Σύμπνοια FDA και ΕΕ σε ένα σημαντικό ζήτημα ασφάλειας τροφίμων.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρήση της αλληλούχισης ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS) ως μέσο αντιμετώπισης τροφιμογενών επιδημιών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την υποβολή σχολίων σχετικά με τη δυνατότητα νομοθεσίας που θα επιβάλλει στις χώρες της ΕΕ να εφαρμόζουν WGS σε επιδημίες που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Ο FDA θεωρεί ότι αυτή η πρόταση θα ενισχύσει την ασφάλεια τροφίμων και τη δημόσια υγεία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθιστώντας τα αποτελέσματα WGS διαθέσιμα και συνεργαζόμενα με παγκόσμιες βάσεις δεδομένων.
Η διαδικασία WGS επιτρέπει τη γονιδιωματική ανάλυση απομονωμένων στελεχών από κλινικά, τρόφιμα και περιβαλλοντικά δείγματα, και στις ΗΠΑ αυτά τα δεδομένα είναι διαθέσιμα μέσω του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών (NCBI).
Ο FDA πρότεινε ότι τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να καταχωρηθούν στο Διεθνές Δίκτυο Συνεργασίας Βάσεων Δεδομένων Νουκλεοτιδικών Ακολουθιών (INSDC), διευρύνοντας έτσι την παγκόσμια πρόσβαση και επιτρέποντας ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ανταπόκριση σε διεθνείς κρίσεις δημόσιας υγείας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να καταστήσει υποχρεωτική τη συλλογή δεδομένων WGS για συγκεκριμένα βακτήρια όπως η Salmonella και η Listeria από τρόφιμα και περιβάλλοντα όταν υπάρχει ύποπτη σχέση με επιδημίες.
Αυτά τα δεδομένα θα αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και θα συγκρίνονται με δεδομένα ανθρώπων για τον εντοπισμό της πηγής των επιδημιών. Η νομοθεσία αυτή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή περίπου 18 μήνες μετά την οριστικοποίησή της.
Ωστόσο, η πρόταση έχει εγείρει ανησυχίες από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Η FoodDrinkEurope, εκπροσωπώντας τον τομέα, ανέφερε ότι το κόστος και οι τεχνικές απαιτήσεις της WGS, ειδικά για μικρές επιχειρήσεις, είναι σημαντικές.
Επιπλέον, οι εταιρείες ανησυχούν ότι η υποχρεωτική καταγραφή δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες, όπως οικονομικά βάρη από ανακλήσεις προϊόντων και πιθανή αδικαιολόγητη κατηγορία τους για μολύνσεις.
Τέλος, η έλλειψη διεθνώς αποδεκτής ονοματολογίας για τις γενετικές παραλλαγές αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο στη χρήση και ερμηνεία των δεδομένων WGS, το οποίο πρέπει να επιλυθεί πριν καταστεί υποχρεωτική η εφαρμογή τους.