Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο FDA υποστηρίζει τη πρόταση της ΕΕ για την παρακολούθηση των τροφιμογενών εστιών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ FDA υποστηρίζει τη πρόταση της ΕΕ για την παρακολούθηση των τροφιμογενών εστιών
spot_img

Σύμπνοια FDA και ΕΕ σε ένα σημαντικό ζήτημα ασφάλειας τροφίμων.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρήση της αλληλούχισης ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS) ως μέσο αντιμετώπισης τροφιμογενών επιδημιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την υποβολή σχολίων σχετικά με τη δυνατότητα νομοθεσίας που θα επιβάλλει στις χώρες της ΕΕ να εφαρμόζουν WGS σε επιδημίες που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Ο FDA θεωρεί ότι αυτή η πρόταση θα ενισχύσει την ασφάλεια τροφίμων και τη δημόσια υγεία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθιστώντας τα αποτελέσματα WGS διαθέσιμα και συνεργαζόμενα με παγκόσμιες βάσεις δεδομένων.

Η διαδικασία WGS επιτρέπει τη γονιδιωματική ανάλυση απομονωμένων στελεχών από κλινικά, τρόφιμα και περιβαλλοντικά δείγματα, και στις ΗΠΑ αυτά τα δεδομένα είναι διαθέσιμα μέσω του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών (NCBI).

Ο FDA πρότεινε ότι τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να καταχωρηθούν στο Διεθνές Δίκτυο Συνεργασίας Βάσεων Δεδομένων Νουκλεοτιδικών Ακολουθιών (INSDC), διευρύνοντας έτσι την παγκόσμια πρόσβαση και επιτρέποντας ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ανταπόκριση σε διεθνείς κρίσεις δημόσιας υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να καταστήσει υποχρεωτική τη συλλογή δεδομένων WGS για συγκεκριμένα βακτήρια όπως η Salmonella και η Listeria από τρόφιμα και περιβάλλοντα όταν υπάρχει ύποπτη σχέση με επιδημίες.

Αυτά τα δεδομένα θα αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και θα συγκρίνονται με δεδομένα ανθρώπων για τον εντοπισμό της πηγής των επιδημιών. Η νομοθεσία αυτή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή περίπου 18 μήνες μετά την οριστικοποίησή της.

Ωστόσο, η πρόταση έχει εγείρει ανησυχίες από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Η FoodDrinkEurope, εκπροσωπώντας τον τομέα, ανέφερε ότι το κόστος και οι τεχνικές απαιτήσεις της WGS, ειδικά για μικρές επιχειρήσεις, είναι σημαντικές.

Επιπλέον, οι εταιρείες ανησυχούν ότι η υποχρεωτική καταγραφή δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες, όπως οικονομικά βάρη από ανακλήσεις προϊόντων και πιθανή αδικαιολόγητη κατηγορία τους για μολύνσεις.

Τέλος, η έλλειψη διεθνώς αποδεκτής ονοματολογίας για τις γενετικές παραλλαγές αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο στη χρήση και ερμηνεία των δεδομένων WGS, το οποίο πρέπει να επιλυθεί πριν καταστεί υποχρεωτική η εφαρμογή τους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο