Δημοσιεύθηκε εχθές, 11 Μαρτίου, η δήλωση που συμπληρώνει την επιστημονική γνώμη της EFSA σχετικά με την αξιολόγηση της γενετικώς τροποποιημένης ελαιοκράμβης MS11 για χρήσεις τροφίμων και ζωοτροφών, εισαγωγή και μεταποίηση.
Στην προηγούμενη επιστημονική γνώμη σχετικά με την αίτηση EFSA-ΓΤΟ-BE-2016-138, η ομάδα της EFSA για τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς (ομάδα ΓΤΟ) δεν μπόρεσε να καταλήξει στο συμπέρασμα σχετικά με τη συγκριτική ανάλυση και την αξιολόγηση της ασφάλειας των τροφίμων/ζωοτροφών της γενετικώς τροποποιημένης (ΓΤ) ελαιοκράμβης (OSR) MS11 λόγω έλλειψης κατάλληλου συνόλου δεδομένων σύνθεσης.
Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ομάδα ΓΤΟ αξιολόγησε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το OSR MS11 για να συμπληρώσει την αρχική επιστημονική γνώμη. Η ομάδα ΓΤΟ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πληροφορίες που υποβλήθηκαν (σχετικά με τη σύνθεση της στοίβας δύο συμβάντων MS11 × RF3) δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της σύνθεσης του OSR MS11 και ζήτησε από τον αιτούντα να διενεργήσει ένα συμπληρωματικό σύνολο επιτόπιων δοκιμών για τη δημιουργία πρόσθετων δεδομένων. Ο αιτών δεν διενήργησε τις απαιτούμενες επιτόπιες δοκιμές και δεν υπέβαλε νέα πειραματικά δεδομένα σχετικά με τη σύνθεση του OSR MS11. Ως εκ τούτου, η ομάδα ΓΤΟ εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να καταλήξει ούτε στην ανάλυση σύνθεσης ούτε στην τοξικολογική, αλλεργιογόνο ή διατροφική αξιολόγηση της OSR MS11 και εξακολουθούν να ισχύει τα προηγούμενα συμπεράσματα της ομάδας ΓΤΟ.
Παράλληλα, έχει ανοίξει δημόσια διαβούλευση για το θέμα, με διορία την 11η Απριλίου, όπως ορίζεται από τη διαδικασία, καθώς για να εγκριθεί ένας ΓΤΟ, το κοινό έχει 30 ημέρες για να σχολιάσει.
Μετά τη διαβούλευση, η Επιτροπή διαβιβάζει τις παρατηρήσεις που έλαβε για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν δυνάμει της οδηγίας 2001/18/ΕΚ απευθείας στην αρμόδια αρχή για ανάλυση. Οι επιστημονικές παρατηρήσεις που ελήφθησαν για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) 1829/2003 αποστέλλονται στην EFSA, η οποία ελέγχει τον αντίκτυπό τους στην επιστημονική γνώμη της EFSA.
Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ