμού της ΕΕ και είχε στόχο να συνοψίσει τα δεδομένα ανοιχτής πρόσβασης σχετικά με την απάτη τζίντζερ από τις βάσεις δεδομένων απάτης τροφίμων και τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία, για να βοηθήσει τη βιομηχανία μπαχαρικών να λύσει το πρόβλημα της απάτης και σε πολλά άλλα μπαχαρικά.

Η ευπάθεια της τροφικής απάτης της αλυσίδας εφοδιασμού τζίντζερ από την Κίνα προς την ΕΕ προσδιορίστηκε με τη χρήση του δωρεάν διαδικτυακού εργαλείου αξιολόγησης ευπάθειας για απάτη τροφίμων, που αναπτύχθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SSAFE σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Wageningen, VU University Amsterdam.

Σχεδόν όλες οι πληροφορίες στις βάσεις δεδομένων σχετίζονταν με νοθεία και μη εγκεκριμένη επεξεργασία ή αδήλωτη επεξεργασία, (η μη εγκεκριμένη/μη δηλωμένη επεξεργασία του τζίντζερ αναγνωρίζεται εύκολα από την αφύσικη οσμή και το χρώμα του τζίντζερ) καθώς και ψευδείς δηλώσεις γεωγραφικής προέλευσης. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα προϊόντα τζίντζερ, όπως το τζίντζερ τουρσί, το κονσερβοποιημένο τζίντζερ και το τζίντζερ σε φέτες, ήταν τα πιο κοινά προϊόντα που καταγράφηκαν στις βάσεις δεδομένων απάτης τροφίμων. Το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας ανέφερε τη νόθευση τζίντζερ. Η  νοθεία των προϊόντων τζίντζερ είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα απάτης. Περιστατικά νοθείας αναφέρθηκαν ως προσθήκη μη εγκεκριμένων προσθέτων τροφίμων (μη δηλωμένο γλυκαντικό και αδήλωτο συντηρητικό) για τη βελτίωση της γεύσης και της διάρκειας ζωής αλλά και προσθήκη άλλων υλικών σε σκόνη για την αύξηση του βάρους του. Όσον αφορά στην ακατάλληλη επεξεργασία περιλάμβανε τη χρήση καπνού θείου και την προσθήκη χρωστικών. Στο θέμα της παραπλανητική ετικέτας εντοπίστηκαν ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με τη γεωγραφική προέλευση και το σύστημα παραγωγής.

Γενικότερα η μελέτη έδειξε πως το αλεσμένο τζίντζερ είναι πιο ευάλωτο στην απάτη των τροφίμων, ειδικά λόγω νοθείας με ξένο υλικό, ενώ διαπιστώθηκε πως τα αποτελέσματα των βάσεων δεδομένων απάτης τροφίμων και της βιβλιογραφίας υποδεικνύουν ότι η απάτη με τζίντζερ είναι μια απειλή που δεν έχει διερευνηθεί καλά από τους ερευνητές, ειδικά τα θέματα νοθείας του αλεσμένου τζίντζερ. Παρόλο που η νοθεία στο τζίντζερ αναφέρθηκε ευρέως στη βιβλιογραφία, οι διαθέσιμες τεχνικές ανίχνευσης, ειδικά εστιασμένες στην απάτη με τζίντζερ, είναι περιορισμένες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο